Paylaş
Menopoz dönemi, kadın yaşamının yaklaşık üçte birlik kısmını kapsamaktadır. Menopoz yaşı birçok faktörden etkilenmekle beraber kadınlarda menopoz yaşı antik çağlardan günümüze kadar fazla bir değişime uğramamış olup dünya genelinde 45-55 yaş civarındadır. Menopoz dönemi aslında hayatın doğal süreçlerinden biridir. Bununla birlikte bu dönemde birçok fizyolojik değişim olması neticesinde hem yaşam kalitesinde azalma görülmekte hem de bazı hastalıkların ortaya çıkması daha sık olmaktadır.
Menopozla birlikte yumurtalık fonksiyonlarının azalması, östrojen hormonunun azalmasına neden olmaktadır. Menopoz ile ilişkili belirtilerde başlıca etken östrojen hormonunda azalmadır. Bu dönemde kadınlarda östrojen hormonun azalmasına bağlı olarak, ateş basması, terleme, halsizlik ve çarpıntı gibi semptomlar genellikle ilk ortaya çıkan belirtilerdir. Uzun süre östrojen hormon eksikliği sonucunda menopozun kronik belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunlar; kemik erimesi, damar sertliği, iskemik kalp hastalıkları, depresyon, cinsel organda kuruluk ve atrofi, ağrılı cinsel ilişki, cinsel ilişkide isteksizlik, idrar kaçırma olarak sıralanabilir. Ruhsal açıdan ise kolay sinirlenme, uykusuzluk, gerginlik, unutkanlık, içe kapanma ve depresyon gibi durumlara neden olur. Ancak şunu unutmamak gerekir ki; bunlar sadece menopoz belirtisi olarak değil, başka hastalıkların habercisi olarak görülebilmektedir. O nedenle bu tür belirtiler ihmal edilmemeli ve kesinlikle hekime başvurulmalıdır.
Menopoza bağlı östrojen eksikliği ile ilişkili vücutta görülen özellikle kemik erimesi gibi sorunlar menopozun ilk bir yılında gerçekleştiği için menopozun erken tanısı önemlidir. Erken tanı ile erken tedaviye olanak sağlanmaktadır. Seyrek adet gören, sıcak basması ve terleme gibi menopozun erken belirtileri görülen kadınlarda mümkünse adetin ilk beş günü içerisinde bakılacak FSH hormonu seviyesi menopoza giriş açısından bilgi vermektedir. FSH düzeyinin 40 pg/mL üzerinde olması menopoz için anlamlıdır. Ancak adet düzensizliği ve menopoz semptomları olması her zaman menopoz ile ilişkili olmayıp başka hastalıkların habercisi olabileceğinden mutlaka uzman hekim tarafından muayene ve değerlendirme yapılması gerekmektedir.
Menopoz özellikle ilk dönemlerinde görülen ateş basmalarına karşı hafif giymek uygun olur. Baharatlı yiyecekleri ve kafeini azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak yararlıdır. Osteoporozdan korunmak için dengeli beslenmek, günlük kalsiyum alımına dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Bunların dışında eğer hekiminiz uygun görürse hormon tedavisi de faydalı olmaktadır.
Paylaş