Göksu Deltası haberleri sayfasında Göksu Deltası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 153 Göksu Deltası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alaska'dan Yeni Zelanda'ya okyanusun üstünden durmaksızın uçarak rekor kıran kıyı çamurçulluğu, Mersin'in Göksu Deltası'nda fotoğraflandı. Göç güzergâhında Türkiye olmamasına rağmen rekortmen kuşun kıyılarımızda görülmesi oldukça ilginç. Peki kıyı çamurçulluğunun yolu neden Türkiye’ye düştü?
#Kıyı ÇamurçulluğuMERSİN'in Silifke ilçesinde jandarma ekipleri, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında olan Göksu Deltası'nda, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların üreme alanında olan yuvaların zarar görmemesi için denetimlerini sürdürüyor.
#MersinMersin'in Silifke İlçesi'nde çok sayıda kuş çeşidi ve bitki türüne ev sahipliği yapan, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan Göksu Deltası'nda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın, akşam saatlerinde deltadaki sazlık alanda başladı. Alevlerin yükseldiği bölgenin olması nedeniyle itfaiye ekipleri, yangına müdahale edemedi. Taşucu Mahallesi Çavuşbaşı mevkiine yakın olan yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 50 dönümlük sazlık alanın kül olduğu belirtildi. Yangının kendiliğinden sönmesi beklenirken, gün ağarmasıyla birlikte hasar tespit çalışmasının yapılacağı öğrenildi.
#Göksu DeltasıMersin'in Silifke İlçesi'ndeki Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Göksu Deltası'ndaki sulak alan aşırı soğuklar nedeniyle dondu ve balıklar telef oldu.Yurdu etkisi altına alan soğuk havanın etkisiyle, 334 kuş türü, korunmaya alınan 8 endemik ve 32 nadir tür olmak üzere toplam 40 bitki türünün bulunduğu Göksu Deltası'nın Akdeniz ile buluştuğu nokta, hava sıcaklığının gece eksi 10 dereceye kadar düşmesi sonucu buzla kapladı. Buzlar arasındaki donan balıklar, balıkçılar tarafından toplandı. Balıkçılar, uzun yıllardan sonra Göksu Deltası'nın donmasıyla toplu balık ölümlerinin olduğunu söyledi.Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bedii Cicik ise, balıklardaki toplu ölümlerinin ani ve sert hava soğumasından kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Cicik, "Bölgemizin ve ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri Göksu Deltası'dır. Sulak alanların en büyük özelliği derinliklerinin çok fazla olmamasıdır. Mevsim sıcaklığının anormal derecede düşük seyretmesi, bu derinliği sığ olan sularda ani şok donmalara neden olmaktadır. Bu da toplu ölümlerle sonuçlanmaktadır. Aslında balıklarındaki bu toplu ölümler suların ani soğumasının yanı sırda buz kristallerinin balıkların solungaçlarını tıkayarak solunum yetersizliği yaratması nedeni ile toplu ölümler ortaya çıkmaktadır" dedi.
#BalıkTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaMersin'in Silifke ilçesinde sulama kanalında ölü 2 büyükbaş hayvan rastlandı. Kokudan rahatsız olan Ali Mavili, "Daha önce de hayvan ölüleri gördük. Kepçe getirip çıkarttık. Sürekli hayvan ölüsü görüyoruz. Buradan balık tutuluyor, önlem alınmasını istiyoruz" dedi.
#MersinNesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının korunması, yavruların güvenle denize ulaşabilmeleri amacıyla Akdeniz ve Ege kıyılarındaki 25 kumsala, günbatımından gün doğumuna giriş yasağı uygulanıyor. Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'daki 25 kumsalda yavru deniz kaplumbağaların yuvadan çıkış sürecinin başlamasıyla önlemler artırıldı.
#KaplumbağaŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaGüneşin yıl boyu sıcak yüzünü esirgemediği Taşeli Yarımadası’nın yaşam kaynağı Göksu Deltası... Akdeniz’in Anadolu bozkırlarına açılan kapısı Ermenek’e uzanan, sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkıyoruz Göksu Nehri’nin peşinden. Dev testere dişlerini andıran yamaçlar, heykeltıraş titizliğiyle oyulmuş kaya mezarları, derin kanyonlar ve göz alabildiğine kayalıklar... Bol bol manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.
