Büyük Hun İmparatorluğu döneminde Orta Asya’da göçebe hayatı yaşayan Türkler, Hun İmparatorluğunun yıkılmasıyla birlikte Göktürk Devletini kurarak yerleşik düzene geçmişlerdir. Orta Asya’da Türk medeniyetinin ve kültürünün temelini atan bu devlet hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Göktürk Devleti Tarihi2. Göktürk Devleti tarih araştırmacılarının ve tarihe ilgi duyanların araştırdığı konuların başında gelmektedir. Özellikle Türk Tarihi hakkında araştırma yapmak isteyenlerin merak ettiği konuların başında gelmektedir. 2. Göktürk Devleti tarihi, kuruluşu, kurucusu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışı nasıl gerçekleşmiştir? Konu hakkında detaylı araştırmaları derledik.
#2. Göktürk Devleti TarihiTürk tarihinde pek çok devlet bulunmaktadır. Bu devletler kimi zaman imparatorluk kurmuş kimi zaman ise sınırları aşmış büyük bir devlet olmuştur. Türk tarihinde ki en güçlü devletlerden birisi de Göktürk devletidir. Göktürk devleti ile ilgili son aylarda yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Birinci Göktürklerin kuruluşu ve bu devletin kimler tarafından kurulduğuna dair bilgi yoklaması yapılmaktadır. Peki, 1. Göktürk devleti tarihi nedir? Birinci Göktürkler kuruluşu, kurucusu ve hükümdarları kimlerdir? İşte 1. Göktürk devletine dair tüm bilgiler.
#1. Göktürk Devleti TarihiHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ile 2'nci Göktürk Devleti Hükümdarı İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin temsilcilerini kabul etti.
#MEBMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ve beraberindeki II. Göktürk Devleti Hükümdarı İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin temsilcilerini kabul etti.
#Türk AkademisiMoğolistan’ın Ötüken bölgesinde Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait yazıt bulundu. Yazıtta ‘Tanrı’, ‘Türk’, ‘Kutluk’, ‘Tümen’ yazıları yer alıyor. Keşifle ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği varsayılan Orhun Anıtları’ndan daha eski bir Türk anıtı bulunmuş oldu.
#İlteriş Kutluğ KağanOrhun Yazıtlarının hem tarihi hem de edebiyat açısından önemi oldukça büyüktür. Aynı zamanda Göktürk Yazıtları olarak da bilinen Orhun Yazıtları taş üzerine yazılan yazıtlar olduğu bilinmektedir. Orhun alfabesinin ise 700'lü yılların başında yazıldığı bilinmektedir. Peki Orhun yazıtları nedir ve kimler adına dikilmiştir? İte Orhun yazıtlarının özellikleri ve hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Orhun YazıtlarıTürk tarihinin resim, heykel, rölyef ve bilgi panolarıyla anlatıldığı Etimesgut Belediyesi Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı dokuz ayda 500 bin kişi ziyaret etti. Belediye Başkanı Enver Demirel, “Ziyaretçiler müzemizi gezerken, tarihimizi görerek, dokunarak, yaşayarak öğrenme imkânı buluyor” dedi.
#MURAT YILMAZTarih bilmek bilhassa kendi ülkesinin ve kültürünün tarihini bilmek çok kıymetli bir özelliktir. Bireylerin ve toplumların geleceğine dair vizyon uluşmasına katkı sağlar. Türkçe ve Türkçe dilinin tarihi, ne kadar geriye gittiği hangi bölgelerde konuşulduğu gibi çok farklı sorular akla gelmektedir. Eski Türkçe bahsi geçtiğinde bu meseleler merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız eski Türkçe dönemi kaça ayrılır, hangi yüzyılları kapsar, eski Türkçe dönemi özellikleri, eski Türkçe dönemi eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Eski Türkçe Dönemi Kaça Ayrılır?Mezarlar, insanlığın var oluşundan bu yana günümüze kadar ulaşmayı başarmış, bazı dönemlerde şekil olarak değişiklik göstermiş ölülerin defnedildiği yerlerdir. Her inanç yapısının farklı mezar türü olabilir. Her ne kadar şekil ve yapılar değişiklik gösterse de amaç aynıdır. Balbal da mezar inanışlarından biridir. Peki balbal nedir? Hangi zaman diliminde kimler tarafından kullanılmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Balbal Nedir?Targun Hatun'un tarihi hayatı, Kuruluş Osman dizisinin son bölümünde gündeme geldi. Dizide Osman Bey'in evlilik kararı aldığı Peçenek Bey'in kızı olan Targun Hatun, Kayı Beylerini zehirlemek için görevlendirildi. Targun Hatun karakterine can veren başarılı oyuncu Zeynep Tuğçe Bayat'ın performansı ise izleyenlerden tam not aldı. Bala Hatun'la evli olan Osman Bey tarihi kaynaklara göre, Malhun Hatun ve Râbi'a Bala Hâtun olmak üzere iki eşi var. Oğlu Alâeddin Ali Bey'in annesi ise Bala Hatun olarak tarihi kaynaklarda yer alıyor. İşte, Targun Hatun'la ilgili bilgiler
#Targun Hatun KimdirEtimesgut’ta 60 bin metrekare üzerine yapılan Türk Tarih Parkı ve Müzesi, Ergenekon’dan Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’ten günümüze tarihteki dönüm noktalarını gelecek nesillere aktaracak. Tarihçilerin görüş, öneri ve eleştirileri ışığında planlanan parkın önümüzdeki bahar aylarında açılması planlanıyor.
