TEKRARLAYAN streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin. “Yeni hayat”ın özellikle şehirlerde yaşayanlar ve çalışanlar için stresi azaltmayı son derece güç bir süreç haline getirdiği de tartışılmaz. Bu nedenle hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Bunu yapmazsak, her geçen gün biraz daha “stres yorgunu” olmamız kaçınılmaz... Akapunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, stresi yenmek ve olumsuz etkilerini önlemek için yapılacak en akıllı şeyin “seyahat terapisi” olduğunu belirtiyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin, keşfetmenin bir kişinin ruhuna ve bedenine yapabileceği en iyi terapi yöntemi olduğunu ifade eden Yağcı, şunları anlattı:
#1Anadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetGül nasıl yetişir? Gül fidanları nasıl gül vermektedir? Gül Türkiye’ de en çok ve en iyi nerede yetişir? Gül Türkiye'de nasıl yetiştirilmektedir? Gül yetiştirmek ve gülün hangi bölgelerde daha çok yetiştiği hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Gül Nasıl YetişirHalısı, gülü ve son yıllarda turizmin lokomotifi haline gelen lavanta tarlalarıyla öne çıkan Isparta, sonbaharda da doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Şehrin saklı hazinesi Yazılı Kanyon’a adını veren yazıttaki çağrıya kayıtsız kalamayacaksınız: “Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola, şunu bilerek: Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir.”
#IspartaAFYONKARAHİSAR'ın Dazkırı ilçesine bağlı Darıcalar köyünde gül hasadı başladı. 1983 yılında 2 dönümlük arazide gül fidanı diken Düzen ailesinin gül yetiştiriciliğine öncülük yaptığı köyde, şimdi bin hektarlık alanda gül yetiştiriliyor.
#AfyonkarahisarEskiden göller ve güller şehriydi şimdi gölleri baki ama bir de bu güzelliklere lavanta bahçeleri katıldı. Öyle ki Isparta yerine lavanta bahçeleri turları yapılmaya başlandı. İlk önce gül hasadı daha sonra lavantalar tüm zarafetleriyle kendini göstermeye başladı. Bu ışıltılı mor altyapısının üzerinde yüzlerce muhteşem fotoğraflar gördük, videolar izledik. İmrendik, hayran olduk ve takdir ettik. Öyle bir durum oldu ki görmek ve analiz etmek lazımdı. Basından haber almanın zararı yok ama yine de bir kuşku oluyor. O zaman kendi gözümüzle görmek gerekirdi ki öyle yaptık.
#IspartaSagalassos Antik Kenti, önce antik dönemde Pisidya’nın en önemli şehri aynı zamanda dini merkeziydi. Roma döneminde de şehir önemini sürdürdü ve bölgenin seramik üretim merkezi oldu. 1000 yıllık çeşmeleri, göz alıcı manzarası, sarp kayalara yerleşmiş konumuyla Akdeniz’in en etkileyici antik kentlerden biri Sagalassos.
#BurdurIsparta’yı bir cümlede anlatmak gerekse, Türkiye’nin çiçek bahçesi derim. Gülün ve lavantanın başkenti olan şehre yaz gelince, renkler ve kokular saklandıkları yerden çıkıp dört bir yana saçılıyor. Pembesinden sarısına güller, morla yeşili birbirine karıştıran lavanta tarlaları, insana doğanın pozitif enerjisini yüklüyor. Yaz başında yapılan gül hasadı ile sonuna doğru yapılan lavanta hasadı, hem bir festival havası hem de turizm hareketliliği kazandırıyor. Gül ve lavantadan yapılan ürünler, el emeği göz nuru geleneksel üretimin inci taneleri olarak öne çıkıyor. Peki şehre sadece çiçek dermeye mi gidilir? Tabii ki hayır! Buyurun Isparta’yı birlikte gezelim.
#IspartaDünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’lik kısmını tek başına karşılayan Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da, gülyağının satış fiyatı neredeyse altınla yarışıyor. Nadir olması ve değeri sebebiyle, çoğu zaman gramla satılan gülyağının 1 gramı 50-70 lira arasında değişen fiyatlarda alıcı bulurken, 1 litresi ise kalitesine ve üretim şartlarına göre 50-70 bin lira dolaylarında satışa sunuluyor.
#Gül YağıMayıstan haziran sonuna dek ‘cemiyet hayatının ünlü simaları’ kamyonet kasalarına doluşup şapkalarına taktıkları güllerle gülümsüyor, pembe yaprakların ortasına yatıp ‘Amerikan Güzeli’ pozları veriyor. Sonra da ağustos başına kadar hasır şapkalı ve sepetli ziyaretçileriyle, Fransa’nın lavanta tarlalarıyla ünlü bölgesi Provence’ın minyatürü oluveriyor. Instagram’ın Türkiye’den son gözdesi açık ara Isparta. Peki treni kaçırmamak için ne yapmalı?
#IspartaEnerjinin daha verimli kullanılması adına kurumsal tarafta sahada yapılan çalışmalar çoğalıyor. CK Akdeniz Elektrik, bölgesindeki çiftçilere enerjiyi verimli kullanmanın ve faturaları düşürmenin püf noktalarını anlatmak için sahaya çıktı. Enerji danışmanları ilk olarak Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da gül hasadı yapan üreticiyle bir araya geldi.
#CK Akdeniz ElektrikAnkara’da bulunan bir vakıf üniversitesinin Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, gül hasadı döneminde işçilerin yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurarak gül toplama robotu icat ettiler. Daha sonra robotlarını tarımda pek çok alanda kullanılmak üzere geliştirdiler. TUBİTAK’tan destek aldılar ve üretime geçmek üzere çalışmalara başladılar.
#Atılım ÜniversitesiBURDUR’da Lisinia Doğa Projesi kapsamında 4 yıl önce oluşturulan gül bahçeleri sayesinde, yaklaşık 5 milyon ton su tasarrufu sağlandı. Lisinia Doğa Proje Sorumlusu Öztürk Sarıca, "Mısır ve yonca üretmiş olsaydık fazladan 5 milyon ton suyu kullanmış olacaktık. Tabi ki bunun sonucunda Burdur Gölü daha fazla çekilmiş olacaktı" dedi.
#Su Tasarrufu