Gebe kalarak anneliğe ilk adımı atmak isteyen kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de gebelik testlerinin ne zaman kesin sonuç verdiği. İdrarda ve kanda gebelik testinin ne zaman kesin sonuçlar verdiğini merak eden kadınlar, bu konuda bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, gebelik testi sonuçları kaç günde belli olur? İdrarda ve kanda gebelik testi ne ne zaman belli olur?
#Gebelik Testi SonuçlarıAşağıda, 43 yaşındaki ev kadını Neriman Kutlu’nun inatla, azimle anne olmasının hikayesini okuyacaksınız. Gölcük’te bir tersanede çalışan Kadir Kutlu’yla evlenen Neriman Kutlu tam 29 yıl bebek sahibi almak için uğraştı. 7 kez kendiliğinden gebe kaldı. 13 kez tedavi gördü, 8’inde gebe kaldı. Önce pozitif gebelik testi sonuçları, sonra da bebeklerini ultrasonda görmesi ve kalp seslerini duyması yüzünü güldürdü.
Çocuk sahibi olma problemiyle başvuran hastalarımızda yaptığımız detaylı muayene ve değerlendirmelerin ardından anne-baba olmalarını engelleyen faktörleri net bir şekilde ortaya koyabilmek adına A’dan Z’ye gerekli tüm testlerin yapılması istenmektedir. Bu testlerin sonucuna bakıldığında çiftlerin üreme sağlığına yönelik erkek ya da kadın kaynaklı birtakım problemler tespit edilirken bir grup hastada hamile kalmayı engelleyecek herhangi bir sorun görülmemektedir.
#GebelikDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT Nedirİclal Aydın'ın aynı adlı romanından uyarlanan 'Üç Kız Kardeş' yeni bölümü ile ekranlara geldi. Kanal D'nin iddialı dizileri arasında yerini alan; Özgü Kaya, Berker Güven, Veda Yurtsever, İclal Aydın, Reha Özcan, Almila Ada ve Melisa Berberoğlu'nu kadrosunda buluşturan dizinin 37. bölümünde Somer, Türkan ile evliliğini bitirme kararı aldı.
#Üç Kız KardeşGebelik testinin sabah yapılması önerilir. Eğer idrarla gebelik testi yapılacaksa bunun sabah ilk idrar olması daha doğru bir sonuç almak için önemlidir. İlk idrarda hCG hormonu daha yüksek olduğundan daha güvenilir bir sonuç elde edilir. Gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiği ile beraber sabah ve akşam neden farklı sonuçlar verebileceğini detayları ile derledik.
Kadınların en sıkıntılı dönemleri adet oldukları dönemler olarak bilinmektedir. Çünkü adet olan kadında çeşitli ağırlar ve kasılmalar görülmektedir. En çok merak edilen ise bu dönemde hamilelik testi yapılıp yapılmadığıdır. Adetliyken hamilelik testi yapılır mı? Regl döneminde gebelik testi doğru çıkar mı tüm detayları ile derledik.
En erken hamilelik testi için sabırsızlanan anne adayları hamile olup olmadıklarını kısa sürede öğrenmek isterler. Hamilelik testi temelde aynıdır, pek çok kadın bir sağlayıcıyı aramadan önce evde hamilelik testi kullanmayı tercih eder. Doğru kullanıldığında, evde yapılan gebelik testleri yüzde 97-99 oranında doğrudur. Peki, hamilelik (gebelik) testi ne zaman ve nasıl yapılır? İşte en erken hamilelik testi hakkında merak edilenler...
#Hamilelik TestiÜçlü tarama testi günlük yaşamda çok sık duyulan tabirler arasında yer almaktadır. Özellikle de gebelerin çok sık duyduğu bir test olma özelliğine sahiptir. Hemen hemen her gebe'ye doktoru tarafından önerilen bir test çeşididir. Üçlü Tarama Testi nedir? 3'lü tarama testinde nelere bakılır, normal değerler kaçtır detayları ile derledik.
