Kirada, otomobilde, gıda ürünlerindeki fahiş artışlar, stokçuluk, gramajda oynamalar, yanıltıcı ambalajlama uygulamaları ve etiketlerde künyelerin yazılmaması tüketiciyi yanıltmaya yönelik haksız ticari uygulamalarıdır. Burada tüketicilerimiz uyanık olacak ve haklarını arayacak.
#ANTALYAAmbalaj deyip geçmeyin. Tükettiğimiz her ürünün parasının önemli bir bölümünü ambalaj için ödemeye başladık.Yaş meyve sebze nakliyesinde kullanılan ve tek kullanımlık olan çıtır kasanın tanesi geçen yıl 6 TL iken, bu yıl 13 TL’ye çıktı. En az talep edenler kadar ambalaj üreticisi ve tedarikçisi de bu durumdan dertli. Ambalaj üreticisinin en büyük beklentisi elektrik giderlerini azaltacak düzenleme.
#AmbalajCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hazırlandığı açıklanan torba teklifin çalışmaları sürüyor. Görüşmeleri devam eden taslakla, işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanırken, stokçuluk ve fahiş fiyata da yasak geliyor. İşini kaybeden ve ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara da destek verilmesi sağlanıyor.
#GazetehaberleriDünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrasında Türkiye’de fırsatçılar ortaya çıktı. Bazı firmalar maske, eldiven ve tulum gibi ürünlerin fiyatlarını 10-15 kat arttırdı. Bu noktada Ticaret Bakanlığı devreye girerek ilk adımı attı. Fahiş fiyat artışı yapan 9 firmaya 943 bin TL ceza kesildi ayrı-ca maske gibi koruyucu ürünlerin ihracatınada izin şartı getirildi. Son uyarı ise turizm firmalarına yapıldı. Turizmcilerin, tüketicinin istemesi halinde turları iptal etmesi gerektiğine dikkat çekildi.
#GazetehaberiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Bilim insanlarının deprem ve sismografi alanındaki projelerini TÜBİTAK aracılığıyla destekliyoruz. Bu kapsamda 1999’a kadar deprem araştırmalarıyla ilgili sadece 45 proje destek görmüşken, son 17 senede 217 projeyi destekledik. 2006-2019 yıllarında onaylanan projelere yaklaşık 110 milyon lira katkı sağladık" dedi.
#Mustafa VarankİMİB Başkan Vekili Rüstem Çetinkaya, "Madenin ithal girdi maliyeti çok düşük olduğu için net ihracata katkısı çok yüksek. Yapılan her birim maden ihracatının yüzde 90'dan fazlasının Türkiye'de döviz olarak kalıyor. Sektör bu anlamda dış ticaret açığının azalmasına katkı veren en önemli sektörlerden biri. Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 77 tanesi Türkiye'de bulunuyor. Sürdürülebilir madencilik yapmak için sektör olarak çevreci madencilik yapmak zorundayız" açıklamasında bulundu.
#İstanbul Maden İhracatçıları BirliğiTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan: '5 ildeki hallerde eş zamanlı yapılan operasyonlarda sebze ve meyvelerin alış ve satış fiyatlarında yüzde 800'lere varan fahiş fiyat artışları tespit ettik. İlk verilere göre, fahiş fiyat uygulayan 88 firma hakkında 2 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulanması için Bakanlığımızca idari işlem başlattık. Denetimlerimizin etkisi şimdiden fiyatlarda görülmeye başlandı, operasyonlar sonucu hallerde satılan sebze ve meyve fiyatlarında ciddi oranlarda düşüşler görüldü' açıklamasında bulundu.
#Ruhsar PekcanAnkara, Adana, İstanbul, Mersin ve Antalya'daki hallere eş zamanlı denetim gerçekleştirildi.Ticaret Bakanlığınca, Ankara, Adana, İstanbul, Mersin ve Antalya'daki hallere eş zamanlı denetim yapıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, başta marketler, pazar yerleri ve toptancılar olmak üzere çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarının tespiti amacıyla saha denetimlerine hız verildi.Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmediği halde bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenleri belirlemek amacıyla Türkiye genelinde birçok ilde denetimlerini etkinlikle sürdüren Ticaret Bakanlığı, bu kapsamda Ankara, Adana, İstanbul, Mersin ve Antalya'daki hallere eş zamanlı denetim gerçekleştirdi.Bu kapsamda, ticaret müfettişleriyle il ticaret müdürlükleri koordinasyonunda gerçekleştirilen denetimlerde sebze ve meyve ürün fiyatları mercek altına alındı.Yapılan denetimler neticesinde normalin üzerinde fiyat artışları gözlemlenen uygulamalarla ilgili idari işlemler başlatılıyor. Ticaret Bakanlığı, sebze-meyve fiyatlarındaki aşırı fiyat oluşumlarına karşın 81 il valiliğine talimat göndererek, denetimlerin kapsamını genişletmişti.
#Ticaret BakanlığıTicaret Bakanlığı, sebze ve meyvede aşırı fiyat oluşumlarına karşı 81 valilik kanalıyla ticaret il müdürlüklerine talimat göndererek denetimlerin kapsamını genişletti. Ticaret müdürlüklerince, marketler, pazar yerleri ve toptancı hallerinde meyve-sebze fiyatlarını gösteren her türlü reklam ve tanıtım materyali incelenecek, ürünlerin fiyat ve miktar bilgileri ilgili defterdarlık, belediye ve hal müdürlükleri yetkilileriyle iş birliği yapılarak denetlenecek.
#Ticaret Bakanlığı