Paylaş
Çalışmalar kapsamında parkın yanına bir heykel atölyesi kurulmuş, 75 kişilik ekip burada çalışmalarını sürdürmüş. Heykellerin yapımında, Türkiye’nin yanı sıra Türk Cumhuriyetleri’nden gelen heykeltıraşlar da yer almış.
Son yıllarda en çok konuşulan konuların başında ‘Z kuşağı’ meselesi geliyor.
Kimilerine göre 1996-97 sonrası doğan, kimilerine göre 2000 sonrası doğan gençlerimiz ve çocuklarımız bu isimle adlandırılıyor.
Herkesin bu kuşakla ilgili fikri var. ‘Z kuşağı’; siyasi partilerin, reklamverenlerin, şirketlerin, iyi-kötü tüm odakların hedefinde.
Yani hem hedefler hem de belirleyiciler. Siyasi geleceği de ekonomik tercihleri de onların belirleyeceği inancında olan çok ciddi bir kitle var.
* * *
‘Z kuşağı’, kendi ülkelerinin değişkenleri kadar dünyadaki yaşıtlarının değişkenlerine göre de şekil alıyor. Zaman zaman dünyayla entegrasyonları, ülkelerine aidiyetlerinden daha fazla oluyor. İşte hikâye burada başlıyor. Dünyayla barışık, ülkeleriyle kavgalı hale gelmeleri/getirilmeleri çok kolay olabiliyor. Burada en kolayı, faturayı ‘Z kuşağı’na kesmek.
“Ülkelerini bilmiyorlar, tarihleriyle ilgilenmiyorlar” cümleleriyle, gençlerimizi dijital dünyada zehirlemeye çalışanların kucağına itmiş oluruz.
* * *
“Peki ne yapılmalı?” sorusunun en güzel örneklerinden birine Başkent’te imza atıldığını öğrendim. Etimesgut’ta 60 bin metrekare üzerine yapılan Türk Tarih Parkı ve Müzesi’ni, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’le gezdik. Bir ilçe belediyesi ölçeğinin üzerindeki eserin yapılış felsefesini “İnsanlarımız özellikle de gençlerimiz tarihimizi televizyon dizilerinden değil, kitaplardaki doğru kaynağından ve bir müzeden görerek öğrensin istedik” diyerek özetliyor Başkan Enver Demirel. Ve heyecanla anlatmaya başlıyor:
SAHİP ÇIKMAZSAK BAŞKA ŞEYLER ÖĞRETİYORLAR
“1999 yılında Etimesgut’un önüne, ‘Kültür ve Sanat Şehri’ hedefi koyduk. Bir yandan modern bir şehir oluştururken diğer yandan festivallerle, sempozyumlarla, kültürel etkinliklerle, kurslarla, kültür ve sanat alanında önemli mesafe kat ettik. Biz tarihimize, kültürümüze, sanatımıza sahip çıkmazsak birileri geliyor, geleceğimiz olan çocuklarımıza kültür sanat, tarih adı altında başka şeyler öğretmeye çalışıyor.
TARİHİ BİLGİ VE BELGELERE DAYALI ÇALIŞMALAR
Biz de bu noktadan hareketle Türk tarihini en doğru şekliyle gelecek nesillere aktarmakta önemli bir rol oynayacak olan Türk Tarih Parkı ve Müzesi’ni bu kente kazandırdık. Proje için tarihçi akademisyenlerin yer aldığı bir Akademik Çalışma Kurulu oluşturduk. Sık sık bir araya gelerek tarihçilerin görüş, öneri ve eleştirilerini aldık. Çalışmaları, tarihi bilgi ve belgelere dayalı olarak yürüttük.
BURASI ÖYLE ‘YAPTIK OLDU’ PROJESİ DEĞİL
Türk dünyasında başka örneği bulunmayan bir proje bu. Haliyle dünyada da ilk olma özelliğini taşıyor. Burası öyle ‘yaptık oldu’ projesi değil. Tüm detaylarla yakından ilgilendim. Şanlı Türk tarihimizi tüm yönleriyle yansıtmanın gayreti içindeyiz. Ergenekon’dan Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’ten günümüze tarihimizdeki dönüm noktalarını heykel, rölyef, anıt, bilgi panoları ve vesikalarla geniş bir platformda sunuyoruz. Göktürk, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Yaşar Zeynalov gibi dünyaca ünlü ressamların panoramik resimleri ile anlatılıyor.
DİZİLERDEN DEĞİL KAYNAĞINDAN ÖĞRENSİN
Bizim amacımız, insanımız tarihimizi televizyon dizilerinden değil, kitaplardaki doğru kaynağından ve bu müzemizden görerek öğrensin. Bu nedenle çalışmamızı yürütürken üniversitelerdeki değerli tarih hocalarımızdan, tarih enstitülerinden yararlandık. Doğru bilgi kaynaklarını referans aldık. Akademisyenlerle sık sık toplantılar yaparak süreci yürüttük.
ANKARA’NIN GEZİ ROTALARINA EKLENECEK
Türk Tarih Parkı, ilkokul çağındaki bir çocuğa da, lise ve üniversite eğitimi gören gencimize de, tarihi araştırma yapan akademisyenlerimize de kaynaklık edecek çok kapsamlı bir çalışma. Ankara’yı ziyarete gelenlerin artık gezi rotalarına eklenecek bir müze burası. Görmeden dönmeyecekler. Böyle örnek bir projeyi ilçemize, Ankara’mıza, Türk dünyamıza kazandırmanın heyecanını yaşıyorum. Türk tarihi eşsiz bir esere kavuştu.”
* * *
Türk tarihini gelecek nesillere aktaracak olan Türk Tarih Parkı ve Müzesi’nin açılışı pandemiye takılmış. Açılış, bir aksilik olmazsa eğer önümüzdeki bahar aylarına kadar ertelenmiş. Başkan Enver Demirel, bu eseriyle Etimesgut’a daha da önemlisi Ankara’ya çok değerli bir eser kazandırmış. Taraflı tarafsız tüm kesimlerin alkışını hak ediyor bence.
NELER VAR?
* Dev 200 heykel.
* 7 bin metre karelik kapalı müze.
* 650 kişilik konferans salonu.
* Çok amaçlı sanatsal sergi salonu.
* 10 bin kitaplık bir kütüphane.
* Göktürk Devleti Alanı, 1453 Fetih Alanı, 17 Büyük Türk Devletleri Alanı, Büyük Türk Düşünürleri Alanı, İslamiyet Dönemi Önemli Türk Büyükleri Alanı, Türk Cumhuriyetlerini temsil eden 7 Türk Büyükleri Alanları, Kurtuluş Savaşı Alanı ve Çanakkale Savaşı Alanı.
Paylaş