Onkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan Besinlerİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulProbiyotiklerin bağırsak sağlığımız için önemini artık hepimiz biliyoruz. İşte bu uğurda farklı markalar bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler piyasaya sürülüyor. Probiyotikli sodalar da bunlardan biri... Peki, gerçekten bu iddiaların altı dolu mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotik İçeceklerBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#ProbiyotikYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeYazın ferahlamak için tercih ettiğimiz bir içecek şeker ve kalori miktarıyla bel çevremizi yağlandırabiliyor, selülite ve kronik hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Örneğin masum zannettiğimiz limonatada yaklaşık 27 gram şeker var. Bu gizli kalorilerden korunmanın yollarını ve sağlıklı alternatiflerini diyetisyen Gülce Cingi ile birlikte derledik.
#Dr. Ecz. Metin Uyarİçtiğimiz sudan yatış pozisyonuna kadar pek çok şey ilaçları etkiliyor. Yapılan yeni bir araştırma, içtiğimiz hapın ne kadar sürede etki edeceğini vücut pozisyonunun belirlediğini ortaya koydu. Bu araştırmadan yola çıkarak hap içmekle ilgili tüm detayları ve alışkanlıkları konunun üç uzmanıyla masaya yatırdık
#SağlıkEvin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I Bahurİngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, geri dönüşüme girmiş plastik şişeler normal şişelerden daha fazla kimyasal içeriyor! Uzmanlar uyarıyor; "Çevreci diye gerçekleştirilen geri dönüşüm zehir transferi yapıyor.." Peki ne yapmalı? Tüm detaylar haberimizde...
#PlastikTÜRKİYE'de özellikle son dönemlerde asitli içeceklerin tüketiminin arttığını dile getiren uzmanlar, asit yoğunluğu yüksek olan gazlı içeceklerin uzun vadede kişiyi ölüme kadar sürükleyebileceğini söyledi. Diyetisyen Gözde Güzelcan, "Kemik kırılganlığına ve kemik deformasyonuna neden olarak kemik erimesi gibi hastalıklara sebebiyet veriyor" dedi.
#Diyetisyen Gözde GüzelcanTürkiye’nin en büyük içecek üreticilerinden olan Oğuz Gıda, ihracat yaptığı 103 ülkenin hangi içeceklere ilgi gösterdiğini açıkladı. Arap Yarımadası'nın her zaman şekerli içecekleri tercih ettiğini belirten firma İran’ın ise haftada 4 konteyner enerji içeceği talebinde bulunmasıyla en çok ihracat yapılan ülkeler içinde ilk sırada yer aldığını bildirdi. Türkiye’de yetişen meyvelerin kendine has lezzetinden dolayı Türk meyve sularına dünyadan yoğun talep olduğunu ifade eden Oğuz Gıda CEO’su Enes Örer, Türk meyve suyu sektörünün dünyanın birçok ülkesinden daha ileri teknoloji ve lezzete sahip olduğunu söyledi.
#Meyve SuyuMeyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Atom Duruk, diyetisyenlerin ve doktorların meyve suyuna ilişkin son yıllardaki yanlış beyanlarının meyve suyu tüketimini olumsuz etkilediğini belirterek, ABD'de 40, Almanya'da 30, Avrupa'da ise yaklaşık 25 litre olan kişi başına düşen meyve suyu tüketiminin Türkiye'de son yıllarda artmadığını ve 7-8 litre düzeyinde seyrettiğini söyledi.
#Özel Tüketim Vergisi