İnsan vücudu mükemmel olmakla beraber çok karmaşık. Bu da, her zaman her şey yolunda gitmeyebilir anlamına geliyor. Sık görülen hastalıklar listesi uzayıp gidiyor. Ancak bunların yanında bir de nadir görülenler var. Doktorların kafasını karıştıran birkaç nadir hastalık örneği...
#Mehmet ÖzHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeTürk dizi tarihine damgasını vuran işlerde rol aldı. Canlandırdığı karakterler çok sevildi. Son dönemde görüntüsüyle daha da parlıyor. “Son halim 34 yaşında vardığım noktanın bir sonucu” diyor. Güçlü duruşuyla hepimize ilham verirken aslında bazen zorlandığını da “Defalarca itibar suikastına uğradım, defalarca ayağım kaydı, düşmedim mi düştüm ama benim bugüne gelebilmemin tek sebebi zekâm, yeteneğim, çalışkanlığım ve bu işi seviyor olmamdı” diye itiraf ediyor. Hazal Kaya şimdi hem yeni dizisi hem de eşiyle birlikte kurduğu yapım şirketiyle karşımızda. Onunla hayatı, geçmişi, bugünü, işlerini, çocuklarını ve Ali Atay’la evliliğini konuşuyoruz.
#Hazal KayaKanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#KanadaMüzeler artık haftanın belli günleri geceleri de gezilebilirken Hürriyet Topkapı Sarayı’ndaydı. Hürriyet ekibi Osmanlı’nın en ihtişamlı yıllarına tanıklık etmiş sarayın dehlizlerinde dolaştı, sergilenen muhteşem eserlerin yanı sıra az bilinen hikâyelerini de dinledi... Topkapı Sarayı’ndaki en dikkat çekici eserlerden ‘Tılsımlı Gömlekler’ gizemini korumaya devam ediyor. Çin’den Mısır’daki Memlûklere oradan da Osmanlı’ya kadar uzanan ve ‘sihirli’ olduğuna inanılan bu gömlekleri tarihçilere sorduk...
#Topkapı SarayıCanlılığın ilk ortaya çıktığı milyonlarca yıl öncesinin en ilkel ortamından şimdiki en gelişmiş canlı türlerine kadar evrilen yaşamın en küçük birimi hücreler. Farklı düşünen biliminsanları, hücreleri emir uygulayan pasif robotlar gibi görmeyi bırakmamız gerektiğini; aksine, bedenimizi oluşturan 37 trilyon hücrenin her birinin kendi bilinci olduğu fikrini savunuyorlar.
#HücreCamilla Parker Bowles adı yıllarca, sadece İngiltere 'de değil tüm dünyada " istenmeyen kadın" ya da "yuva yıkan kadın" olarak anıldı. Her ne kadar yılların prensi Charles onu gerçekten sevdiğini anlatmaya çalışsa da başta annesi Kraliçe Elizabeth onu dinlemek bile istemedi.
#Kraliçe Camillaİngiliz kraliyet ailesi epeydir zor dönemlerden geçiyor... Üyeler arasında kavgalar, gerginlikler, ölümler en son da hastalıklar birbiri ardına geliyor. Galler Prensesi Kate Middleton'ın gizemli karın bölgesi operasyonu derken hemen ardından Kral Charles'ın kansere yakalanması geldi.
#Kral CharlesHenüz 29 yaşındaydı... Evleneli 1,5 yıl olmuştu... Sağlıklı, mutlu bir insanken bir anda ağrıları nedeniyle yatağından çıkamaz hale geldi. Genç kadının hayatını yaşanmaz hale getiren gizemli hastalığın ne olduğunu uzmanlar bile çözemiyordu. Belirtilerinin psikolojik olduğunu düşünen doktorlar dahi vardı. Peki neydi bu hastalık?
