Antalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#AntalyaAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#ANTALYABu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıAntalya'da evindeki 650 yıllık sarnıçta biriken yağmur suyunu içerek büyüyen 80 yaşındaki Emine Gülay Çakın, yaşlı bakım merkezinde de yağmur suyundan kopamıyor. Çocuklarının zaman zaman getirdiği sarnıçtaki suyu överek anlatan Çakın, "O suya alışkınım. Çok farklı tadı var. Tarif edilemeyecek kadar güzel. Çayı güzel, kahvesi köpüklü olur" dedi.
#Emine Gülay ÇakınAntalya'da evindeki 650 yıllık sarnıçta biriken yağmur suyunu içerek büyüyen 80 yaşındaki Emine Gülay Çakın, yaşlı bakım merkezinde de yağmur suyundan kopamıyor. Çocuklarının zaman zaman getirdiği sarnıçtaki suyu överek anlatan Çakın, "O suya alışkınım. Çok farklı tadı var. Tarif edilemeyecek kadar güzel. Çayı güzel, kahvesi köpüklü olur" dedi.
#Yağmur SuyuGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, çikolata ve kakao kullanılan ürünlerde kurşun değerinin incelenmesi gerektiğini belirterek, "Yapılan bir analizde, bitter çikolatada kurşun oranı 400 mikrogram çıktı. Çocuklar için vücutta 2,2 mikrogramdan sonrası istenmiyor. Ağır metaller vücutta hem kanserojenik, hem zihinsel, hem de psikolojik sonuçlar ortaya çıkarabilir" dedi.
#Bitter ÇikolataGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, çikolata ve kakao kullanılan ürünlerde kurşun değerinin incelenmesi gerektiğini belirterek, "Yapılan bir analizde, bitter çikolatada kurşun oranı 400 mikrogram çıktı. Çocuklar için vücutta 2,2 mikrogramdan sonrası istenmiyor. Ağır metaller vücutta hem kanserojenik, hem zihinsel, hem de psikolojik sonuçlar ortaya çıkarabilir" dedi.
#BitterÇok bilinen markanın ürünleri tağşişli çıkıyor. Sumak, tatlı biber ve tavuk baharatında endüstriyel boya tespit ediliyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, daha fazla denetim yapılması, yapılan denetimlerin zaman geçmeden kamuoyu ile paylaşılması ve etkin caydırıcı cezalarla tağşiş ve taklidin önüne geçebileceğine inanıyor.
#ANTALYAEvlerde hazırlanan domartes konservesi uygun koşullarda muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#DomatesHÜRRİYET Ege’nin ev sahipliğinde, 1 Haziran Dünya Süt Günü’nde, süt ve süt ürünleri sektörünü masaya yatırdık. Toplantıya katılan kamu ve özel sektör temsilcileriyle birlikte İzmir’in süt üretim, sanayi ve ihracatında nasıl bir vizyona sahip olması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Aslında bu uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz bir projeydi.
#1Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmalarla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Manavoğlu, bu şekildeki dondurmaların gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi. Manavoğlu, "Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş, kusma, halsizlik belirtileri görülebilir" dedi.
#DondurmaTarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde yer alan ürünleri değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Listeye baktığımızda dikkatimizi çeken ilaç etken maddesi sildenafil oldu. Bu madde enerji içeceklerinde tüketildiğinde insanları kalp krizine, hatta ölüme kadar götürebiliyor" dedi.
#Taklit ÜrünSon zamanlarda kaşar peyniri ve tost peyniri arasındaki farkla gündeme gelen peynirlerde birçok taklit bulunuyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, "1 kilo kaşarda 10-12 kilogram süt kullanılması gerekirken, bazen farklı maddeler ile tamamlanıyor. Kıvam vermesi için patates püresi gibi ürünler kullanılabiliyor" dedi.
#Kaşar PeyniriSon zamanlarda kaşar peyniri ve tost peyniri arasındaki farkla gündeme gelen peynirlerde birçok taklit bulunuyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, "1 kilo kaşarda 10-12 kilogram süt kullanılması gerekirken, bazen farklı maddeler ile tamamlanıyor. Kıvam vermesi için patates püresi gibi ürünler kullanılabiliyor" dedi.
#Kaşar PeyniriSadece insanlar için değil, cümle canlı için su ve gıda en yaşamsal iki ihtiyaç. Yıllardır bu konularda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uzmanlardan uyarılar geliyordu. Uyarılar artık gerçeğe dönüştü. Dünya her iki sorunu da oldukça yıkıcı bir şekilde yaşamaya başladı. Türkiye mi? Henüz iş işten geçmiş değil ama tehlike bizim de kapımızda.
#SusuzlukDünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan, kilosu 40 ile 50 bin lira arasında değişen safranın taklitleriyle tüketici, yanıltılıyor. Safran yerine gıda boyasıyla boyanmış mısır koçanı ipliği, at kılı gibi ürünler satıldığını söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "İlk bakışta anlamak zor olabilir ama orijinal safranın rengi biraz daha koyu kırmızı ve elinize aldığınızda renk vermemesi gerekiyor" dedi.
#SafranTarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni genelgesi ile gıdada taklit ve tağşiş ürünlerde cezaların artırıldığını, hapis cezasının geldiğini hatırlatan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Eskiden ifşa etmek yeterli olmuyordu. Ceza ödenip, tekrar gıdada sahtecilik yapılıyordu. Artık hapis cezası da istenecek" dedi.
#TaklitYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kimyasal ürünler kullanılarak üretilen sentetik gıda boyalarından elde edilen resim baskılı ve süslemeli yaş pastaların, çocuklarda hiperaktivite bozukluğuna, bağışıklığı güçlü olmayan kişilerde de deri dökülmesi, astım, kanser gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
#PastaTürkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında yer alan et ve tavuk dönerde hileciliğin önüne geçilemiyor. Tavuk dönerlerde ‘yağlı deri’ kısım karıştırılırken, 100 gram diye tüketiciye 50 gram döner sunuluyor. Et dönerde de ürünlere domuz eti karıştırılabiliyor. Uzmanlar bu hilelerin tadarak anlaşılamayacağı konusunda ise tüketicileri uyarıyor.
#Gazetehaberleri