Birleşmiş Milletler, 31 Ekim'de İskoçya'da toplanacak COP26 zirvesinde felaketin eşiğinde olan dünyanın kurtuluşu için çözüm önerilerini masaya yatıracak. Dünya liderleri krize ilişkin çözüm önerilerini tartışa dursun, Z kuşağı somut ve yaratıcı çözümlerle bu alana ilişkin önemli mesafeler kat ediyor. Kendilerine kaos içinde bir dünya bırakıldığını düşünen gençler gördükleri manzara karşısında, 'Biz korkan bir nesiliz' diyerek endişelerini dile getiriyor. İşte, iklim krizine karşı mücadele eden ve somut çözümler geliştiren gençlerin mücadeleleri...
#Z KuşağıBalkabağının yaklaşık yüzde 10’u kabuktan oluşuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2016 verilerine göre dünyada yılda yaklaşık 20 milyon ton balkabağı üretiliyor ve 2 milyon ton kabuk atığı ortaya çıkıyor. 15 yaşındaki lise öğrencisi Belfu Berkol, balkabağının kabuklarından ilaç kapsüllerinin hammaddesi olarak kullanılabilecek biyo-plastik üretti. Böylece hem atığı geri dönüştürdü hem ilaç kapsülünü daha ucuza mal etti.
#BalkabağıSerebral palsili çocukların yürüme problemlerine çözüm olabilmek için proje geliştiren lise öğrencisi Ayşe Sena Nur Topal, Google Bilim Fuarı 2018'de Mühendislik Kategorisinde Avrupa, Afrika ve Ortadoğu 13-15 Yaş grubunda bölge finalisti oldu.
#BilimKüresel çapta önemli bilim organizasyonlarından ‘Science Fair’in bu yılki yarı finalistleri seçildi. Türkiye’den lise öğrencisi Tuan Dolmen de ‘Enerji Üretmek İçin Ağaçların Titreşimlerini Toplamak Üzere Tasarlanmış Dijital Tarım Modülü’ projesiyle seçilen 100 finalistten biri oldu. Mayısta 100 projenin 20 finalisti belirlenerek Kaliforniya’da ağırlanacak.
#Lise"Doğaya zarar vermeyen plastik" üretmek için yola çıkan iki lise öğrencisinin maddi imkansızlıklar nedeniyle Emirhan Belli'nin evinin mutfağında çalıştığını duyurması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, projesiyle Google Bilim Fuarı'nda yarı finale kalmayı başaran lise öğrencisi Belli'yi tebrik ederek, istediği her türlü desteğin verileceğini söyledi.
#BilimEmirhan Belli ile Serkan Aslan, sebze ve meyve atıklarından biyoplastik üretmek amacıyla yola çıktıkları projeyle Google Bilim Fuarı'nda yarı finale kalmayı başardı. Maddi imkânları yetersiz olan iki öğrenci, beheri ocakta kaynatarak elde ettikleri macunu, etüv yerine ocaklı fırında pişiriyor.
#LiseElde ettikleri başarılar ve çalışmalarıyla haberlere de konu olan genç isimler, ders kitaplarında öğrencilere örnek olarak gösteriliyor. Tıpkı MIT Technology Review dergisinin her yıl yayınladığı ‘35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi’ne 2015’te seçilen Gözde Durmuş ya da 15 yaşındaki milli jimnastikçi Ayşe Begüm Onbaşı gibi.
#GazetehaberleriGoogle’ın 13-18 yaşlarındaki gençlere yönelik olarak gerçekleştirdiği Bilim Fuarı’nda bu yıl iki Türk öğrenci ödül aldı. Binaların deprem ve patlamalara karşı dayanıklılığını arttırmayı amaçlayan bir proje geliştiren Türk öğrenciler, projeleri ile Topluluk Etki Ödülü’nün sahibi oldu.
#GoogleABD'nin Teksas eyaletinde öğretmenine göstermek için evde yaptığı saatin bomba sanılması sonucu gözaltına alınıp serbest bırakılan Ahmet Muhammed'e Google'dan destek geldi. Teknoloji devi Muhammed'i bilim fuarına 'yıldız konuk' olarak davet etti.
#SaatDünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet eden Google Bilim Fuarı 2015’te aylar süren titiz değerlendirmelerin ardından bu yılın 90 bölgesel finalisti belli oldu.Bu yılın bölgesel finalist olarak seçilen projeleri arasında Türkiye’den de beş finalist proje yer alıyor.
#GoogleMuz kabuğundan ürettiği plastik ile Google Bilim Fuarı’nda 15 Global finalistten biri olan ve yarışma sponsorlarından aylık bilim dergisi Scientific America’nın Science in Action özel ödülünü kazanan Elif Bilgin, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’deki bilim insanlarının da ilgi odağı oldu.
Elif Bilge'nin çalışması Google Bilim Fuarı’nda binlerce proje arasından sıyrılarak 15 Global Finalist’ten biri olmaya hak kazandı ve popüler bilim dergisi Scientific American'ın “Science in Action” ödülünün de sahibi oldu. İstanbul’da yaşayan 16 yaşındaki Elif, 2 yıl boyunca muz kabuğundan biyoplastik üretmek için çalıştı. Tam 10 farklı yöntemi başarısız olsa da yılmayan Elif son iki denemesinde amacına ulaştı ve elektrik yalıtımında kullanılabilecek malzemeyi muz kabuğundan üretmeyi başardı.
#Elif BilginGün geçmiyor ki “metaverse”e yönelik yeni bir haber ya da gelişme ile karşılaşmayalım… Forbes’da yer alan bir makale “metaverse ile ilgili Twitter paylaşımlarının geçen yıl %19,425 artış gösterdiğini” belirtti. 2021’in son günlerinde, metaverse özelinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, “Z kuşağı metaverse’deki sanal mağazalarda alışveriş yapma konusunda oldukça pozitif düşünüyor”.
#HürriyetDünyanın en büyük arama motoru Google’ın düzenlediği ve dünyanın en büyük online bilim fuarı olan bilim ve mühendislik yarışması Google Science Fair’de, İzmir Çakabey Okulları öğrencisi Tuan Dolmen, küresel çapta verilen beş ödülden birine layık görülerek Türkiye’ye büyük bir gurur yaşattı.
#İzmir