Durmadan üreten, sanatı ülke sınırlarını aşmış, gelişen, geliştiren, belki de en çok konuşulan, tartışılan sanatçılardan biri olan Ahmet Güneştekin ile bugüne kadar rekor kıran ziyaretçi sayısı sayesinde uzatılan ‘Gâvur Mahallesi’ bitmeden bir araya geldik. Bir fikri farklı disiplinlerle ifade edebilen, sadece ülke sınırlarını değil, kendi sınırlarını da aşma gayretinde olan ve sanatseverleri sürekli zinde tutan yaklaşımıyla Güneştekin, daha uzun yıllar boyunca zirvede olacak gibi görünüyor.%100 İlham Veren Sohbetler’de hep merak ettiğim değerli sanatçı Ahmet Güneştekin’i ağırladım. Keyifli okumalar!
#1İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde geçen yıl açılan sanatçı Ahmet Güneştekin'in 'Gavur Mahallesi' sergisinin açık hava bölümünde sanatseverlerle buluşan eserleri, vandalların saldırısına uğradı. Mermer blokların arasına sıkıştırılarak sergilenen valizleri almak isteyen kişi ya da kişilerce bloklardan bazıları devrildi, bazıları çalındı.
#İzmirDÜNYANIN öbür ucunda Şikago’da canlı yayında hava durumunu sunan spiker, “Bu soğuklar daha bir şey değil. Kötüleri çok daha kötüleri gelecek” diyordu. Söyledikleri gerçekleşti. Tarihinin en soğuk kışlarından birini yaşayan ABD’de şehirler buz tuttu, onlarca kişi donarak öldü. Yorumlarda aşırı soğukların nedeni olarak tabi ki iklim krizi gösteriliyordu.
#1Dört yıl sonra yeniden gerçekleştirilen 6. Diyarbakır Kitap Fuarı'na yoğun ilgi vardı. Açılış töreninde fuarın onur konuğu Mıgırdiç Margosyan'ın Diyarbakır'a geri dönüşünün anlatıldığı belgesel gösterimi yapıldı. Margosyan, 'Diyarbakır’ı Yazmak' isimli bir söyleşi gerçekleştirdi. Fuarın ilk gününde 43 yazar okurlarla buluşurken yedi kültürel etkinlik gerçekleşti.
#DiyarbakırDiyarbakır insanını en iyi anlatan yazarlardan biri olan Mıgırdiç Margosyan dört yıl aradan sonra yeniden düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı’nın onur konuğu oldu. Margosyan’la yazın hayatını ve değişen Diyarbakır’ı konuştuk.
#Aras YayınlarıFotoğraf çerçeveleri, yastıklar, şallar, fincanlar, porselenler, kahve sehpasının üzerine yerleştirilmiş içi meyve dolu kaseler ve kitaplar... Parvus karakterini canlandırdığı ‘Payitaht Abdülhamit’ dizisi nedeniyle kaldığı İzmit’te, iki ayda eve dönüştürülmüş bir otel odası... Farklı şehirlerde, ülkelerde sürdürülmüş 74 yıllık bir hayatın ardından Kevork Malikyan, nerede bulunuyorsa orayı eve dönüştürmeyi iyi biliyor. Onunki, 1915’ten sağ çıkmayı başarmış iki Ermeni çocuğun, Diyarbakır ‘Gavur Mahallesi’nde kurduğu aile ile başlayan, İstanbul’da ruhban eğitiminden İngiltere’de tiyatro sahnelerine, ABD’de film setlerine uzanan bir hikâye. Kariyerinde Ridley Scott, Alan Parker, Steven Spielberg gibi önemli yönetmenler, Royal Shakespeare Company, Royal Shakespeare Theatre, Shakespeares Globe’da sahnelenmiş oyunlar, yıllardır izlenen diziler var. Yarım asırlık kariyerini, çemberi kapatmak için döndüğü Türkiye’de, Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikle kutladı. Tuğba Esen’in kaleme aldığı biyografisi ise ‘Aktör Dediğin Nedir ki’ ismiyle Aras Yayınları’ndan, Kevork Atinizyan desteğiyle çıktı.
#ParvusSinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2015'in en iyilerini belirlediği Türkiye Sineması Ödülleri'nin adaylarını açıkladı. 11 kategorinin 10'unda aday gösterilen 'Abluka', en çok adaylık elde eden film olurken onu 9'ar adaylıkla 'Rüzgarın Hatıraları' ve 'Sarmaşık', 7 adaylıkla 'Nefesim Kesilene Kadar' izledi. Bu yıl 48'incisi verilecek SİYAD Ödülleri, 2 Mart'ta Şişli Kent Kültür Merkezindeki törende sahiplerini bulacak.
#SİYADGazeteci-yazar Ferda Balancar’ın sözlü tarih çalışmasının ikinci kitabı ‘Diyarbakırlı Ermeniler Konuşuyor-Sessizliğin Sesi-2’, Hrant Dink’in öldürülüşünün 6. yıldönümünde Hrant Dink Vakfı tarafından yayımlanıyor. Ali Bayramoğlu kitaba yazdığı önsözde, “Bu çalışma, Diyarbakır’daki Ermenilerin kültürel varlığını yeniden tasavvur etme, bir tür kurma girişimidir. Yitik bellek denizini oluşturan damlalardan biridir” diyor.
“Diyarbakır Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi’nde hayatlarının sonbaharını yaşayan, şehrin son Ermenileri Sıtkı Amca ile Bayzer Teyze’nin yaşamlarına yaklaşıyoruz” diyor iki genç belgeselci Deniz Oğuzsoy ve Emre Karadaş. Sarkisyan çiftinin sadakatini anlatan ‘Duvar’ belgeseli gidenlerin, göç edenlerin de hikâyesi.