Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiYapay zekâ artık hayatımızın önemli bir gerçeği. Bu yeni teknolojide yaşanan gelişmeler ise korkmamız için haklı sebepler sunuyor. Çünkü yapay zekâ tarafından oluşturulan görüntüler ile gerçek görüntüler arasında ayrım yapmak giderek daha zor hale geliyor. Ancak uzmanların işe yarayabileceğini belirttiği bazı ipuçları var. Detaylar haberimizde…
#Yapay Zekaİşimizi elimizden alacakları söyleniyordu, canımıza mı kastettiler? Eski ABD Başkanı Trump’ı cezaevinde resmeden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’ye kendi askerlerine ‘Teslim olun’ çağrısı yaptıran yapay zekâ uygulamalarından bahsediyorum. Öyle ki Belçika’da bir kadın kocasının, yapay zekâ robotu ile yaptığı sohbetler sonunda intihar ettiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. İtalya hükümeti OpenAI bünyesindeki, doğal dil kullanan yapay zekâ programı ChatGPT’yi yasakladı, Elon Musk’ın da dahil olduğu bin üzerinde araştırmacı ve yönetici tehlikeli bir silahlanma yarışını durdurmak için yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesine 6 aylık ara verilmesi çağrısında bulundu. Bazı uzmanlar tehlikenin büyük olduğu, bazıları da ‘şimdilik’ gereksiz telaşlandığımız görüşünde.
#Yapay ZekâGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiYörüngeden güneş enerjisi toplama yöntemi, ilk önce Çin’in gündeme getirdiği fütüristik bir projeydi. Uzay araştırmalarının giderek gerekli hale gelmesiyle birlikte yatırımlar çoğaldı ve güneş enerjisini ‘yerinde’ toplamak gerçekçi bir fikre dönüşmeye başladı.
#Umut Fırat EroğluEvlat edindikleri Çinli kızlarının kültürel bağlarını canlı tutmak için hayatlarına kattıkları Yang adlı robotun sistem dışı kalmasıyla birlikte açmaza sürüklenen bir çift... ‘Yang’dan Sonra’ yapay zekânın varoluşsal problemleri kadar bellek, aile olgusu, yitip giden bir varlığın yarattığı boşluk, anın yaşanması sırasında aldığımız hazlar gibi meselelere de vurgu yapıyor.
#Uğur VardanGençlerin robot teknolojisine ilgi duyması için dünya çapında pek çok yarışma düzenleniyor. Bunların en prestijlilerinden FRC’ye katılan, Demirören Medya sponsorluğundaki Türk takımı Golden Horn Robotics buradan büyük ödülle döndü. 10 gün sonra da ABD’de bu alanın ‘şampiyonlar ligi’nde yarışacak gençler anlattı...
#Türk Robotik TakımıPandemi dijital dönüşümü daha da hızlandırdı. Çevrimiçi eğitim ya da uzaktan çalışmaya süratle adapte olduk. İnsanlığın bu baş döndürücü hızla nereye evrileceğini dijital antropolog ve yazar Rahaf Harfoush’a sorduk. Teknolojinin iyi ve kötüyü beraber getirdiğini artık kabullenmemiz gerektiğini söyleyen Harfoush “Değişim yaklaşıyor, robotlar ilk adımlarını atıyor” diyor.
#TeknolojiYapmacık insanlardan fazla hoşlanmayız, değil mi? İçten gelmeyen davranışlarını itici buluruz. Şimdiyse karşımızda tepeden tırnağa yapay ve tüm duyguları, yanıtları bizi memnun etmek üzere düzenlenmiş ‘insanlar’ var: NEON’lar. Yakın gelecekte hayatın içine karışacaklar. Yapaylığı sevmesek de onları çok sevebiliriz çünkü bunun için programlandılar!
#ABDKenya’daki KEMRI-Wellcome Güven Araştırma Programı (KWTRP), Oxford Üniversitesi’ndeki doktorlar, hemşireler, araştırmacılar ile HTC’nin desteğiyle geliştirilen Acil Durumlarda Hayat Kurtarıcı Eğitim (LIFE) sanal gerçeklik medikal eğitim platformu resmi olarak duyuruldu.
#LifeRobotlarla yaşamaya ne kadar hazırsınız? Evinizi veya işyerinizi robotlarla paylaşma fikri kulağınıza nasıl geliyor? İngiliz araştırma şirketi Oxford Economics’e göre 2030’a kadar 20 milyon işçinin yerine robotlar geçecek. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Akın’la bu alandaki son gelişmeleri konuştuk. Prof. Akın, yapay zekâ konusunda araştırmalar yapıyor, zeki robotlar tasarlıyor ve dünyanın en büyük robot yarışması RoboCup’ı 2011’de İstanbul’da düzenleyen kişi. İyi haber: Akın’a göre yapay zekâyla rekabet, bizim kuşağımızın sorunu olmayacak.
#İpek İzciMilli Eğitim Bakanlığı, geleneksel sınıf yerine 21’inci yüzyıl becerilerini kazandıracak sınıf modellerini eğitimcilere sunacak. Hacettepe Üniversitesi ile imzalanan işbirliği protokolüyle, esnek öğrenme alanları tasarlanacak. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan bakanlık yetkilileri, “Artık algısı, becerisi, ilgi odağı değişen öğrencilerimizi yüzyıllardır süregelen klasik metotlarla eğitmek çok gerçekçi değil” diyor.
#GazetehaberleriBaşrollerini Chris Pratt ile Bryce Dallas Howard’ın paylaştığı Jurassic World üçlemesinin ikinci filmi “Jurassic World: Fallen Kingdom” (Jurassic World: Yıkılmış Krallık) önceki gün vizyona girdi. Barbaros Tapan, filmin başrol oyuncularıyla Los Angeles’ta buluştu, merak edilenleri konuştu.
#Barbaros TapanBaşrollerini Chris Pratt ile Bryce Dallas Howard’ın paylaştığı Jurassic World üçlemesinin ikinci filmi “Jurassic World: Fallen Kingdom” (Jurassic World: Yıkılmış Krallık) önceki gün vizyona girdi. Barbaros Tapan, filmin başrol oyuncularıyla Los Angeles’ta buluştu, merak edilenleri konuştu.
#CHRIS PRATT3 yıl içinde makinelerle yapılan işlerin oranının yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkması bekleniyor. Peki o zaman bu işleri yapan kişilere ne olacak? Dünyada 10 binden fazla müşteriye hizmet veren danışmanlık şirketi Willis Towers Watson İK ve Yan Haklar Danışmanlığı Dünya Başkanı Julie Gebauer, kişilerin iletişim, ilişki yönetimi, networking, problem çözme gibi yetkinlikler kazanması gerekeceğini söylüyor. Gebauer’e göre günümüzde en önemli kriter çeviklik.
#Willis Towers WatsonABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji şovuna yapay zekâlı ürünler damga vurdu. Hemen hemen her türlü teknolojik üründe yer almaya başlayan yapay zekâ altyapısı, kullanıcıların günlük hayatlarını kolaylaştıracak faydalar sunuyor. Fuarda kamera ve sensörler sayesinde sizi analiz eden, hasta olup olmadığınızı söyleyen ayna bile vardı.
#CESEğer Hollywood Sineması’nın klişe senaryolarından bilindik görüntülerinden fenalık geldiyse ve sinemanın farklı kulvarlarını gezinmek istiyorsanız size çok güzel önerilerimiz var. Bu gibi durumlara ilaç gibi gelen dünyanın dört köşesinden kült filmler hemen aşağıda.
#Kült Filmler