Bildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün Türkiye genelinde, Lefkoşa’da ve Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de toplam 245 sınav merkezinde düzenleniyor. 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu TYT, saat 10.15 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek ve adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Yaklaşık 1 milyon kişinin görev aldığı sınavda adaylara Türkçeden 40, sosyal bilimlerden 20, temel matematikte 40, fen bilimlerinde 20 soru sorulacak. Toplam 120 sorunun yer alacağı sınavda süre 165 dakika olacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabacı Dil Testi (YDT) ise yarın gerçekleşecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul Üniversitesi, Yeşilköy Anadolu Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi’nden izleyecek. YKS’ye ait tüm gelişmeleri bugün ve yarın saati saatine sitemizden aktaracağız.
#Temel Yeterlilik TestiHAREKETSİZLİK günümüzün en önemli sağlık tehditlerinden biri. Hareket etmek üzere tasarlanmış bedenimizi hareketten uzaklaştırmaksa yapabileceğimiz en büyük yanlış. Hayatı uzatmanın sırlarını Dr. Zeki Hozer anlattı. Önerileri, “Kilonu koru, egzersiz yap ve organik beslen.”
#11 milyon 250 bin 8’inci sınıf öğrencisinin katılması beklenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 4 Haziran’da yapılacak. Bu yıl deprem nedeniyle sadece ilk dönem konularından soru sorulacak. Artık geri sayım başlarken öğrencilerin nasıl çalışmaları ve ne tür sorulara ağırlık vermesi gerektiğini soru yazarı eğitimcilere sorduk...
#Liselere Geçiş SistemiBir elektrik alanının etkisi altında iyonların ayrılmasını ve göçünü tamamlayan elektroforez genel bir terim olarak kullanılmaktadır. Elektroforez tekniğinin önemli bir analitik teknik türü olduğunu söylemek mümkündür. Elektroforetik sistemin iletken bir ortamla birbirine bağlanan anot ve katot olmak üzere iki zıt yüklü elektrottan oluştuğu ifade edilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AraştırmaGenleriniz çalınsa ne yaparsınız? Her gün etrafa avuç dolusu saçtığımız bir şeyi kim neden çalmak istesin diye düşünebilirsiniz. Evet, sade bir vatandaşsanız kimse sizin genlerinize göz dikmez. Ancak gün gelir de ünlü ya da zengin olursanız işler değişebilir. Hakkınızda mahrem bilgileri öğrenmeye can atan ‘genetik paparazziler’ veya size özel silah geliştirmek isteyen ‘gizli servis’ler DNA’nızı ele geçirmek için beklenmedik yollara başvurabilir!
#Umut Fırat Eroğlu48 yaşındaki İlkokul mezunu Necla Akkuş, Beylerbeyi’nde pizza hamuru üreten bir atölyede iki yıl önce işe başladı. Pandemide batma noktasına gelen atölyeyi boş halde devralan Akkuş, şimdilerde ıspanaklı, havuçlu ve pancarlı pizza hamurlarıyla müşterilerinin gözdesi.
#Pandemi11 yıl önce şizofreni teşhisi konan İrem Okyay’ın ailesi, ilaç tedavisinin sonuç vermemesiyle birlikte pedagogun tavsiyesi üzerine köpek sahiplendi. İrem, tüm sorumluluklarını üstlenip kısa sürede bağlandığı ‘Border Colli’ cinsi köpeği ‘Cash’ ile şizofreniyi atlattı.
#İstanbulMikroorganizma kelimesi Yunanca olan mikrós sözcüğünden türeyerek gelmiştir. Yunanca olan bu kelimenin Türkçe anlamı ise küçük, canlı organizma demektir. Mikroskobik olan organizmaları ifade etmektedir. Mikroskobik ifadesi ise göz ile görülemeyen küçük anlamında kullanılmaktadır. Mikroorganizmanın bir diğer ismi de mikroptur. Mikroorganizma nedir, nerelerde bulunur, Mikroorganizma yararları ve zararları nelerdir detayları ile sizler için derledik.