#SeyahatMersin’in Silifke ilçesinde Göksu Nehri'nin denize dökülen kısmında, su siyah renge döndü. Göksu Deltası Kuş Cenneti'nden geçen ve kötü kokunun etkisini gösterdiği nehrin, canlılara zarar vermesinden endişe ediliyor.
#MersinMersin’in Silifke ilçesinde Göksu Nehri'nin denize dökülen kısmında, su siyah renge döndü. Göksu Deltası Kuş Cenneti'nden geçen ve kötü kokunun etkisini gösterdiği nehrin, canlılara zarar vermesinden endişe ediliyor.
#MersinAlaska'dan Yeni Zelanda'ya okyanusun üstünden durmaksızın uçarak rekor kıran kıyı çamurçulluğu, Mersin'in Göksu Deltası'nda fotoğraflandı. Göç güzergâhında Türkiye olmamasına rağmen rekortmen kuşun kıyılarımızda görülmesi oldukça ilginç. Peki kıyı çamurçulluğunun yolu neden Türkiye’ye düştü?
#Kıyı ÇamurçulluğuAksaray'da 'flamingo cenneti' olarak bilinen Tuz Gölü'nde yakalanıp ayak ve gagalarını bağlanarak koli içinde satmak için yolcu otobüsüyle Mersin'in Erdemli ilçesine gönderilen 40'ı yavru, 47 flamingodan 26'sı öldü. Şüpheli Naim D. ile 2 arkadaşıyla birlikte otobüs şoföründe toplam 425 bin lira idari para cezası uygulandı, haklarında adli işlem başlatıldı.
#FlamingoŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaMersin’in en büyük özelliği; tantuni, sıcak humus ve mavi yengeç gibi sadece bu şehre özgü ürünlerinin olması. Mavi yengeç, patlamış mısır ve taze yerfıstığı eşliğinde servis ediliyor ama burada beni en çok etkileyen şey, daha önce hiç yemediğim Tarsus lahmacunu oldu. Bardakaltı veya kuşgözü diye de biliniyor, gelenekselinden farklı olarak soğan ve kıyma karışımı çok bol konuyor.
#MersinMERSİN'in Silifke ilçesinde jandarma ekipleri, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında olan Göksu Deltası'nda, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların üreme alanında olan yuvaların zarar görmemesi için denetimlerini sürdürüyor.
#MersinÇok nadir görülen korsan martı ve tarakdiş türlerinin ilk defa görüldüğü Antalya Side'de bu kez yine çok nadir görülen keşiş kuyrukkakanı görüntülendi. Keşiş kuyrukkakanı, bugüne kadar Türkiye'de görülen dördüncü kayıt oldu. Kilometrelerce yol yapıp bu kuşu görüntüleyen Emin Yoğurtçuoğlu, ''O kadar nadir ki Türkiye'de sadece dördüncü kez görülüyor. Fırsatı kaçırmak istemedim'' dedi.
#AntalyaAkkuyu Nükleer AŞ, "Sismik olayların meydana gelmesi olasılığının çok düşük olmasına rağmen nükleer güç santrali 9 büyüklüğündeki deprem dahil olmak üzere her türlü dış etkilere dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır." açıklamasında bulundu.
#Akkuyu NükleerHer karışı farklı bir canlıya ev sahipliği yapan Anadolu’da, UNESCO kriterlerini karşılayan, insanlığa miras onlarca yer var. Hepsi barındırdığı doğal güzellikler ve canlı türleri açısından ayrı öneme sahip. Bu değerlerimizin farkına varmak için aralarından öne çıkanlarda güzel bir gezintiye var mısınız?
#GazetehaberleriBu yıl koronavirüs nedeniyle sahiller boş kalınca caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuva ve yavru sayılarında yüzde 40'a varan artış yaşandı. Akdeniz sahillerinde bu yıl 6 bin caretta caretta yuvasından 350 bin yavru, 3 bin 500 yeşil deniz kaplumbağası yuvasından 200 bin yavru denizle buluştu.
#Caretta CarettaBU yıl koronavirüs nedeniyle sahiller boş kalınca caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuva ve yavru sayılarında yüzde 40'a varan artış yaşandı. Akdeniz sahillerinde bu yıl 6 bin caretta caretta yuvasından 350 bin yavru, 3 bin 500 yeşil deniz kaplumbağası yuvasından 200 bin yavru denizle buluştu.
#Akdeniz Kıyıları