Buzdağları çarpıştı

Güncelleme Tarihi:

Buzdağları çarpıştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2010 23:00

Bilim insanları, Antarktika’nın 100-150 km açıklarında sürüklenen iki buzdağını yakından izliyor.

Haberin Devamı

AVUSTRALYALI ve Fransız bilim insanlarının açıklamasına göre, iki hafta kadar önce Antarktika’da büyük bir buzdağı çarpışması yaşandı. Avustralya’nın güneyine düşen, Doğu Antarktika bölgesi açıklarındaki Güney Okyanusu’nda seyreden 97 kilometre (km) uzunluğundaki bir buzdağı, 160 km uzunluğundaki Mertz Buzul Dili’ne çarptı. 860 milyar ton ağırlığındaki buzdağının çarpmasıyla söz konusu buzuldan, 78 km uzunluğunda ve 39 km genişliğinde yeni bir buzdağı “tıraşlandı”.

Buzul suyu temizliyordu

Bilim insanları, Antarktika’nın 100-150 km açıklarında sürüklenen iki buzdağını yakından izliyor. Avustralya Antartika Araştırmaları uzmanlarından Rob Massom, “Buzuldaki kopmanın doğal bir süreç olduğunu” kaydetti. Bunun “İnsan kaynaklı küresel iklim değişikliğinin sonucu olduğunu” savunan uzmanlar da var. Yüzölçümü 2 bin 550 kilometrekare olan, 700 milyar ton ağırlığındaki yeni buzdağının kopmasının dünya için olumsuz etkileri olacak. Suyu temiz tutan buzulun küçülmesine neden olan bu kopuş, küresel okyanus akıntıları ve iklim koşulları açısından önemli.

Erimeleri 10 yıllar sürer

Uzmanlara göre buzdağlarının erimesiyle oluşacak olumsuz etkiler ancak on yıllar sonra hissedilecek. Buzdağlarının sıcak sulara girerek ne zaman eriyeceği meçhul. Kuzeydeki Avustralya’ya doğru ilerlemeleri durumunda daha çabuk eriyecekler. Kalınlığı 400 metreyi aşan yeni buzdağı, Sydney limanını 100 kere doldurabilecek hacimde su taşıyor. Bu miktar, dünyanın yıllık su tüketiminin beşte biri.

Haberin Devamı

Penguenler ölecek

ÇARPIŞMA, okyanusun bu bölgesinde doğal hayatı da riske attı. Örneğin Dumont d’Urville’deki imparator penguenlerinin soyu tehlikeye girebilir. Bilim insanları, bu etkilerin küresel ve bölgesel koşulları gelecekte nasıl değiştireceğini tahmin etmek için buzdağlarını GPS ile izlemeyi sürdürecek.

Buzullara uydudan takip

1987’DE benzer bir çarpışmayla küçülen Metz Buzul Dili’nin bir bölümünün daha kopması, bu bölgenin deniz suyuyla dolmasına neden oldu. Bu nedenle yoğun ve soğuk su dibe batmayacak. Oksijenle beslenen küresel okyanus akıntıları sekteye uğrayacak. Bilim insanları, küresel iklim koşullarını nasıl değiştireceğini tahmin etmek için buzdağlarını GPS ile uydudan izliyor. İlk tahminlere göre gelecekte Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde daha sert kışlar yaşanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!