Çevremizde grip olanların sayısı artıyor. Sadece yaygınlığı değil, ağır geçirilmesi de bir diğer sorun. Oysa ondan korunmak için yapabileceklerimiz var. Prof. Dr. Çağrı Büke ile alabileceğimiz önlemleri ve grip aşısını konuştuk.
#GripPandemi ve getirdiği önlemler nedeniyle 2020’de grip virüsü neredeyse hiç ortada yoktu. Ancak yayımlanan son raporlarda ise bu sezonun grip aşısının çok az koruma sağladığı açıklandı. Peki aşının etkinliği neden bu kadar düşük kaldı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GripCovid-19 pandemisinin üçüncü yılına adım attığımız şu günlerde herkesin aklında "Şimdi ne olacak?" sorusu var. Bu sorunun cevabını kesin olarak bilmek mümkün değil elbette ama bir asır önce yaşanmış olan ve dünya nüfusunun üçte ikisini etkisi altına alan bir başka pandemi, günümüz için çok önemli dersler içeriyor.
#1918 Gribiİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#OmikronSon zamanlarda havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan virüsve grip hastalıklarından biri olan influenza özellikle okullarda etkisini sürdürüyor. Günümüzde kış aylarında en çok rastlanan influenza belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. İshal ve kusmaya neden olabilen zorlu bir grip tiri olan influenza nedir, kaç günde geçer sorularının yanıtlarını paylaşıyoruz.
#İnfluenzaİstanbul'da son günlerde hava sıcaklığındaki düşüş ve yükselmelerle soğuk algınlığı şikayetleri arttı. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Murat Köse, "İstanbul Tıp Fakültesi'ne üst solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla günlük ortalama 700 hasta başvuruyor. Bunların yarısı ise soğuk algınlığı gibi viral üst solunum enfeksiyonu tanısı konulan hastalardan oluşuyor" dedi. Soğuk algınlığı ile birlikte aktarlarda da yoğunluk arttı. Aktar Muhittin Tan, en çok ıhlamur, adaçayı ve kış çayının satıldığını belirtti.
#IstanbulTüm dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 enfeksiyonunda bulaşma noktası olarak ağız ve burnumuz ön plana çıksa da, daha nadir olmakla birlikte enfeksiyon gözlerimizden de bulaşabiliyor! Hatta bazı hastalarda Covid-19 kendini ilk olarak gözlerde ele veriyor!
#Korona Gözden Bulaşır MıGrip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.
#Grip Nedirİnfluenza halk arasında grip olarak da bilinen virüs türüdür. Etkisine göre vücut içerisinde bronşları, burnu, boğazı ve akciğerleri sarabilen İnfluenza, bulaşıcı etkiye sahiptir. İnfluenza A,B ve C olmak üzere 3 farklı türü bulunmaktadır. İnfluenza türleri, farklı salgınları ifade edebilmektedir. Peki, İnfluenza belirtileri nedir ve İnfluenza A ve B pozitif çıkması ne anlama gelir? İşte, İnfluenza hakkında merak edilen tüm detaylar
#İnfluenzaBu yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle grip aşısına olan talebin arttığını belirten Eczacılık Fakültesi Öğr. Üy. Dr. Genada Sinani, “Grip aşısı olmak, COVID-19’a karşı koruma sağlamaz. Ancak grip aşısı, kişilerin gribe yakalanma riskini, komplikasyonlar nedeniyle hastaneye yatışlarını ve koronavirüs şüphesiyle hastaneye başvuran grip hastalarının sayısını azaltarak COVID-19 hastalığı ile daha rahat başa çıkılmasına olanak sağlayacaktır” dedi.
#GripKoronavirüs salgını tüm dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor. Aralık ayında ortaya çıkan ve 2 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs ile ilgili Prof. Dr. Canan Karatay'dan dikkat çeken açıklama geldi. Canan Karatay, yaptığı açıklamada koronavirüsün yeni bir şey olmadığını senelerdir birlikte yaşadığımızı söyledi.
#Canan KaratayH1N1 virüsü, kış aylarında yaygınlaşan grip vakaları ile beraber gündeme geldi. Domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virüsünde üst solunum yolu şikayetleri görülüyor. H1N1'in normal gripten farklı olmadığı uzmanlar tarafından dile getirilirken, gündemde yer alan corona virüsü belirtileriyle H1N1'in benzerlik taşıması vatandaşların araştırmalarına neden oldu. Virüsün yaygınlaşmasıyla H1N1 virüsü nedir? sorusunun yanıtı da merak konusu oldu. Peki, H1N1 bulaşıcı mı, H1N1 belirtileri nelerdir?
#H1n1 NedirHavaların soğumasıyla birlikte influenza vakaları artmaya başladı. Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda insanları hastalandırabilmektedir. Peki, influenza tam olarak nedir?
#İnfluenzaGrip hastalığı nasıl geçer ve grip hastalığının belirtileri nedir sorularının cevapları kış aylarına yaklaştığımız bu mevsimde vatandaşlar tarafından cevabı merak edilen sorular arasında yer alıyor. Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır.
#Grip NedirGrip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir. Peki Gripten nasıl korunulur, grip türleri nelerdir?
#Grip NedirÇevrenizdeki herkes hasta gibi mi geliyor? “Bu sene bana bir şey oldu, sürekli gribim ve geçmiyor” tarzı düşünceleriniz var mı? Olmadık sindirim sistemi hastalıklarıyla hastanelere mi koştunuz? Sizde sorun yok, sadece son aylarda çeşit çeşit, renk renk mikroplarla iç içeyiz!
#YazarSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Son haftalarda Avrupa'da ve Kuzey Yarım Küre'de yer alan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de grip olan hasta sayılarında artış görülmektedir ve artış devam edebilir. Grip hasta sayılarındaki artış olağan bir durum olup geçmiş grip sezonları ile kıyasladığımızda benzer olduğu görülmektedir" denildi.
#GripSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Son haftalarda Avrupa'da ve Kuzey Yarım Küre'de yer alan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de grip olan hasta sayılarında artış görülmektedir ve artış devam edebilir. Grip hasta sayılarındaki artış olağan bir durum olup geçmiş grip sezonları ile kıyasladığımızda benzer olduğu görülmektedir" denildi.
#Sağlık BakanlığıEtrafınıza şöyle bir bakın. Herkes ya öksürüyor ya boğazı ağrıyor ya da hapşırıyor. Yüksek ihtimalle bu belirtilere halsizlik sorunu da eşlik ediyor. Böyle olunca akla gelen ilk hastalık grip oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç, gripten korunmanın temel yolunun elleri yıkamak olduğunu anlattı.
#Domuz GiribiHavaların soğuması ve grip hastalığının görülmeye başlamasıyla birlikte H1N1 virüsü de merak konusu oldu. H1N1 hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, konuya dair internette yaptıkları araştırmalara hız verdi. Peki, H1N1 nedir? İşte, H1N1 hakkında bilinmesi gerekenler...
#H1N1