Fırınlarda denetimin sıkılaştırıldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fırınların da 1 Ocak 2017 itibariyle kayıtlı gıda işletmeleri arasında alındığını söyledi. Geçmişte fırıncılara ruhsat verme işinin belediyeler olduğunu belirten Çelik, “Belediyeler seçim döneminde ciddi inceleme yapmadan kolay izin veriyorlardı. Artık bu değişecek” dedi.
#Gdolu ÜrünlerTÜRKİYE Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise Türkiye’de üretilen ekmekte ‘ekmek katkı maddesinin’ kullanılmadığını ileri sürdü. Sadece paketli ekmeklerde raf ömrünü uzatmak için ‘ekmek katkı maddesi’ kullanıldığını dile getiren Balcı, fırınlarda ise böyle bir ihtiyacın olmadığını iddia etti. ‘Fırınlarda yapılan üretimlerde ‘enzim’ adı altında katkı maddelerinin kullanılıp, kullanılmadığını’ sorduğumuz Balcı, “Ekmek üreten firmalar enzim kullanabiliyor. Buna Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsaade ediyor” dedi.
#EkmekGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "(Ekmekte GDO'lu madde kullanımı iddiası) Hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır" dedi.
#AdanaGümrük denetimine alınan Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içeren meyve ve sebze denetimlerinin ilk sonuçları alındı. Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği Genel Sekreteri Melahat Özkan, pirinç, mercimek ve muzun analizlerinin sonuçlandığını ve bu üç ürünün GDO’suz çıktığını söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakan Ömer Bolat’a, “Sayın Bakan, son yıllarda iktidar sürekli fahiş fiyattan söz ediyor, siz de fahiş fiyattan söz ettiniz. Fahiş fiyat nedir?” dedi.
#CHPHormonlu sebze-meyvelerden, raf ömrü uzasın diye koruyucu madde eklenen gıdalardan dert yanmayan yok. Peki soframızı doğal besinlerle donatmak yeterli mi? Kozmetik, tekstil ve temizlik ürünlerinde de organik olanın peşine düşmek neden önemli? Bir ürünün bu özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl emin oluruz? Organik üretim ve tüketime dair merak edilenleri uzmanlarına danıştık, çok sağlam ipuçları aldık.
#OrganikTürkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'un en bakir yerlerinden biri konumundaki Mandalya Körfezi, balık çiftlikleri tarafından istila edildi. Cennet koyun hemen yakınında bulunan çok sayıda balık çiftliğinin neden olduğu kirlilik, çevre sakinlerini ve turistleri tedirgin ediyor. Bodrum Çevre Platformu Kurucusu Avukat Remzi Kazmaz, yeni çevre kanununa göre, 'ÇED olumlu' raporu almaları gereken balık çiftliği sahiplerinin nasıl denetimden kurtulduklarını da anlattı. Kazmaz, firmaların birden çok şirket kurup üretimlerini belli sınırın altında gösterdiklerini belirtti.
#Mandalya KörfeziAdana’da bir firma tarafından üretilen ekmek katkı maddesinde GDO çıkmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı devreye girdi. Adana’da üretilen ekmekler ve ekmek katkı maddelerinde GDO taraması yapıldı. Tarım Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada, “Adana’daki test edilen ekmeklerde GDO’ya rastlanmamıştır. Ancak ekmek katkı maddesi üreten 1 firmanın ürünlerinde GDO’ya rastlanmıştır” diye konuştu.
#GazetehaberleriGIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mersin limanındaki Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) pirinç ithaliyle ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini belirtti. Eker, ”Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda da yer alan pirinç ile ilgili tartışmalarda bir üniversitenin laboratuvarından kaynaklanan bir yanlış ve teşhis var. Dünyada, ticarete konu GDO’lu pirinç üretimimiz yoktu. Orada tozlanma ve bulaşmadan ibaret bir şey vardı. Bu da ürünün kendisiyle ilgili değildi. Orada bir yanlışlık var. Onun açıklanmasını üniversiteden bekliyoruz” dedi.