Güncelleme Tarihi:
RESEPSİYONDA konuşan Sanayi Bakanı Varank, Almanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Trendyol’un Almanya’da faaliyetlerine başlamasının ikili ticaretin artmasına da katkı sağlayacağını belirten Varank, şöyle konuştu: “Burada 3.5 milyondan fazla Türkiye kökenli vatandaşımız adeta Almanya’nın bir parçası olmuş durumda. Geçen yıl iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılını kutladık. Sosyal, kültürel ve ticari anlamda çok güçlü bağlara sahip iki ülke konumundayız. Ülkemizdeki Alman sermayeli yatırımlar son 15 yılda 6 kattan fazla arttı. Ticaret hacmimiz, geçen yıl 41 milyar doları buldu ki, hedefimiz 50 milyar dolarlık ticaret hacmini aşabilmek. Bunun da yolu ticaret ve yatırım ortamını iyileştirmek, açık diyaloğu sürekli hale getirmekten geçiyor. Bu doğrultuda bizler hükümet olarak her fırsatı değerlendiriyor, potansiyelimizin sınırlarını sonuna kadar zorluyoruz.”
‘TÜRKİYE, ASLA KAYBETTİRMEYEN GÜVENLİ BİR LİMAN KONUMUNDA’
Türkiye’nin uluslararası ticaretteki önemine, global çapta yaşanan sıkıntılara ve buhranlara dikkati çeken Bakan Varank, şöyle devam etti: “Salgından savaşlara, hammadde fiyatlarından limanlardaki yığılmalara ve nakliye sorununa kadar birçok problem şu anda dünya ticareti açısından çözülmeyi bekliyor. Devletler ve şirketler önünü görememekle birlikte daha korumacı politikalara yöneliyor, üretim ve tedarik zincirlerinde yeni arayışlara giriyor. İşte bu zorlu dönemde Türkiye, üretim ve ihracatını bir an bile aksatmayarak bu arayışın en doğru alternatifini tüm dünyada kanıtlamış bir ülke konumuna geldi. Stratejik konumu, genç nüfusu, üretim ve ARGE kabiliyetleriyle Türkiye yatırımcısına asla kaybettirmeyen güvenli bir liman konumunda.”
‘EN FAYZA YATIRIM ÇEKEN 10 ÜLKEDEN BİRİYİZ’
“Türkiye’nin, pandemi, enerji fiyatları, hammadde fiyatları ve kurdaki oynaklığa rağmen geçen yıl doğrudan aldığı yatırım miktarı 14 milyar doları aştı. Bugün Türkiye’de faaliyet yürüten global şirketler yatırımlarını artırıyor, ARGE, tasarım, üretim ve lojistik merkezlerini ülkemize taşımak için harıl harıl çalışıyorlar. Savunma sanayi, sağlık ve turizmdeki başarılarımızın yanı sıra teknoloji tabanlı girişimcilikte geldiğimiz nokta artık tüm dünyanın malumu olmuş durumda. Geçen yıl girişim sermayesi ekosistemine baktığımızda Türkiye tüm dünyada 1.6 milyar dolarlık yatırım çekti. Yalnızca bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda 1.3 milyar dolar teknoloji tabanlı firmalarımızın yatırım aldığını görebiliyoruz. Bu manada dünyada en fazla yatırım çeken 10 ülkeden biri konumuna geldik. Özelde de İstanbul, girişim sermayesi yatırımlarında Avrupa’da dördüncü şehir konumuna geldi.”
Konuşmasında e-ticaretin ekonomiye katkısına da değinen Mustafa Varank, yeni ekonomilerin lokomotifi olma konumunda olduğunu ifade etti. 28.5 trilyon dolarlık küresel ticaret hacminin 5 trilyonluk kısmını e-ticaretin oluşturduğunu belirten Varank, e-ticaretin ekonomik pastadan aldığı payın her geçen gün büyüdüğüne dikkati çekti. Varank, aynı şeyin Türkiye için de geçerli olduğunu ve e-ticaretin genel ticarete oranının şu anda Türkiye’de yüzde 18’lerde olduğunu belirtti.
‘GÜCÜNÜ TÜRKİYE’DEN ALIYOR’
Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin de konuşmasına, Trendyol’un biri Adanalı, diğeri Yozgatlı 2 genç tarafından 12 sene önce kurulduğunu söyleyerek başladı. “Bugün bizler için çok önemli bir gün” diyen Çetin, şöyle devam etti: “Bu gençlerden biri master’ını bırakıp ülkesine geri döndü. Diğeri dünyanın en önemli şirketlerinden birinde yöneticilik kariyerini bırakarak Türkiye’de girişimciliğe başladı. Diğer 2 arkadaşımız, Begüm Manisa’dan ve Karslı Güçlü ile beraber şirketi kurdular. Kurulduğunda şirketin sermayesi 100 bin TL idi (80 bin dolar). Büyüme serüveni başladığında Avrupa Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, Amerikan Silikon Vadisi’nden destek alarak ve gece gündüz çalışarak şirketi bugünlere getirdiler. 2018’de de e-ticaret için kurdukları şirketlerini lojistik altyapı yatırımlarıyla, teknolojik altyapı yatırımlarıyla bir pazar yerine dönüştürdüler. Trendyol, Türkiye’deki e-ticaret tekno-sistemini büyütmek için dünyanın en büyük pazar yeri operatörlerinden Ali Baba ile stratejik ortaklığa imza attı. Geçen yıl 2 milyar dolar yabancı sermayeyi ülke ekosistemine kazandırdık. Berlin merkezli iki teknoloji firması ilk yatırımlarını Trandyol’a yaptı. Trendyol, ülkemizi dünyadaki teknoloji liginde süper lige çıkarmış olmanın gururunu da yaşadı geçen sene. Bugün itibarıyla tamamı Türk olan 40 bin çalışanı, yurt dışında da çalışan 500 arkadaşımızla beraber, üst yönetimi tamamen Türklerden oluşan kadromuzla yolumuza devam ediyoruz. Trendyol gücünü Türkiye’den alıyor. Trendyol demek Türkiye’nin gücü demek.”