Dünyanın en büyük nehirlerinden birisi de Ganj nehridir. Ganj nehri Hindistan'da Hindular tarafından kutsal sayılmaktadır. Konumu ve özeliği bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Peki Ganj nehri nerede? Nereden doğar ve nereye dökülür? Ganj nehrinin özellikleri ve uzunluğu nedir? Sizlere Ganj nehri hakkında bilgileri detaylıca inceledik.
#Ganj Nehri Nerede?Londra’da üç yıl üniversite eğitimi için bulundum. Son yıl okuldan arkadaşım Hintli Pushpender Singh’in düğününe gideceğim ve onun bir kral gibi şaşalı törenine tanıklık edeceğim hiç aklıma gelmezdi. Hindistan’da altı gün geçirdim. Damadın düğün arabası yerine file binmesi, erkeklerin kılıçla düğüne gelmesi gerçekten şaşırtıcıydı. 6 bin kilometre yol kat edip düğüne katıldım. Ancak şatafatlı ritüeller nedeniyle damadı ancak üç dakika görebildim. İşte Hindistan’da tanık olduğum sıradışı bir düğünün hikâyesi...
#HindistanBahar gelir de kutlanmaz mı? Hintliler bu soruya “tabii ki kutlanır” cevabını vermiş olacaklar ki baharın gelişini Holi Festivali, diğer adıyla Renklerin Festivali’yle kutluyorlar. Festival adına yaraşır bir şekilde gerçekleşiyor. Hint halkı rengârenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürüyor daha sonra ise birbirlerinin vücutlarına atıyorlar. İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgeliyor. Festival bu yıl 13 Mart tarihinde başlayacak.
#Holi FestivaliCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23 Nisan nedeniyle buluştuğu çocuklara, “Tüm silahları sevgimizin yeneceğine inanıyorum. Sizler hiç korkmayın çocuklar” diye seslendi. Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle 25 ülkeden 332’ün üzerinde çocuğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dünya çocuklarıyla Suriyeli çocukların dramını anlatan ‘Cennetin Çocukları’ isimli İngilizce şarkıyı dinledi.
#23 NisanDeniz Pehlivan (26) özel bir şirkette denetim asistanı. Augustine'nin “Dünya bir kitaptır. Seyahat etmeyenler sadece bir sayfasını okurlar.” sözünü duyduğu günden beri sonu gelmeyen bir merak duygusuyla yollarda... Bu uzun yolculuklarında ona eşlik eden tek arkadaşı sırt çantası... Sırt çantasını takıyor canı nereyi görmek istiyorsa oraya gidiyor. Bugüne kadar 53 ülke ve 200'den fazla şehrin kültürüne karışarak hayallerinin içinde kayboldu.
#GezginÖzcan Bostancı ve İsmail Özger, hayatın monoton akışına kapılmış iki mühendis… Üniversite yıllarında trenle Avrupa’da seyahat etmenin hayallerini kuruyorlardı. Ancak o zamanlar bu hayal gerçeğe dönüşememişti. Bir gün aniden istifa edip kendilerini yollara vurdular ve düşündüklerinin aksine gezmek için çok fazla paraya ihtiyaç olmadığını anladılar. Polonya’dan başlayıp Brezilya’ya vardılar; 13 ay boyunca 26 ülke, 96 şehir gezdiler. Bostancı’yla cesaret isteyen 13 aylık macerayı konuştuk.
#Özcan Bostancıİlker Ender (31) bilgisayar mühendisi, Lale Çizmeci ise (33) finans uzmanı. İki arkadaş neredeyse 2 yıl sürecek dünya seyahatlerini yarıladı. Asya ülkelerini gezdiler. Şu anda Amerika’dalar. Orta ve Güney Amerika’yı keşfetmeye hazırlanıyorlar. Seyahat deneyimlerini ‘facebook.com/birdunyaturu’nda paylaşıyorlar. Hayallerinin peşinden koştuklarını ve bu uzun soluklu seyahatin kendilerini tanımaları için çok büyük bir adım olduğunu söylüyorlar.
Moris Adası diye Türkçe’ye çevirebileceğimiz Mauritius, Hint Okyanusu’nda adalardan oluşan bir ülke. Çok farklı din ve kültürden insanları barındırıyor. Tapınaklar, kiliseler ve camiler birbirine bitişik vaziyette. Oteller ise apayrı bir dünya; lüks, ihtişam ve doğa bir arada.
Başlıkta Hindistan’ı görüp de, burası daha evvel de anlatıldı diye sayfayı çevirmeyin sakın! Hindistan, Türkiye’nin nerdeyse beş katı büyüklüğünde; toplam 28 eyalet ve yedi bölgeden oluşan bir ülke. Ve bu mucizevi ülkenin her bir köşesi, her eyaleti, başlı başına ayrı özelliklere sahip.
Eğer seyyah olmanın da Nirvana’ya ulaşma hali varsa, Özcan Yurdalan benim gözümde kesinlikle o mertebede. Şöyle de söyleyebilirim: Ben de böyle gezebilmeyi hayal ediyorum. Onun anladığı şekilde gezgin olmak sınırları olmayan seyahatler yapmaktan geçiyor. Bahsettiğimiz tabii ki ülke sınırları değil; süresi ve rotası belli olmayan seyahatler bunlar.
Bilmem, özgeçmişindeki başarıları tek tek sıralamaya gerek var mı? O ulaştıklarının ötesine geçmeyi başarabilmiş bir insan. O kadar mütevazı ki, bir an geliyor karşısında şaşırmadan duramıyorsunuz: ‘‘Acaba yanlış bir şey mi yaptım!’’ Ama hayır, onun tarzı öyle.