Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da yaşayan 16 yaşındaki Elif, 2 yıl boyunca muz kabuğundan biyoplastik üretmek için çalıştı. Tam 10 farklı yöntemi başarısız olsa da yılmayan Elif son iki denemesinde amacına ulaştı ve elektrik yalıtımında kullanılabilecek malzemeyi muz kabuğundan üretmeyi başardı.
Google Bilim Fuarı için yürüttüğü bu proje ile Elif, ABD’de yaklaşık 168 yıldır her ay yayınlanan popüler bilim dergisi Scientific American’ın “Science in Action” ödülünün sahibi oldu.
“Neredeyse herkesin evinde bile yapabileceği bir şey” dediği buluşuyla derginin bu yılki yarışmasında birinci olan Elif'in yarışma maratonu burada bitmiyor. Elif Bilgin Scientific American'ın yarışmasından elde ettiği birincilik ile binlerce proje arasından sıyrılarak, Google Bilim Fuarı’nda (Google Science Fair) 15 Global Finalist’ten biri olmaya hak kazandı.
BÜYÜK ÖDÜL İÇİN YARIŞMAYA DEVAM
Koç Lisesi'nde okuyan Elif şimdi Google Bilim Fuarı kapsamında çevre, sağlık veya kaynak sıkıntısı gibi sorunlara yönelik fark yaratacak projesini hayata geçirmeye çalışacak. Bu proje için Elif'e 1 yıl süreyle mentorluk ve 50 bin Amerikan doları tutarında bütçe desteği sağlanacak.
Google Bilim Fuarı'nın son aşamasında “Büyük Ödül”ün sahibi olacak proje, 1-30 Ağustos tarihleri arasında yapılacak online halk oylaması ile belirlenecek. Finale kalan genç bilim insanları, 23 Eylül’de kutlamalar ve büyük ödül için Google’ın Kaliforniya’daki merkezinde buluşacak.
Büyük ödülü kazanan öğrenci 10 günlük Galapagos Adaları gezisinin yanı sıra LEGO, CERN veya Google’a ziyareti de içeren çok çeşitli armağanların da sahibi olacak. Final galası 23 Eylül’de yarışmanın web sitesinden, Google+ sayfasından ve Youtube kanalından izlenebilecek.