Halk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkBirçok bilinen göz rahatsızlığı bulunmaktadır. Bazı göz rahatsızlıklarına ise oldukça yaygın olarak rastlanmaktadır. Miyop ise en fazla rastlanılan göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Miyop nedir, neden olur? Miyop kalıcı mıdır, kendi kendine iyileşir mi? Gözünde miyop rahatsızlığı bulunan kişilerin miyop ile ilgili merak ettiklerini detayları ile derledik.
#Miyop NedirDünya ve ülkemiz genelinde en fazla gözlemlenen sağlık sorunlarından bir tanesi de miyoptur. Özellikle teknolojinin hızla yaygınlaşması sayesinde kişiler sürekli teknolojik aletlere bakmakta ve bu nedenle göz bozuklukları da sıklıkla meydana gelmektedir. Peki, Miyop neden olur, hastalığı nasıl oluşur? Miyop hastalığı kendi kendine iyileşir mi sizin için tüm detayları ile derledik.
#Miyop TedaviKİŞİNİN meslek yaşamı dahil tüm hayatını etkileyecek bir durum olan göz tembelliği, çocukluk döneminde belirli nedenlere bağlı olarak normal gelişimini tamamlayamayan gözlerde meydana geliyor. Sorunun genelde tek gözde görüldüğünü ancak bazı durumlarda iki göz de bulunabildiğini aktaran uzmanlar, bu hastalığın toplumda her 10 kişiden 2 ya da 3’ünde bulunduğunu ifade ediyor. Peki, göz tembelliği nedir? Göz hastalıkları uzmanı, Atasağlık Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Safiye Yılmaz, göz Tembelliğini şöyle anlattı:
#İzmirAnneler, uzun hamilelik yolculuğu boyunca heyecanla bebeklerine kavuşmayı bekliyor. Bu bekleyiş sırasında vücuttaki hormon değişiklikleri nedeniyle çeşitli hastalıklar gelişebiliyor. Hamilelik öncesinde var olan göz problemlerinde ise bu dönemde artış görülebiliyor.
#Göz ProblemleriMiyop (Miyopi), dünyadaki en yaygın göz hastalıklarından biridir. Doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik etkenlere de bağlı olan Miyop hastalığında gözün, içeri giren ışığı retinanın tam üzerinde odaklamak yerinde ön kısmında odaklaması bulanık görmeye sebep olur. Peki, Miyop (Miyopi) nedir?
#MiyopİZMİR'de düzenlenen bir panelde konuşan Marmara Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, mutsuz bir evliliğin kadınların ve erkeklerin cehennemi olduğunu öne sürerek, Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre evliliklerin yüzde 50'sinin boşanma ile sonuçlandığına dikkat çekti. Sungur, "Sağlıklı evliliğin başında aşktan önemli şeylerin de olması gerekir. Zor zamanlarda orada olabilmek gerekir" dedi.
#İzmirGençler kısa sürede tanıdıkları kişiye “AŞIK OLDUM galiba” diyerek alelacele evlilik kararı alıyor, ardından ne yazık ki pek çok hayal kırıklıkları ile karşılaşıyorlar. Çünkü aşkın yarattığı görme kusuru evlilikle beraber düzeliyor ve gerçekleri görmeye başlıyorlar.
#Eş SeçimiYapılan bilimsel çalışmalara göre renklerin zihinsel gelişime, yaratıcılığa, üretkenliğe, öğrenmeye etkisi olduğunu belirten İstanbul Rumeli Üniversitesi İç Mekan Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Betül Uç (PhD. Cand.), çocuk odası dizaynında ebeveynlere önerilerde bulunuyor.
#Çocuk OdasıKuşkusuz en çok kullandığımız organlardan biri, gözlerimiz. Peki, onlara ne kadar iyi bakıyoruz? Yanlış çalışma alışkanlıkları, başında saatler geçirilen teknolojik aletler yüzünden onları zorluyor, bozuyoruz. Gözlerimiz için yapabileceklerimizi İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirok bakın nasıl anlatıyor.
#Göz SağlığıÇıplak gözle görebileceğimiz uzaklık en fazla ne kadardır? Çıplak gözle baktığımız uzaklık hava koşullarına, ışığa, durduğumuz ve baktığımız yere göre değişir mi? İşte çıplak gözle en fazla ne kadar uzağı görebiliriz sorusunun cevabı..
#Çıplak Gözle En Fazla Ne Kadar Uzağı Görebiliriz?Görme engellilerin son çıkan elektronik ev aletlerini başkasının yardımı olmadan kullanamadığına dikkat çekmek isteyen Altı Nokta Körler Derneği, imza kampanyası başlattı. Üreticilere ‘Beyaz eşyalara ses verin’ diyerek seslenen dernek üç ayda 68 bin imza topladı.
#Görme EngellilerÇıplak gözle görebileceğimiz uzaklık en fazla ne kadardır? Çıplak gözle baktığımız uzaklık hava koşullarına, ışığa, durduğumuz ve baktığımız yere göre değişir mi? İşte çıplak gözle en fazla ne kadar uzağı görebiliriz sorusunun cevabı..
#Çıplak Gözle En Fazla Ne Kadar Uzağı Görebiliriz?Eski binaları yıkıldığı için, üç yılda iki farklı okul binasında eğitim gören Yenikent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrencileri, hâlen yeni yapılan binalarına geçmeyi bekliyor. 6 okul türünün yer aldığı binada ikiye bölünen sınıflarda eğitime devam eden öğrencilerden bazıları, tüneli andıran çok dar sınıflarda eğitim görmeye çayışıyor.
#Yenikent Meslek Lisesi