#Üçlü Tarama TestiKadınların yumurta rezervini gösteren AMH testi sayesinde yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Bu nedenle AMH üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturan bir test olarak önem taşır. Peki AMH nedir, ne anlama gelir? AMH testi ne zaman yapılmalı? İşte AMH ile ilgili tüm merak edilenler…
#AMHHamilelik belirtilerini hepimiz az çok biliyoruz. Baş dönmesi, mide bulantısı, karnın gittikçe şişmesi ve alınan kilolar… Kimisi belirtileri daha güçlü hisseder, kimisi daha hafif, kimisi de bebek doğana kadar hamile olduğunu fark etmez. Evet, evet, yanlış duymadınız! Bebeği doğana kadar hamile olduğunu anlamayan kadınlar da var ve bu durum imkânsız değil...
#Gizli HamilelikBebeğine zarar verir endişesi ile Covid-19 aşısı olmak istemeyen bir anne, doğuma sayılı günler kala koronavirüse yakalandı. Acil sezaryene alınan ve sonrasında da yoğun bakımda yatmak zorunda kalan Kristen Hutton’un hikayesi, hamileler ve Covid-19 aşısı konusunu bir kere daha gündeme getirdi...
#Covid-19 AşısıKendi bebeğini doğurması mümkün olmayan kardeşi için taşıyıcı anne oldu. ABD'nin Nashville şehrinde yaşayan ikiz kardeşler Sarah ve Cathey’nin kanser, hayatta kalma mücadelesi ve anne olma isteğine dair ilginç hikayesi...
#Taşıyıcı AnneCovid-19 aşılarının kısırlığa sebep olabileceği endişesi belki de birçok insanın aşı olmasının önüne geçiyordu. Bilim insanları bu konuya noktayı koymak için bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda ise aşıların kısırlığa sebep olmak şöyle dursun bilakis sperm sayılarını arttığı ortaya çıktı. Konuyu uzmanlarla konuştuk, aşılar gerçekten sperm sayılarını arttırıyor mu sorusuna cevap aradık.
#Covid-19 Aşısı KısırlıkGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikÇocuk sahibi olmak için tüp bebek merkezlerine başvuran çiftlerin sayısı günden güne artış gösteriyor. Çiftlerin hayallerine kavuşmasına yardımcı olan tüp bebek tedavisinin nasıl yapıldığı ve sürecin nasıl işlediği en çok merak edilen konuların başında geliyor.
#Tüp Bebek TedavisiSağlıklı kalmanın hepimizin önceliklerinde ilk sıralarda yer aldığı bu yılın ilk günlerinde iPhone, Apple Watch ve kullandığınız diğer üçüncü taraf uygulamalarından gelen sağlık verilerini toplayarak ilerleme durumunuzu tek bir yerde görebilmenizi sağlayan iOS tabanlı Sağlık uygulaması, önemli veriler sunuyor.
#Apple Watchİçinde bulunduğumuz bu günlerde toplumda, hatta dünyada en çok konuşulan konu tartışmasız “Covid-19 Aşısı.” Aşıya herkes başka bir yönden baksa da, biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanları olarak “aşının gebeler ile olan ilişkisini” sorguluyoruz. Bu konuda dünyadaki tüm gelişmeleri ve açıklamaları yakından takip ediyoruz.
#COVID-19Bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanma durumunda ise mümkün olan en hafif şekilde hastalığı atlatmak için vitamin ve mineral takviyelerinin önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Bilinçsiz D vitamini kullanımı organlara zarar verebilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek CalapErkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta yani oositin, laboratuvar ortamında döllenmesi ve gelişen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesine tüp bebek denir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, tüp bebek tedavisindeki merak edilenleri anlattı.
#Tüp BebekKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileHamileyken “test” veya “prosedür” kelimeleri endişe verici gelebilir. Emin olun, bu durumu sadece siz yaşamıyorsunuz. Ancak bazı durumların neden önerildiğini ve nasıl yapıldığını öğrenmek sizin adınıza faydalı olabilir. Burada doktorunuzun sizin için en iyi olanı yapmayı ve en sağlıklı şekilde süreci yönetmeye çalıştığını unutmayın.
#Amniyosentez