MÜSİAD Güney Afrika Şube Başkanı Salim: "Güney Afrika, 2,5 trilyon dolara denk gelen, dünyanın en büyük tespit edilmiş maden rezervine sahip" - "Yüzyılı aşkın süredir bu ülkede maden üretildiği için sistem çok oturmuş, teknik tecrübe var" açıklamasında bulundu.
#MÜSİADEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerjide son yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel krizlerle artan maliyetlerin vatandaşa yansımasını önlemek için destekleri önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, "Bu bağlamda, tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır." dedi.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar’da günlük petrol üretiminin 61 bin varile çıktığını açıkladı. Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varillik ham petrol üretimiyle rekor kırdıklarını belirten Bakan Bayraktar, “Kasım ayında toplam Türkiye üretimimizin yarısını Gabar’dan karşıladık.” dedi.
#Alparslan BayraktarABD'li medya kuruluşu Bloomberg, Türkiye'nin 86 metre uzunluğundaki araştırma gemisi Oruç Reis'in Somali açıklarında petrol arayacağını yazdı. Baykar'ın TB2 İHA'larının en az 11 Afrika ülkesine satıldığını belirten Bloomberg, Türkiye'nin Afrika'daki nüfuzunu genişletmek ve enerji güvenliğini güçlendirmek istediğini vurguladı.
#SomaliYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarSon dönemde tüketimi artan maden suyu sektörü hızla büyüyor. Türkiye’de sade maden suyu pazarı yaklaşık 300 milyon litreye ulaştı. Büyümede önemli bir kaldıraç olan aromalı maden suyuyla birlikte sektörün büyüklüğünün 600 milyon litreye ulaştığı düşünülüyor. Maden suyunun ünü yurtdışına da yayılmış durumda. Öyle ki sektör 2022’de ülkemize 200 milyon dolarlık döviz kazandırdı.
#Maden SuyuKocaman Roma İmparatorluğu’nun içinde İtalya kadar bir zengin bölge bugünkü Türkiye’dir. Son olarak Denizli’deki Laodikeia’nın ünlü anıtsal çeşmesi ‘nymphaeum’, Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki heyet tarafından restore edildi. Muhteşem havuzu, arşitrav-frizleri; alınlıkları ile sekiz sütunlu anıtsal bir çeşmedir. İmparator Traianus Laodikeia’daki Nymphaeumu’nda Türk arkeologlarını şükranla selamlıyor.
#LaodikeiaHindistan'daki G20 Liderler Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurda dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Enflasyonla mücadelede atılacak adımlara dikkat çeken Erdoğan, "Kalıcı çözümleri hayata geçireceğiz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuza ulaşmak için atacağımız nice adımlar Türkiye’nin ekonomik alanda da yıldızını parlatacak." dedi. CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun TSK ile ilgili sözlerine sert tepki gösteren Erdoğan, "Milletle milletin değerleriyle uzaktan yakından bağı olmayanların alçak iftiralarından başka bir şey değil bu." ifadelerini kullandı. Erdoğan, Hindistan Başbakanı’nın gündeme getirdiği Hindistan – Orta Doğu – Avrupa Tren Hattı ile ilgili de "Türkiye'siz bir koridor olmaz" diyerek gerekli talimatları verdiğini söyledi.
#Recep Tayyip ErdoğanBeril taşı, içerdiği değerli minerallerle, görüntüsü ve parlaklığıyla ilgi gören taşlardan biridir. Takı ve süs eşyası olarak kullanılmasının yanı sıra insan sağlığına olan faydası sayesinde alternatif tıpta değerlendiriliyor. Beril taşı nedir, özellikleri ve faydaları nelerdir hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.
#Beril TaşıÇevre kaygısıyla elektrikli otomobillere, güneş ve rüzgâr santrallarına talep hızla artıyor. Ancak bunlar için elzem olan madenler, hem üretim süreçlerinde doğaya verilen zarar hem de endüstrideki Çin hâkimiyeti yüzünden tartışma konusu.
#PetrolTam da olası İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde sabah 08.28’de Marmara Denizi’nin 7 km. derinliğinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bir saat öncesinde Bafra’da 3.8, 00.40’ta da Kahramanmaraş’ta 3.7 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Bundan bir gün önce de Kayseri’de -sadece 6 dakika içinde- ilki 4.7, iki ve üçüncüsü de dördün üzerinde iki deprem daha oldu. Anlayacağınız sallanıyoruz! Bitmiyor, bitecek gibi de durmuyor. Bir deprem fırtınası mı tutulduk? Neden sallanıyoruz? Ve dahası, ki cevabı en çok merak edilen sorulardan biri, yeni faylar mı oluştu? İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ile konuyu masaya yatırdık.
#DepremTürkçe kaleme alınan veya terennüm edilen edebiyata Türk edebiyatı denir. Avusturya’nın yazdıkları Alman edebiyatına, Belçikalı ve İsviçrelilerin yazdıkları da Fransız edebiyatına girer. Yine Avrupa dillerinde Française, English veya Deutsch kelimesi hem lisanı ifade ediyor hem de o dildeki eserlerin ve kimliğin sıfatı oluyor. Galiba bu çakallığı yapanlar Türkçe ve Türk edebiyatı ayrımlarına yaparken grameri bu şekilde kullanmak istiyorlar. Böyle bir ayrım söz konusu değildir.
#Türk EdebiyatıBrezilya, dünyanın en büyük beş demir cevheri madenine ev sahipliği yaparken, kalan altı tanesi Avustralya ve Afrika'da bulunuyor. Kuzey Brezilya'daki Para eyaletinde bulunan Vale'nin sahip olduğu Carajas madeni, Aralık 2012 itibariyle 7.27 milyar ton kanıtlanmış dünyanın en büyük demir cevheri madenidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Evin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I BahurCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında koronavirüs pandemisi, orman yangınları ve gündeme dair konularla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, yanan ormanlık alanlarında turizme açılacağı iddialarına sert tepki göstererek, "Benim Kültür ve Turizm Bakanıma vermiş olduğum böyle bir yetki kesinlikle yok. Eğer bunda kendisi müddei olarak dürüstse ispat etmesi lazım. Ne başbakanlığım döneminde böyle bir yetkiyi verdim ne de cumhurbaşkanlığım döneminde" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca sosyal medyada yürütülen 'HelpTurkey' kampanyasıyla ilgili olarak "Demek ki bu kadar rahatsız oluyorlar, o zaman güçlüyüz. Yalancının mumu yatsıya kadar, bu yatsıya kadar bile yanmadı. Güçlü Türkiye ise çok daha fazla karşılık buldu" dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan