Guatemala halkının müthiş bir “kurgu yeteneği” var; Katolik inancını benimsemiş olmalarına rağmen gurur duydukları ataları Mayaların adetlerini bugüne eşzamanlı taşımayı başarmışlar. Ülkede dini ya da resmi bir bayram olmadığında, kendileri bir sebep üretip, kutlama icat ediyorlar. Bunun için tek ihtiyaçları olan hayat sevinci, büyük bir hayal gücü ve belki biraz da rom. Hayat Guatemala’da sokaklarda yaşanıyor; küçük bir orkestra karşısında dans etmek, kol kola girip sokak satıcılarından yiyecek almak burada insanların gülümsemesi için yeterli. İşte Guatemala’ya yaptığım yolculuğumun ikinci bölümü...
#Guatemala Nerede?Şöyle bir manzara düşünün; elli metrelik bir Maya tapınağına tek başınıza küçük adımlarla tırmanmışsınız ve en tepesine oturduğunuzda tüm yağmur ormanı ayaklarınızın altında kalmış. Buralarda bir yerlerde hâlâ jaguar ve pumaların yaşadığını biliyorsunuz; sizi çevreleyen yeşil manzarayı ve mavi gökyüzünü kuş bakışı izliyorsunuz ya da hâlâ aktif bir yanardağına tırmanırken etrafınızdaki kraterlere bakıp kendinizi ayın üzerinde yürüyormuşsunuz gibi hayal ediyorsunuz. Tüm bunları Guatemala’da yaşayabilirsiniz. Guatemala zaten var olan maceracı yanınızı destekleyecek tarihi zenginliğe ve vahşi doğaya sahip. İşte bir aylık Guatemala seyahatimin ilk bölümü...
#Guatemala Nerede?Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun geçen salı günü Gazze konusunda ezici bir çoğunlukla kabul ettiği karar tasarısı, 7 Ekim’den bu yana sürmekte olan büyük trajedi karşısında uluslararası alanda ortaya konmuş en önemli tutum olarak görülmelidir.
#ABDGAZZE’deki büyük trajedinin önemli sonuçlarından biri; Birleşmiş Milletler sisteminin krizin önlenmesinde etkisiz kalması nedeniyle, bu kurumla ilgili zaten yaygın bir şekilde var olan işlevsizlik algısını daha da güçlendirmesi oldu.
#BMCumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu'ndan dünyaya seslenirken Yunanistan'ın göçmen politikasını sert sözlerle eleştirmiş ve botlarının batırılması sonucu hayatını kaybeden 9 aylık Asım bebek ve 4 yaşındaki Abdülvahap’ın cansız bedenlerinin fotoğrafını göstermişti. Erdoğan, "Gelenler özellikle hep bunu sordu. Bu yavruların cansız bedenlerinin fotoğrafını göstermek suretiyle dünyaya buradan bir insanlık dersi verelim istedik ve bu insanlık dersini de verdiğimize inanıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biden’in özellikle BM Güvenlik Konseyi’yle ilgili yaptığı açıklama haklılığımızı ortaya çıkardı mı? Sonunda dediğimiz noktaya geldiler mi? Şimdi ‘hem daimi üyeleri artıralım hem geçici üyeleri artıralım’ diyorlar. Ama tabii ben aynı noktada değilim" ifadelerini kullandı. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla ilgili "Sayın Putin ve Sayın Zelenski ile yürüttüğüm diplomasi trafiği neticesinde Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesi gerçekleşti" diyen Erdoğan, "Bu savaşın her iki ülke halkına, bölgeye, dünyaya ödettiği bedeller ortada. Ancak biz attığımız adımlarla bir noktada mutluyuz" diye konuştu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermenistan’ı ziyareti sırasındaki Türkiye ile ilgili açıklamalarına da sert tepki gösteren Erdoğan, "Pelosi’nin bu ziyaretiyle kalkıp da Kafkasya’daki bu gelişmelere darbe vuracak ne mecali var, ne cürmü var. Kafkasya’da bizim de bazı hamlelerimiz olacak. Onun da şimdilik