#Mikroorganizma Nedir?Merakla beklenen YKS sonuçları nihayet açıklandı. 2 yıllık (Önlisans) bölümlerin 2021 Üniversite Taban Puanları, üniversite sınavına giren öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. İstedikleri üniversite için tercih yapacak olan üniversite adayların, bölümlerin sıralamaları ve taban puanlarını öğrenmesi gerekiyor. İşte, 2 yıllık, 4 yıllık önlisans üniversite bölümleri taban puanları ve başarı sıralamaları 2021
#Sayısal BölümlerUzun zamandan beri GDO’lu ürünlerin insan sağlığı ve genleri hakkındaki tartışmalar sürüyor. Bir grup bunların tamamen zararsız ve faydalı olduğunu belirtirken, başka gruplar zararlarını araştırmalarla kanıtlıyor. Peki, GDO nedir ve hakkında yapılan araştırmaların sonucunda ne gibi verilere erişilmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GDO Nedir?Salgınla mücadele sürecinde uygulanan toplumsal aşılama hızla devam ederken, şimdi de gündemde ‘hatırlatma dozu’ aşısı var. İkinci dozdan belli bir süre sonra yapılması gerektiği vurgulanan aşı, hâlâ kafalarda cevaplanmayı bekleyen birçok soruyu barındırıyor
#Hatırlatma DozuGeçmişten günümüze baş döndürücü bir değişimin sonuçları ile karşı karşıyayız. Dünün hayalleri, bugünün gerçekleri oldu. Bu değişim, siyasetten, ekonomiye, toplumun sosyolojik yapısından sanata, hukuktan ahlaka kadar bütün alanlarda etkisini gösteriyor.
#Endüstri 2.0MEDİCAL Park İzmir Hastanesi’nden Dr. Zeki Hozer, Dünya Sağlık Örgütü’nün, sağlığı, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hali olarak tanımladığını hatırlatarak, sağlığımızı etkileyen ana unsurların yüzde 15 kalıtsal nedenler, yüzde 8 tıbbi etkenler, yüzde 10 sosyal, yüzde 7 iklimsel koşullar, son olarak da yüzde 60 yaşam stili olduğunu ifade etti.
#İzmirBir toplumda hem çiftçinin hem de toplumun rahat edebilmesi için tarım alanında yapılan çalışmalar oldukça önemlidir. Bu alanda çalışmalar yürütecek personelin yetiştirilmesi de bir o kadar önemlidir. İşte Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü de bu alanda çalışacak personelleri yetiştirir. Peki, Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü nedir? İşte Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü hakkında tüm bilinmesi gerekenler.
#Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Nedir?BİLKENT Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, sentetik biyoloji ve ileri genetik mühendisliği yöntemlerini kullanarak koronavirüs tespiti için cihaz geliştirdi. Üretime hazır hale getirilen cihaz ile ilgili konuşan Doç. Dr. Şeker, "Bu test PCR'a salt bir alternatif değil ama onun kadar iyi bir teknik olduğunu düşünüyoruz. Bizim makinemizde, içerisine örneklerinizi koyduktan yaklaşık 40-45 dakika sonra orada 'renk oluştu mu oluşmadı mı' şeklinde, var-yok testi gibi düşünebileceğiniz sistem var" dedi.
#Kovid 19BİLKENT Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, sentetik biyoloji ve ileri genetik mühendisliği yöntemlerini kullanarak koronavirüs tespiti için cihaz geliştirdi.
#Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu ŞekerBiyoteknoloji bölümü, yeni teknolojileri ve yenilikleri yakından takip ederek uygulayabilen alanında uzman kişiler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Biyoteknoloji Bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi soruların cevabını sizler için derledik.
#Biyoteknoloji Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Her ülkenin sağlık alanında ilerleyebilmesi için, tıp konusunda çalışacak başarılı personellere ihtiyacı vardır. Bu personellerin yetiştirilmesi de üniversiteler aracılığı ile olur. Tıp ve teknoloji alanında personeller yetiştirilmesini sağlayan bölümlerden biri Biyomühendislik bölümüdür. Peki, Biyomühendislik bölümü nedir ve mezunları ne iş yapar? İşte Biyomühendislik bölümü hakkında tüm merak edilen detayları derledik.
#Biyomühendislik Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?