Dijitalleşmeden moda sektörü de nasibini alıyor. Akıllı saatten hareketleri takip eden cihazlara kadar birçok alternatife sahip olan giyilebilir teknoloji ürünleri her geçen gün gelişim gösteriyor. İşte giyilebilir teknolojiye dair son trendler...
#Giyilebilir TeknolojiGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerMetaverse âlemi hızlı gelişiyor. Facebook ve Microsoft’un yanı sıra Nike ve Gucci gibi markaların metaverse’teki projeleri için personel almaya başladığı haberi bu hafta gündemdeydi. Sektörler arasında ABD’nin süpermarket zinciri Walmart’tan tutun Fortnite üzerinden metaverse’e giren Ferrari’ye kadar geniş bir yelpaze açılırken yepyeni ‘meta meslekler’ ortaya çıkmaya başlayacak. Gerçek dünyayı dijitale yansıtacak fütüristik iş sahalarını keşfedelim.
#MetaverseGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#TeknolojiTime dergisi tarafından, “şimdiye kadarki en kötü yıl” olarak nitelen-dirilen 2020, teknoloji dünyası açısından da unutulmayacak bir yıl oldu. Pandemi, bizi rutinlerimizden çıkmaya zorlayarak, yaşama ve çalışma şeklimizi çarpıcı bir biçimde değiştirdi. Zorunluluktan kaynaklı değişim, kullandığımız teknolojilere de yansıdı. Uzun süredir tartışılan pek çok uygulamanın hızla hayatımıza girişine tanıklık ettik. Şu bir gerçek ki teknoloji bu denli hayatımızda olmasa, bu süreçte işlerimizi bu denli kesintisiz devam ettirmemiz de mümkün olmayacaktı. Bu nedenle pek çok kez dile getirdiğimiz üzere, tüm sektörler açısından yeni teknolojiler hayat kurtarıcı bir etkiye neden oldu.
#Ergi ŞenerPek çok sektörde olduğu gibi, otomotiv sektöründe de inovasyon artık geleneksel oyunculardan ziyade, teknoloji firmalarından geliyor ve otomobillerimiz de tekerler üzerinde giden oldukça gelişmiş bilgisayarlara dönüşüyor… Bir önceki yazımda da belirttiğim üzere, Apple’ın son tüketicilere yönelik araba projesi ve sürücüsüz araç teknolojilerine yönelik hamleleri bu radikal değişime oldukça somut bir örnek teşkil ediyor.
#Ergi ŞenerDünyanın en çok satan telefon markalarından biri olan ve son olarak satışa sunduğu yeni amiral telefonu Galaxy Note 10 ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Samsung, sadece telefonlarıyla değil, akıllı saatleri, tabletleri ve akıllı bileklikleri dahil pek çok farklı ürünle kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Güney Kore merkezli şirketin Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili konuşan Samsung Electronics Türkiye Mobil Ürünlerden Sorumlu Strateji ve Ürün Pazarlama Direktörü Anıl Öztekin, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#SamsungPanasonic’in gerçekleştirdiği en yeni araştırmaya göre mobil teknoloji kullanıcıları; büyük veri, nesnelerin interneti (IoT) ve sensörlerin önümüzdeki 12 ay içerisinde mobil işgücünde en büyük etkiyi yaratacak teknoloji trendleri olduğunu söylüyor.
#PanasonicMobil cihazlar, uygulamalar, sosyal medya ve bağlantı teknolojilerinin birbirine bağlı biçimde yükselişi geçtiğimiz yıl hız kesmedi ve görünen o ki 2017’ye de en önemli yenilikleri bu alanlarda göreceğiz. Bunlara ek olarak sürücüsüz otomobiller, drone’lar, asistan robotlar, yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik 2017’de dünyayı değiştirmeye devam edecek.
#TeknolojiGelecek trend ve teknolojilerini araştıran GelecekHane, 2017’de dünyanın geleceğine ve insan yaşamına damga vuracak en önemli 10 teknoloji trendini açıkladı. GelecekHane’nin analizine göre, 2017’de yaygınlaşmaya devam edecek en gözde teknoloji trendleri olarak sanal gerçeklik, yapay zekâ, nesnelerin interneti, blockchain, beyin dalgaları, insan odaklı olmak, kişisel tıp (genetik tabanlı), hane tipi enerji çözümleri, sosyal robotlar ve giyilebilir teknolojiler dikkat çekiyor. Yeni yılda sanal gerçeklik gözlüklerinin ve Endüstri 4.0’ın en çok konuşulacak teknolojik konular arasında yer alması ve oyun dışında yeni uygulama alanlarının doğması beklenirken, nesnelerin internetinin dünyayı dijitalleştirmeye devam etmesi ve finans dünyasında blockchain rüzgarının fırtına gibi esmesi de öngörülen diğer teknolojik gelişmeler arasında yer alıyor. Ayrıca beyin dalgalarının okunmasına ve bununla ilgili uygulamalara da 2017 yılında daha sık rastlanacak.
#TeknolojiZ kuşağı üniversiteli olma yolunda ilerken yükseköğretim, yeni teknolojilerle birlikte kendini yeniliyor. Dünya çapında eğitim teknolojileri konusunda çalışmalar yürüten New Media Consortium’un hazırladığı ‘Yükseköğretimde Ufuklar 2016’ raporunda, gelecek beş yılda yükseköğretime damgasını vuracak teknolojiler ele alınıyor.
#YükseköğretimÇok değil 5-10 yıl içinde eğitime giyilebilir teknolojilerle donatılan sınıflar, öğrencinin yeteneklerine göre online ortamlarda yapılan dersler, sanal asistanlar damga vuracak. Gençlerin meslek seçeneklerine ‘dikey çiftçi’, ‘organ imalatçısı’, ‘siber polis’, ‘5 duyu reklam tasarımcılığı’ gibi bugün fantastik gelen iş kolları eklenecek.
Şüphesiz dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinin ve düşünürlerinin tartıştığı tek şey var: ‘Sanal’ ve ‘gerçek’ dünya arasındaki sınırın gittikçe silikleşmesi. Son zamanlarda gittikçe silikleşen bu sınırlar üzerine kafa yorarken aynı zamanda insan hayatına ve iş yapma biçimlerimize etkilerini de araştırmaya çalışıyorum.
#Teknoloji2013'te teknoloji dünyasında birçok yenilikle karşılaştık. Giyilebilir teknolojiler, bulut servisleri, internet of things yani 'nesnelerin interneti', parmak izi veya yüz tanıma özellikleri son kullanıcılarla buluşmaya devam ederken, 'big data' ve 'crowd-sourcing' yani kitlesel fonlama projeleri tüm hızıyla kullanıcıların hayatına girmeye devam etti. Her ne kadar bu belirttiğim trendler dünyada popüler hale gelse de Türkiye'de yaşayanlar, geçen senenin trendlerine henüz erişebilmiş değil. 2014 yılında Türkiye'deki teknoloji trendlerine neler eklenecek? Hangi teknolojiler kullanılmaya başlanacak? Kullanıcılar hangi trenleri tercih etmeye başlayacak? Bu soruların cevabını aktarmaya çalışacağım.