#Kronik Yorgunluk SendromuHollandalı tıp öğrencisi 21 yaşındaki Sophia Koetsier, Uganda'daki iki aylık stajını keyifli bir safariyle noktalamak istemişti. Ancak oldukça eğlenceli başlayan yolculuk korkunç bir kâbusa dönüştü. Bir akşam arkadaşlarıyla kaldıkları gençlik merkezinden ayrılan Sophia'yı bir daha gören duyan olmadı. Genç kadının başına gelenler gizemini korurken gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan annesinin ulaştığı bir tanığın anlattıkları düğümü çözebilecek mi? İşte ayrıntılar...
#Sophia Koetsierİngiltere'de güvercinler arasında yayılan gizemli bir hastalık halk arasında paniğe yol açtı. Hasta güvercinlerin boynunun büküldüğü ve hayvanların sürekli kendi çevresinde daire çizdiği görülürken, uzmanlar hastalığın insanlara bulaşıp bulaşmayacağı sorusunu cevapladı.
#İngiltere38 yaşındaki Jennifer French, yıllardır doktorların teşhis koyamadığı gizemli hastalığını ikiz bebekleri sayesinde öğrendi. Cildi çürümeye başlayan ve dayanılmaz ağrılar çeken kadın her an ölmesine neden olabilecek hastalığını insanlarla paylaştı ve yeni doğan bebeklerine minnettar olduğunu söyledi.
#Budd Chiari SendromuTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkBu hafta hem Merkür hem Venüs, Boğa burcuna; Mars da Koç burcuna geçiyor ve bu 5 Temmuz’a kadar sürecek. İletişim ve sevgi beklentilerimizin şekli değişecek; ayrıca harekete geçerken hızlı ve heyecanlı olacağız. Cesaretimizi toplayıp ilerlemenin tam zamanı!
#Dinçer GünerDünya Sağlık Örgütü koronavirüs ve koronavirüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısının yaklaşık 15 milyon olduğunu açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bu sayının bir uyarı niteliği taşıdığına dikkat çekti ve ülkeleri sağlık sistemlerine yatırım yapmaya davet etti.
#DSÖKoronavirüs salgını tüm dünyaya kâbus dolu yıllar yaşatmakla kalmadı birçok başka salgını da çeşitli sebeplerle tetiklemiş oldu. Dünyada yayılan aşı karşıtlığı akımı ve koronavirüs salgınının etkisiyle duran aşılama kampanyaları özellikle çocukları büyük bir tehlike altına sokuyor. Kızamık hastalığı için alarm çanları çalmaya başladı…
#Kızamık SalgınıVirüsün Çin'deki bir laboratuvardan sızdığı iddiası ABD'de hazırlanan yeni bir rapor ile bir kez daha gündeme geldi. ABD Temsilciler Meclisi raporunda Kovid-19'un Vuhan Viroloji Enstitüsünden çıktığı iddia edildi. Söz konusu raporda koronavirüsü laboratuvardan sızdığı tarih ile ilgili de çarpıcı bir iddia yer aldı. Raporun hazırlanmasına öncülük eden Temsilciler Meclisi üyesi Michael McCaul 'Bu, tüm zamanların en büyük üstünü örtme olayıdır ve dünya çapında 4 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmuştur. Sorumlular hesap vermelidir' dedi.
#ABDVirüsün Çin'deki bir laboratuvardan sızdığı iddiası ABD'de hazırlanan yeni bir rapor ile bir kez daha gündeme geldi. ABD Temsilciler Meclisi raporunda Kovid-19'un Vuhan Viroloji Enstitüsünden çıktığı iddia edildi. Söz konusu raporda koronavirüsü laboratuvardan sızdığı tarih ile ilgili de çarpıcı bir iddia yer aldı. Raporun hazırlanmasına öncülük eden Temsilciler Meclisi üyesi Michael McCaul 'Bu, tüm zamanların en büyük üstünü örtme olayıdır ve dünya çapında 4 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmuştur. Sorumlular hesap vermelidir' dedi.