sadece planlama süreci içerisindeyiz" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMaya Uygarlığı, Kolomb öncesinde olan Amerika uygarlıklarından biri olarak bilinir. Çok uzun yıllar boyunca hatta binlerce yıl Mezoamerika'da hükmünü sürdürmeye devam etmiştir. Meksika'nın güneydoğusunda da beş tane devlet kurmuştur. Yaşadıkları tarih boyunca lehçe üremiş ve bunlardan bazıları hala günümüzde konuşulmaktadır. Bu uygarlığın yükselişe geçtiği tarih ise MÖ yıllarında olmuştur. MS. Yüzyıl içerisinde altın çağına adım atan bir uygarlıktır. MS yıllarında sona erme zamanı başlamıştır. Yok olduğu yani sona erdiği bilinen bir uygarlık olsa da Mayalar ortadan kalkmamıştır. Hala pek çok ülkede Maya dilinden bazıları konuşulur. Peki Maya Medeniyeti nerede kuruldu? Özellikleri nelerdir? Maya Medeniyeti neden yok oldu tüm detayları ile derledik.
#Maya Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Kahve ağacı, kahve meyvesinin yetiştiği bir ağaçtır. İnsan hayatında önemli bir yer tutan kahvenin ağacı ve yetiştirilmesi hakkında pek az şey bilinmektedir. Kahve, kahve ağacının meyvesinin çekirdeklerinden üretilmektedir. Kahve meyvesi ise kahvenin renginden farklı olarak kırmızı renkte olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çiçekli bitkiler kategorisinde yer alan, kendine has siyah küçük tohumlarıyla sağlık için çok faydalı bir besin olarak bilinen chia tohumu, içeriğinde yer alan değerli vitamin ve yağlarla beslenme listelerinde sıklıkla tüketilen bir gıdadır. Genellikle Guatemala ve Meksika’da yetiştirilen tohumun, daha önceki dönemlerde Aztekler tarafından ekildiği bilinmektedir. Tohumun içeriğinde bulunan protein ve mineraller sayesinde günlük lif ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı ön görülen chia tohumunun vegan diyetlerinde de tercih edildiği gözlemlenmiştir. Sık sorulan Chia Tohumu nasıl yetişir? Chia Tohumu Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Almanya’da en yoğun nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya’da (KRW-NRW), Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu, herkese çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için 19 Ocak’ta Eyalet Parlamentosu’na bir önerge sundu. SPD’nin ‘Vatandaşlık hakkının çok acil modernleştirilmesi kaçınılmazdır - İstisnasız çifte vatandaşlık imkânı tanınmalıdır’ başlıklı bu önergesi, detaylı bir değerlendirmede bulunulmadan ilgili komisyona havale edildi.
#Avrupadan HaberlerYaklaşık 11 yıl önce Kirk Williams, Lyons Colorado'ya gitti, dağ bisikletine bindi ve haftada üç veya dört kez kat ettiği bir parkur olan Hall Ranch'te pedal çevirmeye başladı. Ancak işler sonrasında pek yolunda gitmedi. Beklenmedik bir kaza ile hayatı değişti. İşte Williams'ın umut veren hikayesi...
#Karavan GezileriABD genelinde koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 801 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan yeni tip Corona Virüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 423 bini aştı.
#ABDGuatemala'da Fuego Yanardağı'nın yeniden patladığı ve ölüm rakamlarının 38'e yükseldiği aktarıldı. Yetkililer yüzlerce kişinin yaralandığını aktarırken, bölgeden tahliye işlemleri sürüyor. Guatemala Doğal Afet Departmanı, felaketten nedeniyle 2 milyon kişinin etkilendiğini duyurdu. Bölgede ölü sayısının çok daha fazla artmasından endişe ediliyor.
