global şirketler haberleri sayfasında global şirketler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2577 global şirketler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) düzenlediği "Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi" yarışmasında ödül alan firmalar için TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Canikli, üretim yapmanın zor ve zahmetli bir süreç olduğunu söyledi.
#En Hızlı Büyüyen ŞirketlerYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKYASED CEO’larının yatırım ortamına ilişkin değerlendirmelerini ortaya koyan 6 aylık YASED CEO Pulse anketi sonuçlarına göre yeni ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu para politikası “temkinli iyimserlikle” karşılanıyor. YASED Başkanı Engin Aksoy, “Türkiye 22 ülke içinde ikinci 10’da yer alıyor. Ama potansiyeli büyük. En büyük global şirketler Türkiye’de zaten var. Ve bu şirketlerin CEO’ları gerekli adımlar atılırsa önümüzdeki 6 ay içinde 18.6 milyar dolarlık ek yatırım potansiyeli olduğunu belirtiyorlar” dedi.
#YASED CEO PulsAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaAdayların kariyer hedeflerini doğrultusunda kendileri için doğru üniversiteyi bulmak için detaylı araştırma yapmalarını öneriyorum. Doğru ve mutlu bir kariyer için üç ana unsurun kesişmesi gerekir: İlk olarak adayın hedefleri, ikincisi sahip olduğu varlıklar ile yetkinlikler ve son olarak dünyanın gittiği yön ve hayatın gerçekleri.
#Konuk YazarıCUMHURBAŞKANLIĞI İnsan Kaynakları Ofisi tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde İnsan Kaynakları Forumu düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay "Ülkemizde ne yazık ki, gençlerin geleceğe bakışını bazen olumsuz etkileyecek sorumsuz açıklamalar olabiliyor. Bunlardan biri de medyaya yansıyan '30 bin yazılımcının göç ettiği' yönünde bir haberdi. Medyaya yansıyan rakamların gerçekle alakası yoktur, iddiası olan iddiasını ispatlamak durumundadır" dedi.
#İSTANBULSavunma ve havacılık alanında faaliyetlerini sürdüren Coşkunöz, yeni dönemde İnsansız Hava Aracı (İHA) yatırımlarını hızlandırdı. Geçtiğimiz yıl UAVERA’yı satın alan Coşkunöz, bu sene de İHA eğitimi ve üretimi gerçekleştiren Fly BVLOS Technology isimli bir şirket kurdu. Kurulan bu şirketin ürettiği ‘Jackal’ isimli İHA ilk siparişini İngiltere’den aldı.
#BursaGlobal çapta yatırımcılarıyla Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol, Almanya ofisini açtı. Almanya’da yaklaşık 1 yıldır faaliyetlerini sürdüren Trendyol’un açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. Açılışın ardından Ritz Carlton Otel’de verilen resepsiyona Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Sen, Berlin Eyaleti İçişleri Senatörü Iris Spranger, TOBB İkinci Başkanı Selçuk Öztürk ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve Berlinli işverenler katıldı.
#Almanya-TürkiyeAkciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında güçlerini birleştiren Roche Türkiye ve Kansersiz Yaşam Derneği, “Senin Hikayen Farklı” projesi ile her akciğer kanserinin benzersiz olduğuna dikkat çekiyor.
#Sponsorlu İçerikSıradışı biçimde tanıştığımız ve yine şaşırtıcı bir yoldan yaşantımıza giren ‘deepfake’, yapay zekâyla bir portre fotoğrafının hareketlendirilip istenen biçimde konuşturulması anlamına geliyor. Video görüntüleri de bu yöntemle manipüle edilebiliyor. Şimdiye kadar bir ‘tekno-şaka’ olan deepfake, şimdilerde birbirine zıt iki uçtan gerçek hayata karışıyor: İş dünyası ve siber suçlar...
