Yurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde menopoz testini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama ülkemizde de e-ticaret sitelerinde yurt dışından ürün satışı yapılıyor. Peki, kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veren bu testler ne kadar güvenilir?
#MenopozErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu NedirHormon düzeylerinin ideal seviyede olmaması ile karakterize hormonal dengesizlik sperm değerlerinde anomalilere yol açarak erkek kısırlığına neden olabilir. Farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirilen en az iki spermiyogram sonucunda sperm parametrelerinde anomali bulunması, özellikle sperm konsantrasyonunun 10 milyon/mL’nin altında olması durumunda hormon testlerine başvurulması gerekliliğe dönüşür.
#ÖstrojenHamile kalma durumunun belirlenmesi FSH hormonu ile beraber ön plana çıkar. Özellikle bunun belli bir değer içeriğinde olması önemli yer taşır. Peki, FSH kaç olursa hamile kalınır? Gebelik için FSH hormonu değeri kaç olmalıdır tüm detayları ile derledik.
Kısırlık nedeniyle araştırılıyorsanız, sıklıkla sizden kanda FSH ve testosteron hormon düzeylerine baktırmanız istenir. Önce bunun ne anlama geldiğini görelim. FSH, yani follikül uyarıcı hormon beyinden salgılanır ve erkekte testislerde sperm üretiminin sağlıklı biçimde sürdürülmesinden sorumludur.
#FSHÜreme çağında olan bir kadında ortalama 28 günde bir tekrar eden sürece ‘adet döngüsü’ adı verilir. Birçok kadın menstrual döngü dendiğinde sadece 5-7 gün süren kanama periyodunu dikkate alır ancak menstrual döngü aslında 28 günlük dönem aralığına yayılmış bir değişim periyodudur. Menstrual döngü, tıpkı ayın döngüsü gibi 28 günlük bir periyodu kapsar.
#Hamile'Azospermi' menide çocuk yapacak olgun sperm hücresi bulunmaması anlamına geliyor. Çocuğu olmayan her 10 erkekten birinin semen analizinde azospermi tespit ediliyor. Buna iki durum neden oluyor. Spermin testislerde üretilip dışarı atılmasını sağlayan kanal yapılarında bir tıkanıklık olması ya da testislerde sperm üretimini bozan bir durumun varlığı araştırılıyor. Fakat azospermi olması tamamen umudun kaybolduğu anlamına gelmiyor. Yapılan işlemler sonrasında tüp bebek tedavisine bile gerek kalmadan hastaların çocuk sahibi olması sağlanabiliyor. Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, azospermi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#KısırlıkMenopoz, adetten kesilme ve doğurganlığın bitmesi anlamında kullanılan bir kelime olmakla birlikte aslında bu sözcüğün gerçek anlamı "son adet kanaması" demektir. Kelimenin kökeni Yunancadan gelmekte olup mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinin birleştirilmesinden türemiştir. Ortalama olarak 40 yaşlarından sonra kadınlarda yumurtalıkların beyinden salgılanan hormonlara cevabı azalmakta ve bunun sonucunda menopoza geçiş dönemi başlamaktadır. Bu döneme "klimakterium dönemi" denir. Son adet kanaması yani menopozla birlikte "postmenopozal dönem" başlamaktadır.
#MenopozSigara tüketiminin gebelik oluşumuna yaptığı olumsuz etki hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, sigara tüketiminin kadınların üreme fonksiyonuna olumsuz etki ettiğini belirtiyor.
#HamilelikÜrolojinin saygın dergilerinden Urology Times’ın ocak sayısında Dr. Emre Bakırcı’nın, menide sperm bulunmayan erkeklerin çocuk sahibi olmasıyla ilgili bir araştırması yayınlandı. Daha önce yine ABD’de bir kongrede bildiri olarak sunulan araştırma, sperm üreten testislerin çok küçük olması halinde bile üreme hücresi üretebildiği ve bunlardan bebek elde edilebildiğini de ortaya koydu.