#Son Dakika‘Star Wars’ fenomenine eklenen yeni halka ‘Han Solo: Bir Star Wars Hikâyesi’, bu hafta vizyonda. Filmin başrol oyuncusu Alden Ehrenreich, yönetmeni Ron Howard ve siyahi kadın karakter Val’ı canlandıran Thandie Newton’la, geçen hafta Cannes Film Festivali esnasında buluştuk ve söyleştik. Han Solo’nun gençliğine hayat veren Ehrenreich, rolüne ilişkin “Elbette daha idealist bir Han Solo var karşımızda. Henüz hayatın sillesini yememiş, acı gerçekleriyle karşılaşmamış, darbe almamış” diyor. Söyleşi sırasında anladık ki Han Solo emin ellerde! Yakışıklı olduğu kadar hoş, klasiklerden ve Bergman’dan söz açacak kadar ilgili ve bilgili, öksürdüğünüzde size bitki çayı aramaya çıkacak kadar da şefkatli bir genç adam...
#Star WarsFilistinli Said El Haj, Lübnan’da bir mülteci kampında doğdu. 18 yaşında üniversite okumak için Türkiye’ye geldi, tıp eğitimi aldı... Bugün ailesi Lübnan, Kanada, Almanya, Fransa gibi farklı ülkelerde yaşıyor. Filistinli bir çocuk olmanın tüm zorluklarını çeken El Haj, acının insani ve siyasi boyutuyla ilgili onlarca makale ve kitap yazdı. Said El Haj ile sefalet içindeki Filistin halkının yaşam savaşını, Kudüs katliamını, İslam dünyasının duruşunu konuştuk. Mülteci halde yaşayan Filistinliler için “70 yıl geçtiği halde insanlar hâlâ dönüş hayaliyle yaşıyorlar. Yaşlılar hâlâ evlerinin tapularını, anahtarlarını taşıyor” diyor.
#GazetehaberleriMeksika'da 8.2 büyüklüğündeki depremin ardından korkulan olmadı. Gelen bilgilere göre dünyanın ekseninin kaymasına sebep olan büyük depremde 61 kişi hayatını kaybetti. Peki 6 ülkede hissedilen bu deprem nasıl bu kadar az zararla atlatılabildi? Deprem uzmanları Ahmet Ercan ve Oğuz Gündoğdu bunun depremin şehir merkezlerine uzak bölgede olmasına ve alınan önlemlere bağlıyor. Ahmet Ercan, "Depremin ardından oluşan yer kabuğu gerginliği Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın herhangi bir yerinde 10 gün içerisinde büyük bir depreme sebep olacak" diyor.
#DepremGüney Amerika'nın en güzel ülkelerinden Kolombiya... Pablo Escobar ile biraz kötü anılsa da yaklaşık 2.5 milyon civarındaki nüfusuyla ikinci büyük şehri Medellin, tam bir cennet. Özellikle Escobar burada halk kahramanı... Nedeni ise çok ilginç. Rengârenk evleri, Kolombiya'nın hiçbir şehrinde bulunmayan metro ve teleferik hattıyla görülmeye değer birçok doğal güzelliğe sahip. Gittim gördüm. Sonuç; burası yaşanılacak yer.
#KolombiyaVakko’nun ortaklarından Rıfat Elhadef, ihtiyacı olanlara ayakkabı dağıtan Toms’un cafesini Türkiye’de açacak. Ayakkabı, gözlük ve bebek çantasından sonra bir fincan kahve ile bir kişinin bir haftalık su ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
#Tom's CafeMustafa Doğru, küçük yaşta dünyayı dolaşmayı kafasına koydu. Son beş yılda 70 ülkeyi gezdi. Kıtalar arası uçak ve deniz kullandı. Ancak aynı kıtanın içinde gittiği yerlerin kültürünü daha iyi öğrenebilmek için karayolunu tercih etti. 27 ay süren Amerika kıtası serüveninde üç kez soyuldu. Afganistan’da Taliban tarafından gözaltına alındı. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen hayalini gerçekleştirmeyi başardı.