#YazarBazı babalar bu soruya “6 ay evde ne yapacağım?” diyedursun, dünyada doğum izninde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik ciddi adımlar atılıyor. Türkiye’deyse ‘ebeveynliğin ortak bir sorumluluk olduğu’ vurgusuyla Volvo ve Pfizer erkek çalışanlarının babalık iznini annelerinkiyle eşitledi. Amaç, çocuk bakımının yalnızca annenin omuzlarında olduğu algısını yıkmak ve doğum yapan kadınların işyerindeki dezavantajını ortadan kaldırmak.
#BabalarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Manisa'ya yatırıma hazırlanan ancak bundan vazgeçen Volkswagen'in kararına ilişkin şirketin üst yöneticisi Herbert Diess’in kendisine yazdığı mektupta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçe gösterdiğini belirterek, "Bize resmi açıklaması bu ama bu şirketlerin yönetim kurullarına baktığınızda yerel yönetimlerin yani eyaletlerin burada etkisi var, sendikaların ortaklığı var, yabancı ortaklar var. Tüm bu dengeleri tutarak yatırım kararları alıyorlar. Tabii ki burada siyaseten bu işi istemeyenlerin olduğunu biliyorduk." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank3 boyutlu (3D) baskı, çağımızın en yıkıcı teknolojilerinden biri. İlk çıktığı süreçte mimarlık alanında ve prototip üretiminde kullanılan 3D yazıcılar, ilerleyen süreçte farklı amaçlarla da kullanılmaya başlandı. Peki bu yazıcılar nereye gidiyor, gelecekte bizi neler bekliyor? Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı önemli açıklamalarda bulundu.
#ZaxeTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çin'e daha yüksek katma değerli ihracatı mümkün kılarak, ikili ticareti daha sürdürülebilir ve dengeli bir yapıya kavuşturmak istediklerini belirterek, "Çin firmalarını ülkemizde yatırıma davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
#YatırımTürkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Güney Marmara Şubesi Başkanı Barış Gül, uzaktan çalışma modelinde çalışanların mekan ve davranışsal kuralları kendilerinin belirlediklerini söyledi. İşyeri tarafından belirlenen kurallara uyulmasının önemini vurgulayan Gül, onun dışında çalışma mekanının iş yapabilme olanaklarına ve konforuna sahip olup olmamasına dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu. Gürültülü ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak kalınmasının önemli olduğunu dile getiren Gül, “İletişim alt yapısı kuvvetli, orijinal çalışma ortamımıza benzer masası, koltuğu, bilgisayarı, dosya düzeni ile elverişli, kendimizi disipline edebilecek bir ortamı oluşturmamız gerekmektedir” dedi.
#BursaCovid-19 salgını ile kurumlar evden çalışmayı teşvik ederken, tehdit aktörleri de bu fırsattan yararlanarak zararlı aktivitelerini artırıyor. Uzmanlar, kurumların karşılaşabileceği teknolojik ve kurumsal risk faktörlerine karşı alınabilecek önlemleri listeledi.
#GüvenlikTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek
#ÜniversiteTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden, CERN, Max Planck Institute gibi araştırma kuruluşlarından ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek.
#GazetehaberiLojistik sektörünün kadın patronlarından Damla Alişan, sektörde kimya-sallar ve patlayıcılar başta olmak üzere tehlikeli madde taşımacılığında lider bir şirketi yönetiyor. Alişan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alişan, “Türkiye, lojistik köyler tam olarak hayata geçtiğinde ve tren hatları tamamladığında global şirketlerin lojistik üssü olur” diyor.
#GazetehaberiEndüstri 4.0 kapsamında iş yaşamı hızla değişirken henüz tam olarak anlaşılamayan AI (Yapay zekâ) insanların, işleri ile ilgili endişeler yaşamasına sebep oluyor. ABD’de 11 bin iş arayan birey ile yapılan ankete katılanların 5’te 1’i, işlerini gelecekte yapay zekânın alacağından korktuğunu belirtmiş.
#Yapay Zeka