Kesin dönüş sözü

Güncelleme Tarihi:

Kesin dönüş sözü
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2013 00:00

1992 yılından bu yana ABD’nin Los Angeles kentinde yaşayan Diyarbakırlı Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, haziran ayında memleketine dönüş kararı aldı. Bostancı, kararında Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir’in etkili olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’da dünyaya gelen, İstanbul, ardından da 1992 yılında Amerika’ya yerleşen Ermeni asıllı udi 55 yaşındaki Yervant Bostancı, 21 yıl aradan sonra Diyarbakır’a dönme kararı aldı.

ABD’de Ermenice’nin yanı sıra Türkçe, Kürtçe şarkılar seslendirdiği için Ermeni Diasporasının tepkilerine neden olan Bostancı, dönüşüne Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in çağrılarının etkili olduğunu belirterek, “Çağrılara kulak verip uyan ilk Ermeni olacağım. Haziran ayında canım ülkeme ve doğup büyüdüğüm Diyarbakır’ıma kesin dönüş yapacağım” dedi. Diyarbakır’da Türkler, Kürtler, Ermeniler, Yahudiler’in bir arada yaşadığı kitaplara konu olan ‘Gavur Mahallesi’nde ‘Ermeni Puşici Yakup’un oğlu olarak doğan Yervant Bostancı, ilkokul ve ortaokulu Diyarbakır’da okuduktan sonra ilk müzik öğrenimini babası Yakup’tan alarak düğünlerde darbuka çalmaya başladı. 1970’li yılların başında ise ilk cümbüş ve ud derslerini hocası Bedros Başak’tan, nota derslerini Zaven Özatmaciyan’dan alan Bostancı, ailesinin kararı üzerine 1976’da göç ettiği İstanbul’da 1992 yılına kadar Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde ud ders verdi, hem de sahneye çıktı. Amerika’ya 1992’de göç eden Yervant Bostancı, 21 yıl boyunca Los Angeles’taki gazinolarda sahneye çıktı.

ELEŞTİRDİLDİM AMA VAZGEÇMEDİM

Haberin Devamı

ABD’deki Türk festivallerinin aranılan isimlerinden biri olan Bostancı, Türkçe ve Kürtçe parçalar okuduğu sırada Ermeni Diasporasından eleştiri aldığını belirterek şöyle konuştu: “Eleştirilere rağmen en kalabalık Türk topluluklarının bulunduğu yerlerde yine Ermenice, Kürtçe, Türkçe söyledim. Çünkü, benim özümde yatan kardeşliktir. İnsanlar hangi dil, renk, ırktan olurlarsa olsun her şeyden önce insandır. Türkçe okuduğum zaman özellikle tepkileri vardı. Türkler’in bulunduğu yerde Kürtçe ve Ermenice söylediğimde bu kez onlar tepki gösteriyordu. Bütün Ermeniler böyle değildi tabii. Uç noktada bulunanlar bu eleştirileri yapıyorlardı. Türkiye’de doğdum, büyüdüm. Sürekli, ‘ABD’de İspanyolca, İngilizce, Çince’yi dinliyorsun da niye Türkçe, Kürtçe, Ermenice’yi dinlemiyorsun?’ diyerek bunun savaşını verdim. 21 yıldır bildiğim doğru yoldan asla şaşmadım.”

İNSAN DOĞDUĞU YERDE ÖLMELİ

Haberin Devamı

ABD’ye yerleştikten sonra Diyarbakır’a ilk kez 2004 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte konser vermek için geldiğini belirten Yervant, “Son 4 yıldır aklımda olan projeyi gerçekleştirmek istedim. İnsanlar doğdukları yerlerde ölmeli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!