Güncelleme Tarihi:
Bursa merkezli otomotiv devi Coşkunöz Holding, savunma ve havacılık alanındaki faaliyetlerini sürdürürken, son dönemde yaptığı İHA yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Holding bünyesindeki Coşkunöz Savunma ve Havacılık Şirketi (CHS) havacılık ve uzay alanında global şirketler için sabit ve döner kanatlı platformlarlar üretmeye devam ederken, geçtiğimiz yıl satın aldığı İHA üreticisi UAVERA ve 2022 yılında kurduğu diğer bir İHA şirketi Fly BVLOS Technology ile savunma alanında hedeflerini büyütüyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Coşkunöz Savunma ve Havacılık Grubu Genel Müdürü Ünver Şahin, “2015 yılında Korean Aerospace Industries (KAI) şirketi ile 60 adet KUH Surion helikopterinin orta gövde montajı için imzalanan anlaşma kapsamında 41’inci gövde sevkıyatımızı gerçekleştirdik. Türk savunma sanayisinin önemli girdiler yaptığı projelerde CSH olarak önemli rol oynuyoruz. Halihazırda havacılık alanında hava aracı gövde imalat ve montaj yetkinliği ile yerli ve uluslararası firmalara hizmet veren CSH, bu alanda Türkiye’deki 2 firmadan birisi. CSH olarak, BOEİNG VE AİRBUS gibi dünyanın en önemli ve büyük firmalarına parça üretimi de sağlıyoruz” dedi.
PİSTE İHTİYAÇ DUYMUYOR
Holdingin 2021 yılında Türkiye’nin savunma ve havacılık alanında yerlileşmesini üst sıralara taşıyacak bir yatırıma imza atarak Ankara merkezli İnsansız Havacılık firmasını satın aldığını hatırlatan Şahin, bu firmanın yeni kurumsal kimliği ve UAVERA ismiyle çalışamalarına devam ettiğini bildirerek şu bilgileri paylaştı: “UAVERA’nın ürettiği Çağatay VTOL İnsansız Hava Aracı CGT50, piste ihtiyaç duymadan dikey iniş kalkış yapabilen, yerli yazılım ve kontrolcüler ile donatılmış olan İHA’lar, zorlu hava koşullarında tam otonom görev yapabiliyor. UAVERA markamızda en belirgin farkımız ve teknolojimiz, İHA’larımızın sabit kanat olmasına rağmen piste ihtiyaç duymadan dikey iniş kalkış yapabilmesi. Bunu UAVERA mühendislerince geliştirilen tamamen yerli ve milli Uçuş Kontrol Sistemi ile gerçekleştirebiliyor. Kullanışlı simülasyon ara yüzü ile pilota da kullanım kolaylığı sağlıyor. Yerli olduğu için rakiplerine göre oldukça uygun maliyetli. Ayrıca geliştirdiğimiz İHA’larda farklı tip görevler için müşteri isteklerine göre geliştirmeler yaparak istenilen hizmete cevap verebilir hale getirebiliyoruz.”
İNGİLTERE’YE KATMA DEĞERLİ İHRACAT
Çoşkunöz Holding iştiraki Fly BVLOS Technology ve Maxwell Innovations’ın birlikte ürettiği ‘Jackal’ isimli İHA’nın ilk ihracat başarısını geçtiğimiz haftalarda İngiltere’ye yapılan satışla gerçekleştirdiğini söyleyen Ünver Şahin, “İmzalarla birlikte İngiltere Türkiye’den 5 adet İHA teslim alacak. Böylece Türkiye, tarihinde ilk kez İngiltere’ye bu alanda katma değeri yüksek bir satış gerçekleştirmiş oldu. Üretimi yapılan JACKAL, asgari 15 kg yük taşıyabiliyor ve bu yükü 130 kilometre menzile iletebiliyor. VTOL özelliği sayesinde piste ihtiyaç duymadan her alanda inip kalkabilme özelliğine sahip ve her türlü hava koşulunda uçması planlanıyor. JACKAL’ın afet durumlarında arama kurtarma ekiplerinin girmek isteyip de giremediği yerlere, ulaşılamayan noktalara insani yardım malzemeleri taşıması hedefleniyor” dedi.