SABANCI Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürütürken uluslararası ilişkiler bölümünde ders veren, akademik kariyeri boyunca uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi üzerine önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Fuat Keyman, bir süredir mücadele ettiği kanser hastalığı nedeniyle 66 yaşında hayatını kaybetti.
#Prof. Dr. Fuat KeymanHamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırıyla başlayan Filistin-İsrail savaşında sular durulmuyor. İsrail, Hamas’a karşı ‘Demir Kılıçlar’ operasyonunu başlattı. Şu ana kadar binlerce kişi öldü, yaralandı, çok sayıda kişi rehin alındı. Hizbullah, İran, Ürdün, Amerika hepsi hareketlendi, Türkiye arabuluculuk yapabileceğini açıkladı. Dünyanın gözü bölgede. Her iki taraftan da çok sayıda sivilin yaşamını kaybettiği savaş hakkında bilinmesi gerekenleri ve bundan sonra olabilecekleri İstanbul Politikalar Merkezi Sabancı Üniversitesi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ve Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan siyaset bilimci Soli Özel’le konuştuk.
#Gizem CoşkunardaMuğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle genç ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. “TÜİK Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020-2021’i hala daha yayınlamadığı için net bir oran veremesek de basit bir basın taraması bile gençlerimizin ölümlerindeki artışı görmeye yetiyor. Bu haberler içinde üniversiteli gençlerin ölümü özellikle dikkat çekiyor” dedi.
#Fahrettin Kocaİnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ortak girişimi olan ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi, ‘Sosyal Dayanışma Ekonomisi için Güçlü Kooperatifçilik’i tanımlamak ve sosyal politika önerileri sunmak için toplantı gerçekleştirdi.
#ToplantıÜniversiteler 2020-2021 akademik eğitim öğretim yıl açılış törenlerine başladı. İstanbul’da 20 yıldır eğitim veren bir vakıf üniversitesi, pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirdiği akademik yıl açılış törenini ünlü yazar Pankaj Mishra ile gerçekleşti.
#Sabancı ÜniversitesiYÖK’ün geçen hafta duyurduğu ‘Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi’nin ilk paneli New York'ta yapıldı. Ortadoğu’daki akademik mirası korumak için başlatılan proje kapsamında, Türk yetkililer New York Başkonsolosu Alper Aktaş, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, ABD’deki akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.
#YÖKABD’deki üniversiteler için ‘en iyiler klasmanı’ anlamına gelen Ivy League’deki sekiz üniversiteden biri olan Columbia Üniversitesi’nde artık bir Türkiye kürsüsü olacak: ‘Sakıp Sabancı Center for Turkish Studies’. Gelecek yıl aktif faaliyete başlaması planlanan kürsünün ‘kardeşi’, Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi geçen hafta açıldı. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’yla Columbia Üniversitesi’nin kuzey Manhattan’daki kampüsündeki açılış vesilesiyle buluştuk. Güler Sabancı’nın ertesi günkü Amerika’da yaşayan Sabancı Üniversitesi mezunları buluşmasına da tanıklık ettim. Gençlere ısrarla “Dünya vatandaşı olun” diyor. Eğitimli gençlerin Türkiye’yi terk edeceğine dair bir kaygısı yok. Zira ona göre Türkiye’yi yüceltmek için illa ki Türkiye’de yaşamak gerekmiyor.
#ABDİş dünyası rotasını Diyarbakır’a çevirdi. Birçok işadamının katıldığı TÜRKONFED 39. Girişim ve İş Dünyası Konseyi Diyarbakır’da düzenlendi. Diyarbakır Sanayi ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, “Farklı dillerimiz, düşüncelerimiz, farklı kültürlerimiz olsa da bu topraklar hepimizin” diyerek Diyarbakır’ın “normalleşme” talebini dile getirdi.
#DiyarbakırTürk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 39. Girişim ve İş Dünyası Konseyi, bu yıl Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (DİSİAD) ev sahipliğinde 12-13 Mayıs 2017 tarihlerinde Diyarbakır'da toplanacak.
#Türk Girişim Ve İş Dünyası KonfederasyonuYÖK Kültür Sanat Söyleşilerinin 2016-2017 eğitim yılında ilk programı siyaset bilimci Prof. Dr. Fuat Keyman’ın ‘Küreselleşen Dünyada Türkiye: Demokrasi, Güvenlik, Kimlik’ adlı söyleşisi ile Fırat Üniversitesi’nde 7 Kasım’da yapılacak. Etkinliğe YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da katılacak.
#YÖKSabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, Denge ve Denetleme Ağı ve Konda ortaklığında yapılan ‘Türkiye’de Vatandaşlık Algısı Araştırması’na göre Türkiye toplumunda hak farkındalığı var ama hukuk bilinci yok. Bizi birbirimize en çok bağlayanınsa ‘din birliği’ olduğu algısı hakim. Araştırmaya göre ortak vatandaşlık bağına yüzde 22’lik kesim yasalar derken, yüzde 36’lık kesim din birliği diyor.
#Vatandaşlık