#DünyaOrijinal adı Norwegian Forest Cats olan Norveç Orman Kedisi; Norveç'ten dünyaya yayılan tüy yumağı ve sevimli bir kedi ırkıdır. Kökleri binlerce sene öncesine doğru dayanan bu kedi ırklarının özelliği nedir? Norveç Orman kedisi nedir? Norveç Orman kedisi kişiliği ve bakımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Norveç Orman Kedisi Nedir?Bazı gezilecek yerleri anlatırken, tabiat güzelliklerinden bahsedilir. Gezilecek tarihi eserler ve güzellikler anlatılır. Bu da insanlarda o yerleri görme isteğini arttırır. Gezmek ve yeni yerler görmek hep cazip gelir. Ama bazı yerler vardır. Bu yerler ile ilgili anlatılanlar veya yaşanmışlıklar insanı çok cezbetmeyebilir. Poveglia Adası’nda bu yerlerden bir tanesi olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Koronavirüs salgını ile günlük düzenin bozulduğunu ve buna bağlı olarak uyku problemi yaşayan kişilerde artış olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, "Pandeminin beraberinde getirdiği ruhsal baskıyla beraber, gece uykuları ciddi şekilde etkileniyor. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalığın etkilerinden biri olarak ciddi şekilde uyku bozuklukları meydana geliyor. Bulguların ortaya çıkış şekli genel olarak uykusuzluk gibi genel geçer bir semptom olmakla birlikte uyku sırasında hareket bozukluklarına, hatta yarı koma ve koma haline ve maalesef ölüme kadar kadar gider" dedi.
#Uyku Rutini1976’da Ebola'yı keşfeden doktor, dünyanın koronavirüs kadar hızlı yayılan ve Ebola virüsü kadar ölümcül olan 'Hastalık X' tarafından etkilenebileceği konusunda uyardı. Bilim insanları zoonotik (insanlardan hayvanlara bulaşan) hastalıkların önümüzdeki yüzyılda insanlığın üstesinden gelmesi gereken temel problem olduğunu söylüyor. Uzmanlar ayrıca canlı hayvan pazarlarındaki risklere vurgu yaptı ve 'birçok farlı türden hayvanın bir arada bulunması, yeni ve çok daha ölümcül virüslerin ortaya çıkmasına yol açabilir' dedi.
#Bulaşıcı HastalıklarıYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariKoronavirüs salgını dünya genelinde çok sayıda can aldı. Salgının başlamasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmişken, virüsün kaynağı ve Çin hükûmetinin tutumu ile ilgili iddialar gündeme bomba gibi düştü. İddialara göre Çin hükûmeti küresel itibarının zedelenmesini engellemek için bilimsel çalışmaları çarpıtıyor veya engelliyor. Kovid-19'un kökenine ilişkin araştırmalar, sıkı kısıtlamalar nedeniyle karmaşık hale geliyor. ABD’li gazeteciler, Çin'in virüsün kökeniyle ilgili bilimsel araştırmaları siyasallaştırdığına inanan bilim insanlarıyla konuştu. 2012 yılında Kovid-19 ile benzer özellikler taşıyan virüsün tespit edildiği maden ocağı, basın mensupları ve bilim insanlarına kapatıldı.
#VuhanDünyadaki kedilerin, yarısından fazlasının düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmediğini biliyor muydunuz? International Cat Care’in gerçekleştirdiği uluslararası araştırma, kedi sahiplerinin yüzde 40’tan fazlasının kedilerini sağlık kontrollerine götürmediğini gösteriyor. Oysa, hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ve etkisinin azaltılması için yetişkin kedilerin yılda en az bir kere, yavru kedilerin ise çok daha sık aralıklarla veteriner hekim tarafından sağlık kontrollerinden geçirilmeleri gerekiyor.
#Kedi