Birçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkOruçluyken gargara yapmanın fetvası Diyanet tarafından verildi. 11 ayın sultanı Ramazan ayında milyonlarca kişi oruç tutuyor. Gargara yapmak orucu bozar mı sorusu da çeşitli sebeplerden dolayı gargara yapmak zorunda olan kimseler tarafından araştırılıyor. Bazen hastalıkları önlemek amacıyla ya da ağızdaki kokuları gidermen amacıyla yapılan gargara ile ilgili Diyanet’in fetvası bulunuyor. Peki, Oruçluyken gargara yapılır mı? Gargara yaparken su yutmak orucu bozar mı?
#Gargara YapmakHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkYÜZÜN daha iyi bir görünüm kazanmasını sağlayan bişektomi ameliyatının aynı zamanda yanak inceltme cerrahisi olarak da bilindiğini belirten İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Onur Öztürk, bişektomi operasyonuyla daha belirgin elmacık kemikleri ve daha ince bir yüz hattına sahip olunabildiğini kaydetti. Bişektominin yüzün daha uzun ve daha ince görünmesini sağlarken, yüzde meydana gelen yuvarlak görünümün ortadan kalkmasına da yardımcı olduğunu ifade eden Öztürk, bişektomi operasyonu geçiren hastaların ayakta tedavi gördükleri için yine aynı gün içerisinde taburcu olabileceğini bildirdi.
#1Sağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiBoğazda biriken mukus yani sıvı bir süre sonra boğazda gıcığa ve dolayısıyla öksürüğe sebep olabilir. Zaman içinde ilerleyen öksürük ve gıcık hissi oldukça rahatsız edici bir durum haline gelir. Kapalı alanlarda daha çok karşılaşılan gıcığı engellemek için açık alanlarda durmak ve sürekli su içmek gerekebilir. Boğazda gıcık öksürük neden olur ve nasıl geçer ayrıntıları ile derledik.
Çocuklarda karşılaşılan ağız içi yaralar, genel olarak çeşitli besin değerlerinin eksikliği nedeni ile kaynaklanır. Aynı zamanda doğru bir beslenme programı ya da gıda takviyeleri ile kolaylıkla giderilebilir. Ağız ülseri şeklinde de bilinen ağız içi yaraları, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen basit sağlık sorunları içinde yer alır. Çocuklarda AFT (ağız yarası) neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukBoğaz ağrısına iyi gelen şeyler, sıkça araştırılan rahatsızlıklardan biridir. Özellikle de havaların soğuması ile beraber önem kazanan rahatsızlıklar arasındadır. Bu sebeple Boğaz ağrısına neyin iyi geldiğini araştırarak bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir? Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar ve tarifleri detaylarıyla derledik.
#Boğaz AğrısıHamilelik gibi durumlarda da ortaya çıkan öksürük her yaş grubundan insanı ilgilendirir. Özellikle mevsim geçişleri ile birlikte meydana gelen hava değişimleri soğuk algınlığını da beraberinde getirir. Hamile kadınların ise böyle havalarda hastalığa yakalanmaları muhtemeldir. Herkesin bildiği gibi çoğu hastalığın belirtisi olarak öksürük gösterilmektedir. Anne adaylarının hamilelik sırasında antibiyotik ve ilaç kullanımları sınırlı olduğu için bu gibi durumlarda daha çok doğal ve bitkisel yollara başvurulur. Ancak bu yolları tercih eden hamile kadınların doktora danışması son derecede önemlidir. Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir? Gebelikte öksürüğe iyi gelen doğal çözümler ve bitkisel çaylar nelerdir tüm detayları ile derledik.
Çevresel tahriş edici maddelerden virüslere ve hamilelik hormonlarına kadar pek çok şey hamilelik sırasında boğaz yanmasına ya da ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında boğaz yanması ile nasıl başa çıkılır detayları ile derledik.
Diş taşı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan diş taşı nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Diş Taşı nedir? Neden olur? Diş taşı nasıl temizlenir ve önlenir tüm detayları ile derledik.
#Diş TaşıNüfusun tamamına yakınının aşılanmadığı ve antiviral ilaçlara erişimin olmadığı Kuzey Kore'de koronavirüs vakaları artıyor. Dışarıdan tıbbi yardım almayı reddeden ülke sıcak içecekler ve tuzlu su ile hastalıkla mücadele etmeye çalışıyor.
#Kuzey KoreTürkiye’de diş sağlığı hakkında yapılan araştırmalar gösteriyor ki son 50 yılda diş çürüğü sıklığı oranı yüzde 70’in altına hiç inmedi. Geçtiğimiz günlerde Tiktok'ta bir diş hekiminin 'Çürük bulaşıcıdır' iddiası ise büyük bir tartışmaya neden oldu. Gerçekten diş çürüğü bulaşıcı olabilir mi? Öpüşme yoluyla çürükler taşınabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Diş SağlığıNisan ayıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan bahar alerjisi özellikle polene duyarlı kişileri olumsuz etkiliyor. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bahar alerjisi önlem alınmadığı takdirde kabusa dönüşebiliyor. Peki, bahar alerjisi nedir, hangi aylarda görürülür? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi önerileri hakkında bilgiler verdi.