#DENİZ GÜRELOrhun Kitabeleri 8. yüzyılda Orhun alfabesi ile yazılmış eserlerdir. Göktürk yazıtları ve Orhun Abideleri ismiyle de bilinen yapıtlar altı tanedir. Tonyukuk Anıtı en eski kitabe olup 716 yılında dikilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kül Tigin abidesinin 732 ve Bilge Kağan Anıtının 735 yılında dikildiği tespit edilmiştir. Orhun Kitabelere nerede, özellikleri neler? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
#Orhun Kitabeleri NeredeUygur Devleti, İslamiyet Öncesi kurulmuş Türk devletlerinden biridir. Yazılı ürünlere geçişle birlikte Türk kültürüne armağan ettiği sanat yapıtları ile tanınan Orta Asya'da kurulmuş büyük bir uygarlıktır. Sizin için bu makalede Uygur Devleti'nin kuruluş ve yıkılış tarihi ile birlikte, devletin var olduğu dönemde ulaştığı sınırları, tarihini ve tarihsel süreçteki hükümdarlarını derledik.
#Uygur Devleti TarihiTürkler tarih boyunca pek çok devlet kurmuşlardır. Bu devletler zaman zaman imparatorluk haline gelmiş zaman zaman ise sadece devlet olarak kalmışlardır. Tarih sahnesinde Türkler çeşitli coğrafyalara yayılarak en güçlü devletleri kurmuşlardır. Bu devletlerden birisi de Oğuz Yabgu devletidir. Oğuz Yabgu devleti son aylarda en çok araştırılan Türk devletleri arasında yer almaktadır. Peki, Oğuz Yabgu devleti tarihi nedir? Oğuz Yabgu devleti nasıl kurulmuştur? Oğuz Yabgu devletini kim kurmuştur? Bu devletin hükümdarları kimlerdir? İşte Oğuz Yabgu devleti ile ilgili tüm detaylar.
#Oğuz Yabgu Devleti TarihiKarahanlı soyundan gelenler tarafından kurulan Karahanlı Devleti, Orta Asya'da kurulmuş, günümüz Doğu Türkistan sınırlarında MS 840-1212 tarihleri arasında hüküm sürmüş bir devlettir. Bu makalemizde sizler için tarih sahnesine İslamiyet'i resmî din olarak kabul eden ilk devlet olma unvanıyla geçen Karahanlı Devleti'nin kuruluşunu, kurucusunu ve diğer hükümdarlarını, devletin ulaştığı sınırları, tarihteki önemini ve yıkılış sebeplerini derledik.
#Karahanlılar Devleti TarihiTarihte zaman zaman ortaya çıkmış olan pek çok güçlü devlet bulunmaktadır. Bu devletlerden birisi de Hazar devletidir. Hazar devleti tarihin görmüş olduğu en güçlü devletler arasında yer almaktadır. Son haftalarda arama motorlarından Hazar devleti tarihi ile ilgili araştırma yapılmaktadır. Hazar kağanlığının kuruluşu ve kurucularının kim olduğu merak edilmektedir. Peki, Hazar devleti tarihi nedir? Hazar kağanlığı kuruluşu ve bu devletin kurucusu kimdir? Hazar devleti hükümdarları ve devletin sınırları nerelerdir? İşte Hazar devleti ile ilgili tüm detaylar.
#Hazar Devleti TarihiTürk cumhuriyetleriyle ilgili siyasi haberleri gazetelerde okuyor, televizyonlarda seyrediyoruz. Birçok siyasetçimiz o ülkelere gidiyor, oralardan da siyasetçiler ülkemizi ziyaret ediyor. Peki onların kültür, edebiyat, bilim dünyası hakkında ne biliyoruz? Anlatılanlarla, görülenle yetiniyoruz. Oysa aramızda sağlam kültür bağları var. İnci Enginün, kitabında dünden bugüne bu tarihi inceliyor.
#YazarCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEtimesgut Belediyesi’nin Türk Tarih Parkı ve Müzesi, ziyaretçilerini Göktürkler’den Kurtuluş Savaşı’na dev 200 heykel ve diğer bölümlerle tarihte yolculuğa çıkaracak. Başkan Enver Demirel, “İnsanımız tarihimizi televizyon dizilerinden değil, kitaplardaki doğru kaynağından ve bu müzemizden görerek öğrensin istiyoruz” dedi.
#Murat YILMAZMüslüman Araplar ve Karluk Türklerinin Çin orduları ile 751’de yaptığı savaş olup Müslüman cephesinde zaferle sonuçlanmıştır. Elde edilen bu zaferden sonra İslamiyet Türkler arasında hızla yayılmaya başlamıştır. Talas Savaşı tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçları hakkında işte tüm merak edilenler.
#Talas Savaşı Nedenleri Ve SonuçlarıHer şeyden önce İstanbullu Türk yazar olarak kaldı. Kaybolan İstanbul’u onun eserlerinde, yine kaybolan folklor ve dili onun kişilerinde görüyoruz. Canlı karakterlerin yanında sayısız tipler onun sayesinde oradadır. Ve günün birinde inanıyoruz ki Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u tamamıyla değilse de kısmen dirilecek.
#YazarTRT1 ekranlarında çarşamba akşamları yayınlanan ve izleyici tarafından büyük ilgi gören Diriliş Ertuğrul dizisi yeni bölümleri ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Diriliş Ertuğrul dizisinde İlbilge Hatun karakterine can veren Hande Soral ile ilgili bilgiler özellikle dizinin hayranları tarafından merak konusu oluyor. Peki, Diriliş Ertuğrul'un İlbilge Hatun'u Hande Soral kimdir? İşte, Hande Soral'ın hayatı ile ilgili bilgiler.
#Diriliş Erturğul