Güncelleme Tarihi:
Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan kimyasallar göz enfeksiyonlarından korunmak için bazen yetersiz kalmaktadırlar. Havuzu kullanan kişi sayısı arttıkça enfeksiyon riski de o oranda artmaktadır.
Hijyen koşullarının sağlanamadığı havuz ve kirli denizlerden gözlerimizde bulaşıcı da olabilen konjonktivit ve keratit dediğimiz enfeksiyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyonlar gözde çapaklanma, sulanma ve bulanık görme gibi belirtiler gösterebilir. Gözlük yerine kontankt lens kullanıyorsanız iltihaplanma durumlarına yakalanma ihtimalini arttırmaktadır. Bu sebeple kontak lensle suya girmek önerilen bir durum değildir. Aynı zamanda deniz gözlüğü kullanmak oldukça faydalı olmaktadır. Havuzlarda bulunan klor miktarı aşırıya kaçarsa gözde irritasyon meydana gelmekte kızarma ve yanmaya neden olmaktadır. Özellikle alerji zemini olan gözlerde bu irritasyon daha fazla olabilmektedir. Alerji problemi olan kişilerin yaz mevsimi başlamadan bu sıkıntıları yaşamamak için bir göz hekimi tarafından tedaviye başlamaları çok daha doğru olacaktır.
Çok nadir gördüğümüz Acanthamoeba keratiti kornea dediğimiz gözümüzün önündeki şeffaf tabakanın Acanthamoeba paraziti tarafından oluşturulan ağrılı, görme sağlığını tehdit eden hızlıca tedavi edilmediği takdirde korneada erime, görme kaybı hatta körlük ile sonlanabilen bir enfeksiyondur. Etkenin doğada yaygın olarak doğal su kaynaklarında, deniz suyunda, toprakta, havada hatta insanlar tarafından oluşturulan içme suyu, yüzme havuzları, kontakt lens sıvıları vb. ortamlarda bulunduğu gösterilmiştir. Yapılan çalışmalar en önemli risk faktörünün kontankt lens kullanımı (günlük ve uzun kullanımlı yumuşak lensler), ev yapımı lens yıkama solüsyonların kullanılması ve önerilen dezenfeksiyon kurallarına uyulmaması olduğunu bildirilmektedir. Kontakt lens kullanan kişilerin lens kullanım ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri göz ve görme sağlığını tehdit eden enfeksiyonlardan korunmak açısından önemli olduğu unutulmamalıdır.