DOĞAL Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle balıkçıların denizlerde bıraktığı hayalet ağların zararlarına yönelik araştırma yapıldı.
#DOĞAL Hayatı Koruma VakfıLale, erguvan gibi yüzyıllardır İstanbul'un simgelerinden olan hatta 19. yüzyılın ikinci dönemine de ismini veren lüfer balığı, son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2000'lerin başında, yok olmaması için uğruna kampanyalar düzenlenen lüferin kaderi, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile değişti. İşte lüferin yeniden aramıza dönüşünün öyküsü ve onu tekrar kaybetmemek için yapmamız gerekenler
#Marmara DeniziTARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023-2024 balıkçılık av sezonunun 15 Nisan’da (bugün) kapanacağını açıkladı. Bakan Yumaklı, yazılı açıklama ile 2023-2024 balıkçılık av sezonunun başta hamsi olmak üzere birçok türün avcılığı açısından bereketli geçtiğini belirterek, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan sezonu değerlendirdi.
#Balıkçılık Av SezonuKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, sürdürülebilir kıyı ve olta balıkçılığı için bilinçli avlanmanın önemini vurguladı. Olta balıkçılığının ücrete tabi tutulmasını öneren Prof. Dr. Kocabaş, "Olta balıkçısı ne kadar balık yakaladı, ne tuttu, denetleyen yok. Olta balıkçılığı dünya genelinde para ödenerek yapılıyor. Neden bizde de olmasın. Neden bedava olsun?" dedi.
#TürkiyeYeni av sezonu öncesi önemli bir çağrı yapıldı. “Küçük balıklar avlanılmamalı” diyen Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 11, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alın” uyarısında bulundu.
#BalıkYeni balık av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül’de başlayacak. Denizlerdeki av yasağının bitmesine sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak hem balıkçıların hem de tüketicilerin bilinçli olması gerektiği uyarısında bulunarak balık boyutlarına dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu. Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 1, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alınmalıdır. Bu sayede yasa dışı avcılık önlenebilir” dedi.
#Av YasağıTarım ve Orman Bakanlığı, ‘2021-2022 balıkçılık av sezonu yasağı’nın tüm denizlerde başlayacağı tarihi belirlemişti. Pek çok vatandaş ve denizcilik işi ile uğraşan kişi tarih bilgisini öğrenmek istiyor. Peki, denizlerde av yasağı ne zaman başlıyor?
#DenizDenizlerde, 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonunun sona ermesine sayılı günler kala, Karadeniz’de azalan balık stokları ile avcılık durdu. 15 Nisan’da sona erecek sezon öncesinde ağlarını erken toplayan balıkçılar, teknelerini limanlara demirledi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Mutlu, “Karadeniz’deki birçok ülkenin denizinde balığı var. Ancak bizde sezon erken kapandı” dedi.
#KaradenizBalıkçılara göre hamsi başta olmak üzere balıklar 'ısınan' kıyılardan, Gürcistan gibi 'daha soğuk alanlara' göç ediyor. Uzmanlara göre ise 'sıcaktan değil tam tersine soğuktan' kaçıyorlar. Balıkçılar balıkların 'firar etmesi'nden küresel ısınmayı sorumlu tutarken, bilim insanları ise 'Küresel ısınma ile pek alakalı değil, nerede ve ne zaman tutabileceği öğrenilmeli' görüşünde. İşte Karadeniz'in bitmek bilmeyen 'hamsi firarı' polemiğinin detayları...
#BalıkçılıkTarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu: “Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir.”
#Gazetehaberleriİstanbul Boğazı'nda avlanan balıkçı teknelerine gece saatlerinde denetim gerçekleştirildi. Teknelerin ve çalışanların evrakını inceleyen ekipler, balık boylarını da tek tek ölçerek avlanmanın yasal koşullara uygunluğunu kontrol etti. Kaçak avcılığın önlenmesi, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için yapılan faaliyetlerde koşullara uymayanlara cezai işlem uygulandı. Yetkililer vatandaşları da aldıkları balıkların boylarına dikkat etme konusunda uyardı.
#Balık BoyuAvlanma yasağının kalkmasıyla birlikte her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da 8 liraya kadar düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, "Vatandaşlarımız bu ayları iyi değerlendirsin hem taze balık var hem de fiyatlarda yüzde 50, bazı balıklarda yüzde 100'e varan indirimler var" dedi.
#Balık