Bir zamanlar ekranların en sevilen polis dizilerinden birinin başrolünü oynayın yıldız isim dizisi çok izlenmesine rağmen yayından kaldırılınca mesleğine küsüp, genç sayılabilecek bir yaşta emekli olduğunu açıklamıştı.
#David CarusoTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinEvin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I BahurYaz ayları keyif verici olsa da gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu aylarda gözlerde ciddi problemleri ile karşılaşıldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Öznur İşcan, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#GözFacebook CEO'su Mark Zuckerberg 28 Ekim Perşembe günü şirketin adını "Meta" olarak değiştirdiklerini açıkladı. Bu değişiklik zaten, Zuckerberg'in uzun süredir öne çıkardığı ve şirketine yön verdiği "metaverse" stratejisine bir vurgu ve bu kavramı sahiplenme adına da önemli bir adım niteliğinde.
#Ergi ŞenerAylardır süren Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen organlarımızın başında gözlerimiz geliyor. Uzun saatler süren dijital toplantılar ya da uzaktan eğitim nedeniyle saatlerce ekrana kilitlenmek gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda göz şikayetlerini artırdı. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, halk arasında ‘göz migreni’ olarak tanımlanan; göz küresinde başlayan ve aynı taraf baş yarısına yayılan keskin ağrının giderek daha fazla kişide görüldüğünü belirterek, bazı kuralların ihmale gelmeyeceğini söyledi, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#GözÜniversitelerin birçoğu güz dönemini uzaktan eğitim yoluyla geçirme kararı aldı. Tıp, diş hekimliği gibi uygulama gerektiren fakültelerde eğitimin nasıl verileceği ise merak ediliyordu. Bazı fakülteler bu durum için farklı çözümler üretti.
#EğitimŞaşılığın sebebi ve tedavisine yönelik önemli bilgiler paylaşan Göz Hastalıkları Uzm. Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, çoğunlukla erken yaşta ya da doğumsal sebeplerden dolayı ortaya çıkan şaşılığın her yaşta tedavi edilebildiğini belirterek, "Şaşılık gözün hareket etmesini sağlayan kas gruplarında yaşanan güç dengesizliği sebebiyle gerçekleşmektedir. Şaşılığın tedavisi için geç kalınmaması gerekiyor" dedi.
#SağlıkGözlük kullanımı hayatımızın vazgeçilmez unsurları içindedir. Kırma kusuru durumlarında optik, parlak ışıktan korunmada güneş gözlüğü kullanımı hayatımızın bir parçasıdır. Ancak gözlük kullanımı doğru olmadığında yarar yerine zarar oluşabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, gözlük alırken nelere dikkat edilmesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#GözGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Oküloplastik Cerrahı Op. Dr. Erhan Dilek, 'akıllı mercek' ile insanların gözlük ihtiyacının ortadan kalktığını belirterek, "Hasta gözlüksüz olarak hem uzağı hem yakın ve orta seviyeyi net olarak görebilmektedir" dedi.
#AileTeknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon ile geçirdikleri zaman her geçen gün artış gösteriyor. Yeni nesil, doğal olarak dijital dünyaya doğuyor, bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Son dönemde akademik eğitimleri bile dijital olarak ilerliyor. Pandemi döneminde evlerinde kalan herkesin televizyon, bilgisayar ve telefonları ile geçirdiği sürede de artış gözlemleniyor.
#Göz SağlığıGözlükten kurtulmanın en sık kullanılan çözümü excimer lazer tedavisidir. Lazer tedavisi 18-60 yaş arası yapılabilse de 40 yaşından sonra pek tercih edilmez. Bunun nedeni 40 yaşından sonra ek olarak presbiyopi (Yakını görememe hastalığı) oluşmasıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Albayrak, 40 yaşından sonra yakın ve uzakta gözlükten kurtaran yöntemleri anlattı.
#SağlıkHalk arasında “güneş çarpması” olarak da nitelendirilen sıcak çarpması, sıcak ve nemli yaz günlerinde oldukça sık karşılaşılabilecek acil sağlık sorunları arasında yer alıyor. Güneş çarpmasında, vücut alarm sisteminin ısı artışı nedeniyle dengesi bozuluyor bir başka deyişle ısı regülasyonu bozuluyor.
#Güneş ÇarpmasıHalk arasında ‘göz tansiyonu’ ya da ‘karasu hastalığı’ olarak adlandırılan glokom hastalığı göz içi basıncının artarak görme sinirine basısı sonucu görme bozuklukları oluşturan bir durum... Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
#Göz TansiyonuAcil Servis Uzmanı Doktor Ünal Tetik, sıcak havalarda güneş çarpmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Güneş çarpması fark edilmezse çok ciddi sıvı kayıpları nedeniyle komaya, ölüme kadar gidebilecek sonuçlar yaşanabilir, beklemeden acile gidilmelidir” dedi.
#Yaz