Kadınların el ele vererek yarattığı müthiş dayanışma ile 2017 yılında kurulan KUŞAKK’ın (Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi) hikayesi kadınlara umut oluyor. Ulusal ve uluslararası firmaların ürünlere büyük ilgi gösterdiği kooperatif üyeleri, örnek gösterilmenin haklı gururunu yaşıyor.
#1Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel: “Söke pamuğuna değer katmak, çiftçilerimize vetüccarlarımıza kazanım sağlayabilmek için gecemizi gündüzümüze katarak büyük uğraşlar verdiğimizBüyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin inşaat temelleri çok kısa süre sonra atılacak.”
#1Bilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
#1Muğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1MUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, veteriner hekim ve heyecanını hiç kaybetmeden sürekli proje peşinde koşan bir bürokrat... Aslen Milaslı olan Saylak, haliyle bölgenin coğrafi yapısı ve doğal dokusunu iyi tanıyor. Sürekli, “Sorunlar var ama çözümler de var” diye konuşan Saylak ile uzun bir görüşme yaptım. Çünkü dünya çapında bir turizm merkezi olarak öne çıkan Muğla’nın büyük tarım, gıda ve ormancılık potansiyeli kamuoyunda fazlaca bilinmiyor. Bu yönüyle Hürriyet Ege, Muğla’nın söz konusu özelliğinin tanıtımı bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor diyebiliriz.
#1BOZDOĞAN Kaymakamlığı’nın Güney Ege Kalkınma Ajansı’na sunduğu ‘Çam Fıstığı Üretimi İstihdamı Destekliyor, Ekonomiyi Büyütüyor’ isimli projesi, 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı(SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Bozdoğan Kaymakamlığı bünyesinde kurulan proje ofisinin hazırladığı, Bozdoğan Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Nurdanur Tavlan Soydan’ın proje koordinatörlüğünü yaptığı projede, Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı iştirakçi, Bozdoğan Belediye Başkanlığı ise ortak statüsünde katkı sağlayacak.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hiçbir zaman parti, yerli ve yabancı ayrımı olmadığını belirterek, "Biz ülkeye değer katan herkesin yanında olduk. CHP’li belediyeler nitelikli ve doğru projelerle geldiklerinde onları da destekliyoruz" dedi.
#Mustafa VarankBodrum’da turizm acenteleri, doğa ve alternatif turizm faaliyetlerinde yer alması için tanıtım çalışmaları başlatılan 2 bin 400 yıllık Leleg Yolu’nun bilinirliğini artırmayı hedefliyor. Bu amaçla 5-8 Nisan’da Türkiye’nin çeşitli yörelerinde macera turizmi yapan seyahat acenteleri misafir edilecek.
#İzmirTürkiye’nin ilk Türk müzecilerinden ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosu ile ünlü Osman Hamdi Bey tarafından 1891-1892 yıllarında ilk kazı çalışmalarının yapıldığı Lagina antik kentinde yeniden başlayan kazı çalışmaları Bakanlık ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğinde devam ediyor.
#Lagina Antik KentiGüney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Laodikya Antik Kenti’ne verdiği proje destekleriyle kültür tarihi açısından önemli yapıların gün yüzüne çıkmasına katkı sağlıyor. Desteklenen projeler kapsamında ortaya çıkarılan yapılar, bölge ve ülke turizmine kazandırılıyor.
#Güney Ege Kalkınma AjansıDenizli'nin Buldan ilçesindeki tarihi M.Ö. 5 bin 500’lü yıllara dayanan Tripolis Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda 2018 yılında gün yüzüne çıkarılan Anıtsal Çeşme'de yüzde 90 oranında kazılar tamamlandı. Yaklaşık 6 metre toprak altından çıkarılan Anıtsal Çeşme'nin restorasyon çalışmalarına başlandı
#Tripolis Antik KentiDenizli'nin Buldan ilçesindeki tarihi M.Ö. 5 bin 500’lü yıllara dayanan Tripolis Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda 2018 yılında gün yüzüne çıkarılan Anıtsal Çeşme'de yüzde 90 oranında kazılar tamamlandı. Yaklaşık 6 metre toprak altından çıkarılan Anıtsal Çeşme'nin restorasyon çalışmalarına başlandı
#DenizliDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıl önce yapılan Batı Tiyatrosu'nun restorasyonunun yıl sonunda tamamlanacağı bildirildi. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle ayağa kaldırılan antik yapı, 1600 yıl sonra kültür ve sanat etkinliklerine yeniden ev sahipliği yapacak.
#Laodikya Antik KentiMuğla'nın Yatağan ilçesinde dünyanın en büyük mermer şehri olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2200 yıllık antik tiyatro gün ışığına çıkarılıyor. UNESCO Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve ‘Gladyatörler Şehri’ olarak da bilinen Strakonikeia Antik Kenti’nde 12 ay kazı çalışması yürütülüyor.
#MuğlaAlanında uzman 10 İngiliz gazeteci 4-9 Aralık tarihleri arasında Muğla'da konuk edildi. İngiliz gazetecilerin, ülkelerine döner dönmez sosyal medyadan yayınladıkları videoları binlerce kişi izledi.
#İngiliz Gazetecilerin Gözüyle Muğla