Yıldız'dan grizu soruşturması açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Yıldızdan grizu soruşturması açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 13:23

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Zonguldak'taki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından ulaşılamayan iki işçiye, ulaştıktan sonra, teknik, idari ve adli soruşturmaların başlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Yıldız, TBMM'de, Zonguldak'taki grizu faciasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“İki işçi kardeşimizi çıkardıktan sonra, teknik, idari ve adli soruşturmalar başlayacak” diyen Yıldız, patlamanın, işçi hatasından mı özel sektörün yönetiminden mi yoksa TTK'nın denetiminden mi kaynaklandığına ilişkin bir rapor sunacaklarını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Zonguldak'taki grizu faciasıyla ilgili, “Bu işçi hatasından mı kaynaklandığı,  hizmet veren oradaki özel sektörün yönetiminden mi kaynaklandı, TTK'nın  denetiminden mi kaynaklandı? Bununla ilgili net bir rapor sunacağız” dedi.
Yıldız, TBMM'de, Zonguldak'taki grizu faciasına ilişkin gazetecilerin  sorularını yanıtladı.
Denetimlerin ve önlemlerin artırılmasına yönelik yeni düzenlemelerin olup  olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, Yıldız, kurulu düzenin işlemesi, iş  sağlığı, işgüvenliği ve teknik denetimlerle ilgili işin sistematiğinde çok  önemli, farklı bir düzenleme düşünmediklerini söyledi.
Bakan Yıldız, özellikle son 6-7 aydan bu yana sayı ve içerik açısından  çok yoğun bir denetim kurulduğunu ifade ederek, 257 kapalı kömür ocağının yüzde  90-92'sinin son 6 ayda bir kez denetlendiğini bildirdi. Denetlemeler sonucunda  kapanan, uyarı alan, faaliyetlerine bir süre ara verenlerin bulunduğunu belirten  Yıldız, “Bunlarla ilgili performans değerlendirmesi itibariyle bence kötü bir  durumda değil, iyi bir durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

“ÜZERİNE GİDECEĞİZ”

Konuya, havayollarıyla örnek veren Yıldız, “Havayollarının güvenliği  gibi bir konu. Şu anda en güvenilir ulaşım araçlarından biri, istatistiklere  baktığınızda havayollarıdır. Bu istatistik bize şunu söylüyor; hem uçak kazasının  önüne geçilmediğini, hem de olan kazayı makul ve mazur hale getirmediğini” diye  konuştu.
İki işçiyi çıkardıktan sonra teknik, idari ve adli soruşturmaların  başlayacağını anlatan Yıldız, patlamanın nereden kaynaklandığının henüz tespit  edilemediğini anımsattı. Kurtarma ve denetim ekiplerinin yaptığı çalışmaların  ayrı olduğunu vurgulayan Yıldız, çalışmaların 24 saat sürdüğünü anlattı.
Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu işçi hatasından mı kaynaklandığı, hizmet veren oradaki özel sektörün  yönetiminden mi kaynaklandı, TTK'nın denetiminden mi kaynaklandı. Bununla ilgili  net bir rapor sunacağız.
Gaz maskesi takmayanların olduğu görüldü. Maske dağıtılıyor. İşçilere gaz  maskesi olmayan veya geç alan olup olmadığını sordum 'hayır' yanıtını aldım.  Bunun takılmamasının işçi kardeşimizden kaynaklanan nedeni olabilir, özel  sektörden de TTK'dan da kaynaklanmış olabilir. Bu nereden kaynaklanırsa  kaynaklansın, üzerine gideceğiz diyoruz. Süre verilip de bu süre içinde kaza oldu  mu diye sordum, olan kaza yok. Kritik soru ve cevap bu...”

Haberin Devamı

TAŞERONLAŞMAYA YANIT

Yıldız, görüştüğü Güney Afrika Maden Bakanının, “Ölü sayısını yıllık  200'e düşürdük” dediğini belirterek, ABD, Rusya'da meydana gelen kazaları  anımsattı. Yıldız, madenin bulunduğu bütün ülkelerde bunun olduğunu belirterek,  Türkiye'deki kazaların her geçen yıl azaldığını söyledi.
Alınan önlemlerin ve teftişlerin yararını gördüklerini dile getiren Bakan  Yıldız, “Trafiğe çıkıyoruz, trafik kuralları, denetimler var ama buna rağmen  kazalar olabiliyor. Antalya'da kaza oldu 16 kişi öldü. Bunun mutlaka bir  gerekçesi var, suçlu arayacaksak, suçlusu da var” diye konuştu.
Sektördeki taşeronlaşmaya ilişkin eleştirilerin anımsatılmasına Yıldız,  “Sadece bu açıdan bakarsak, kamudaki kazaların izahını yapamayız. Bu, tek bir  nedeni olan bir iş değil...” karşılığını verdi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!