Bundan onbeş-yirmi sene önce hiç kimsenin adını duymadığı, sadece bataklık ve çamurluk alan olarak gördüğü longoz ormanlarının aslında doğal denge açısından ne kadar kıymetli, zengin oldukları bilincinin yerleşmesi çok güzel . Buna bağlı olarak son yıllarda insanların merak ederek imkanlar ölçüsünde ükemizdeki az sayıda longoz alanlarına ilgi göstermesi, geziler düzenlemesi de güzel. Ülkemizde; Kırklareli’de İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Sakarya’da Acarlar Longoz Ormanı, Sinop’ta Sarıkum Longozu ve Bursa sınırları içinde Karacabey Longoz Ormanı bulunuyor.
#BursaArabayla yaptığımız Kuzey Yunanistan turunda ilk durağımız Fransız Feneri ile meşhur Dedeağaç oldu. Sonra Mısır Hidivi Mehmet Ali Paşa’nın memleketi Kavala, ardından Atatürk’ün doğduğu, rıhtımındaki Beyaz Kulesi’nde Cumhuriyet düşleri kurduğu Selanik oldu. Kalesinden seyri doyumsuz sakin şehir Serez’in çarşılarında süren turumuzu, uğruna belki Balkanların en içli türküsü yakılan Debreli Hasan’ın şehri Drama’da noktaladık.
#YunanistanTrakya tarihine baktığımızda, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli üzerinde aynı medeniyetlerin geçtiğini, izler bıraktığını görürüz. Bu yüzden Trakya'nın tam ortasındaki Kırklareli gezginlerin en favori seyahat rotasıdır. Üstelik İstanbul'a da 2.5 saat uzaklıkta... Temiz havası, gölleri ve trekking alanlarıyla tam bir cennet... Peki hafta sonunda Kırklareli'nde nereler gezilir, neler yenir? İşte size Kırklareli gezi rehberi...
#Kırklareli Gezi Rehberiİğneada, Avrupa’nın en büyük subasar (longoz) ormanlarına sahip. Beldenin yüzde 89’u ormanlarla kaplı. Önemli bir kuş göç yolu üzerinde bulunan ormanlarda haziran ortasına kadar ötücü kuşlar en güzel aşk şarkılarını söylüyor. Hafta sonunda bu ormanlarda yürüyüşe çıktığınızda denizle ormanın el ele verip yarattığı mucizelere tanık oluyorsunuz.
#İğneadaBu hafta rotamız yılın belli zamanlarını su altında geçiren longoz ormanlarıyla ünlü İğneada. Hedefimizse glamping çadırlarında hafta sonu kampı yapmak, 3 yaşındaki kızım Lorin’e doğayı sevdirmek ve birlikte ileride hatırlanacak güzel anılar biriktirmek.
#HürriyetGezmeyi ve tarihi yerler keşfetmeyi seven gezginler için günümüzde birçok alternatif rota bulunuyor. Bu rotalar içerisinde gece hayatına düşkün olanlar için keşfedilecek birbirinden farklı yerler bulunduğu gibi tatil anlayışı dinlenme üzerine kurulu kişiler için de seçenekler çoğaltılabiliyor. Bugün rotamızı Kanada’ya çeviriyoruz. Sizler için Prens edward adası nerede ve nasıl gidilir? Gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
Likya Yolu ile ilgili yazılarıma kaldığım yerden devam ediyorum. İlk yazımda yolun biraz tarihinden ve yol üstünde yer alan Kayaköy ile Faralya’dan bahsetmiştim. Sonrasında ise keşfedilmeyi bekleyen Sidyma Antik Kenti’nden… Şimdi ise gerçekten bu yolu keşfetmeye değecek üç güzeli anlatacağım Gavurağılı, Pydnai ve Patara…
#Likya YoluTekirdağ, Türkiye’nin en kalabalık 23. şehri olarak, tarihi, ekonomisi ve göz alıcı doğası ile en çok turist gelen en önemli şehirlerindendir. Trakya'nın en güzel şehirlerinden biri olan Tekirdağ’da gezilecek yerler nerelerdir? Tekirdağ'ın ilçeleri nedir? Tekirdağ hangi bölgededir? Tekirdağ'ın gezilip görülmesi gereken tarihi yerleri ve doğal güzellikleri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için hazırladık.
#Tekirdağ İlçeleriŞu sıralar baharın en güzel manzaralarını sunan Çanakkale, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü kutlamalarına hazırlanıyor. Çalışmalar Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) tarafından yapılıyor. Ziyaretçiler, diğer yıllardan farklı olarak beş ay önce açılan Troya Müzesi’ni, restorasyonu biten Hamidiye Tabyası’nı ve Seddülbahir Kalesi’ni ziyaret edebilir.
#Çanakkale GezisiTekirdağ'a 93 kilometre uzaklıkta bulunan Şarköy, bağcılık ve şarapçılık deyince Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden. Ülkemizin turistik açıdan önemli sahil beldelerinden biri olan Şarköy'ün gezilecek yerlerinden bazılarını haberimizde bulabilirsiniz...İşte doğal güzellikleri, tertemiz denizi ve Türkiye’nin mavi bayraklı plajları listesinde yer alan Şarköy...
#Şarköy Gezi YazısıAtlantik kıyısında, İspanya sınırına 18 kilometre uzaklıktaki Fransız sayfiye kenti Biarritz, 1950’lerde sörf modası yaygınlaşmaya başladığında popüler olmuştu. Köpük misali uçup giden popülerliği yıllar sonra sahilindeki canlanmayla tekrar gündeme geldi. Fransız modacıların ürünlerini satan lüks butikler, şık pastaneler, restoranlar, meze kültürünü canlandıran barlar Fransız Bask Bölgesi’nin bu sevimli şehrine yine eski parlak günlerini getirdi.
#SeyahatKentler günümüzde değişiyor evet. Ama onları, sanat yapıtlarına yansıyan biçimleriyle keşfetmek hâlâ mümkün. Fransa’nın en büyük ikinci liman kenti Le Havre, belki artık Monet’in ‘İzlenim’ tablosunda ölümsüzleştirdiği kent değil. Ama her iki yapıtın da izini bu kuytu limanda sürebilirsiniz. Ben de öyle yaptım. Gün boyu arşınladığım sokak ve parklar roman kahramanı Antoine Roquentin’in de arşınladığı mekanlar, bu dünyada yabancılığını ve aykırılığını, yalnızlığını duyumsadığı yerlerdi.
#Seyahatİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 14. İstanbul Bienali son iki haftasına girdi. Sanatseverlerin en az üç günde gezebileceğiniz Bienal'i hala keşfetme imkanı bulamadıysanız, haberimizde nasıl gezebileceğinize dair detayları bulabilirsiniz.
#İKSV