Bir mutfak yarışması için ‘milli mesele’ demem abartı gelmesin sakın. Takımlarını destekleyen yüzlerce coşkulu taraftar, devletlerinin bu yarışma için yaptığı milyon euro’luk yatırımlar, yarışma alanındaki malzeme dolu kocaman TIR’lar… Geçen hafta finallerine katıldığım Bocuse d’Or izlenimlerimi yazdım.
#Ebru ErkeTürkiye’de gastronomi sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan Sirha İstanbul, 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. HORECA sektörünün uluslararası buluşması bu yıl şeflerin olimpiyatı Bocuse d’Or ve dünyanın en önemli kahve organizasyonu SCA’nın Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacak. Sirha İstanbul’un bu yılki teması ise gastronomi dünyasının trendlerinden artizan ekmek olacak.
#Sirha İstanbulİstanbul Kongre Merkezi'nde 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan gastronomi sektörünün en büyük buluşması Sirha İstanbul, dünyanın en önemli şef yarışması Bocuse d'Or'un Türkiye seçmelerine de ev sahipliği yapacak. Gastronometro’da düzenlenen ön elemelerde ilk 4 şef arasına giren Serhat Eliçora, Ahmet Can Aras, Sezer Deniz ve Emre İnanır, 15 Kasım’da Sirha İstanbul bünyesinde yapılacak Türkiye seçmelerinde yarışacak.
#Bocuse D'or- TAŞFED tarafından düzenlenen "14. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri"nde, "Modern Türk Mutfağı" kategorisinde dünya birincisi olan Kütahya'daki Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğrencileri, Türk ve dünya mutfaklarındaki lezzetleri en iyi şekilde hazırlamak ve sunmak için eğitim alıyor- Öğretmen Yıldırım:- "Asıl hedefimiz, hizmet sektörüne emek veren, yiyecek içecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren oteller, restoranlar ya da ün yapmış zincir kuruluşlara geleceğin genç aşçılarını yetiştirmek"
Profesyonel Otel Mutfak Yöneticileri Derneği’nin Antalya Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlediği, Türkiye Gastronomi Yarışması’na 2 bin aşçı katıldı. ‘Yılın Altın Şefi’nin seçildiği yarışmanın ikinci gününde buzdan ve şekerden heykeller yarışması yapıldı. ‘En İyi Buzdan Heykel’ ve ‘En İyi Şeker Maket’ yarışmalarına katılan aşçılar, yeteneklerini ortaya koydular.
GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne katılanlar birçok deneyimi bir arada yaşama fırsatı buldu. Operadan baleye tiyatrodan konsere Gaziantepliler birçok sanatçıyı izleme fırsatı bulurken gençler Local Chef yarışmasına yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca lezzet durağı da Gaziantep mutfağından çıkan eşsiz lezzetleri halkla buluşturdu.
#Gastroantep Kültür Yolu FestivaliMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Liselerarası Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda birinciliği alan Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu başarıyı, diğer rakiplerinden çok daha kısıtlı imkanlarla elde etti. Endüstriyel mutfak malzemeleri yerine ev tipi mutfakta öğrenim gören lise öğrencileri 81 ilden 407 ekibi geride bırakarak İstanbul’daki büyük finalde şampiyonluğa ulaştı. Hayatlarında ilk kez sanayi tipi fırın gören ve ilk kez İstanbul’a gelen Siirtli öğrenciler ve öğretmenleri yarışmanın ardından duygularını Hürriyet’e anlattılar.
#Lezzet Yarışı