#Bahar AlerjisiJaponya'da Osaka Üniversitesi bünyesindeki bir hastanede 30 yıldır içme suyu olarak tuvalet suyu kullanıldığı ortaya çıktı. Üniversitenin Rektör Yardımcısı Kazuhiko Nakatani skandalın ortaya çıkması üzerine özür diledi.
#JaponyaÜzüm sirkesi, kuru ve yaş üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da uçar asit miktarı asetik asit cinsinden sınırı aşan şaraplardan elde edilen sirke çeşididir. Özellikle de çorbalarda, salatalarda ve turşu yapımında sıkça kullanılır. Üzüm sirkesi, hem iştah açıcı hem de hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir. Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir, ne işe yarar sizler için derledik.
#FaydalarıDiş eti şişmesi olarak da adlandırılan diş eti iltihapları genellikle hassas, şişkin, ağrılı ve tahriş edici özelikte gözlemlenir. Dişlerin fırçalanması esnasında diş etinde kana gözlenmesi ya da diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinde kanamalar şeklinde gözlemlenebilir. Diş etlerinde meydana gelmekte olan bu rahatsız edici durum gün içerisinde ağız kokusu ve ağrı gibi sebeplerle hayatını etkileyebilecek öneme sahiptir. Peki, diş eti şişmesine ne iyi gelir? Diş eti şişmesi neden olur ve ağrısı nasıl geçirilir? İşte, tüm detaylarıyla derledik.
#Diş Eti Şişmesi Neden OlurHavaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olan özellikle tek taraflı bademcik şişmesi, çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülebilen bir problem. Zaman zaman kulak ağrısı da yapan, sabahları veya alerjik boğaz yani bademcik şişmesine nelerin iyi geleceği, bu sorunun neden olduğu ve nasıl belli olacağı da araştırılıyor. Peki, bademcik (boğaz) şişmesine ne iyi gelir, evde nasıl geçer? Bademcik şişmesi neden olur? İşte, bademcik şişmesi belirtileri ve merak edilenler...
#Bademcik ŞişmesiÇevresel ya da bazı hastalıklar ile ortaya çıkan ses kısıklığı, psikolojik nedenler ve alerjiden de kaynaklı her yaştan kişide görülebilen sağlık sorunlarında biridir. Ses kısıklığı grip nezle gibi hastalıklar gibi belirtilerle ortaya çıkabilirken, bazı durumlarda ses kısıklığının altında ciddi rahatsızlıklar yatabilir. Peki, ses kısıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, ani ses kısıklığı nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen bilgiler.
#Ses Kısıklığı Nasıl GeçerFarenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitYediğimiz yiyeceklerden, çikolata, şeker gibi gıdalardan veya bakteri, mikrop gibi etkenlerden dolayı dişlerimiz çürür, hatta kırılır ve sonrasında bu durum beraberinde diş ağrısını getirir. Diş ağrısı hiç ummadık zamanda, yemek yerken, gece uyurken bir anda gelir ve geçmeyen, gece uyutmayan çürük diş ağrılarına neden olur. Bu durumlarda kırık, çürük, dolgulu, sallanan diş ağrısına ne iyi gelir, durmayan iltihaplı diş ağrısı nasıl geçer gibi sorunlarının cevabını bilmek ve pratik uygulanabilir olması gerekir. En azından doktora başvuruncaya kadar evde diş ağrısını geçiren doğal kesin çözümleri bilmek faydalı olacaktır. Konumuz olan diş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur gibi soruların yanıtlarını aşağıda sıralayarak size yardımcı olmaya çalışacağız.
#Diş Ağrısı Nasıl GeçerDiş ağrısı hiç ummadığınız anlarda gelir ve ağrısı bazen dayanılmaz derecede şiddetli olabilir. Özellikle pandemi döneminde dişçiye gitmek istemeyenler, diş ağrısını doğal yollardan geçirmenin yollarına baş vuruyorlar. Peki diş ağrısına ne iyi gelir? İşte, diş ağrısına iyi gelen yöntemler.
#Diş Ağrısına Ne İyi GelirKoronavirüs salgınından korunmak için birçok uzman farklı görüş ve önerilerde bulunuyor. Bunlardan biri de ağız temizliği için gargara kullanımı. Ancak uzmanlar ağız gargarası kullanmanın koronavirüsten korunmak için bilimsel bir çözüm değil tedbir olabileceğini söylüyor.
#Ağız GargarasıDiş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilme durumuna denir. Diş eti çekilmesi yaşandığında dişler ve diş eti çizgisi arasında "cepler" veya boşluklar oluşur. Bu boşluklara, hastalığa sebebi olabilir ve bu sayede bakteriler kolayca birikebilir. Peki Diş eti çekilmesi neden olur? Diş eti çekilmesi belirtileri
#Diş Eti Çekilmesinde Dişler Nasıl FırçalanmalıHer yıl Ramazan aylarına doğru orucu bozan ya da bozmayan durumlarla ilgili birçok soru gündeme gelmektedir. "Gargara yapmak orucu bozar mı?" sorusu da bu sorular arasında yer almakta, oruç tutmaya hazırlanan Müslümanlar tarafından merak edilmektedir. Tüm merak edilenler için Oruçluyken gargara yapmak orucu bozar mı? Kaza gerekir mi? sorularının yanıtlarını derledik.
#Oruçluyken Gargara Yapmak Orucu Bozar Mı?