Satın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkÖğrenciler, öğretmenler ve ailelerin tatil planlarında önemli bir yer tutan ara tatil dönemi geldi. 15-19 Kasım arasında okullar kapanıyor, hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil süresi 9 güne çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "Ara tatili nasıl değerlendirmeli, neler yapmalı?" diye sorduk. Adrenalin dolu aktivitelerden çocuk dostu müzelere, ailece doğada keşfedilecek adreslerden renkli rotalara kadar 10 şehirden toplam 20 öneri sundular.
#SeyahatAçan çiçekler, rengârenk manzaralar, cıvıl cıvıl kuş sesleri ve tertemiz hava... Hepimizin dışarı çıkası, yürüyüş yapası, bisiklete binesi geliyor. En azından çiçekler, ağaçlar, kuşlar arasında olmak istiyoruz. Bir yandan da yeni kitaplar, albümler çıkıyor, sanat dünyası da bahar heyecanı yaşıyor. Evet pandemi var ama biz yine de hayatın, bu ayların tadını çıkarabiliriz. Nasıl mı? İşte öneriler...
#GazetehaberleriKocaeli'nin Körfez ilçesinde dedeleri ve babalarının amcası tarafından 63 yıl önce kurulan yoğurthaneyi devralan Mızrak kardeşler, nohut mayası ve geleneksel yöntemle ürettikleri yoğurtları ilk günkü lezzetiyle sofralara ulaştırıyor.
#Yoğurt10 yıl önce Türkiye’ye geldi. Hayatının aşkıyla karşılaşıp evlendi. Kına gecesi de yaptı, hamama da gitti. Türkiye’deki en güzel dönemini Bağcılar’da geçirdi. Türkçe konuşamıyordu ama komşuları onu o kadar sevdi ki ekmeğe bir kere bile para vermedi! Yakında Ortaköy’de açacağı yeni restoranı için 2.800 ayrı zeytinyağı tadan İtalyan şef Danilo Zanna, yaza kadar 'feci' Türkçe çalışıp herkesi şaşırtacağını söylüyor.
#Danilo ZannaManda sütünün, oğlunun bronşit hastalığına iyi geleceği tavsiyesi üzerine 9 yıl önce bir manda ile yetiştiriciliğe başlayan Aysun Subaşı, Silivri’nin Büyükkılıçlı köyünde kurduğu manda çiftliğinde ürettiği yöresel ürünlerle tüm kadınlara ilham veren bir girişimcilik örneği sergiliyor.
#Manda SütüSafranbolu tarihi, sokakları, geleneksel Türk mimarisiyle yapılmış Safranbolu evleri, yemyeşil vadileri ve ormanları, mis gibi safran kokusu ile Batı Karadeniz’in en özel duraklarından. Bu hafta sonu ben de rotamı Safranbolu’ya çevirdim. Bu defa seyahatimin amacı; Safranbolu evlerini görmek değil, mevsim itibariyle son günlerine yetişeceğim safran hasadını gözlemlemek ve safran çiçeğini tanımak. İşte size Safranbolu gezi rehberi…
#SafranboluTüketicilerin alışverişlerinde yanılmasını en aza indirmek için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, etiketlerde kullanılabilecek tanımları ve yasakları açıklayan rehber hazırladı. Rehbere göre, etiketlerde ‘gerçek’ veya ‘hakiki’ ifadeleri kesinlikle yer alamaz. Geleneksel ifadesini kullanabilmek içinse 30 yıl şartı var.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıAkademisyen “Biz çocukluktan itibaren kimseye karışmamayı öğreniyoruz” diye anlatıyor. Öğretmen “Burada kadın olmak özgürlük demek” diyor. Gazeteci “İşin sırrının acele etmemek” olduğunu söylüyor. Burası Trakya. Telaşsız, stressiz, hırçınlıktan azade insanlar, hayattan daha çok tat almanın yollarını arayıp buluyor. ‘Trakya kafası’ neden huzur vaat ediyor?
#TrakyaHem Yasemin hem Barış, küçük şehir kökenli kozmopolit büyük kent insanları. Büyürken bol bol katmer yemişler. Galata’da yaşıyorlar. Dükkânın adı bu yüzden Katmer ve Galata’yı birleştiriyor. Katmer’de sadece kahvaltı ile mantı var ve malzeme kalitesine özen gösterilmiş.
#Vedat MilorEski yemeklere, adetlere merakı olan şef Ömür Akkor, Türkiye’nin kaybolan yemekleri ve yemek kültürüyle ilgili veriler toplamak için yollara düştü. 80 ili tek tek gezdi, 300 bin kilometre kat etti. Akkor, 15 yılda aldığı bu seyahat notlarını ‘Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’ kitabında okuyucuyla paylaşıyor. 5 TL’nin altında yiyebileceğiniz lezzet duraklarını da tespit etti.
#Ömür Akkor