Fosil, geçmişte yaşayan bitki ve hayvanların taşlaşmış kalıntılarına denir. Fosiller, içinde bulundukları sedimanter kayaçların oluştukları jeolojik zamanları gösterirler. Peki fosilleri inceleyen bilim dalına ne denir? Fosiller sadece hayvan kalıntılarından mı oluşur, nasıl meydana gelir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Fosilleri İnceleyen Bilim Dalına Ne DenirSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşABD'nin Oklahoma eyaletinde görünen gizemli hayvanlar yerel halkı korkuturken, sosyal medyadaki yorum yağmurundan sonra yetkililer açıklama yapmak zorunda kaldı.
#Gizemli HayvanSürdürülebilirliğin gönüllüsü olduklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Sürdürülebilirlik stratejimizi ‘Karbonsuz Çelik’, ‘Sorumlu Ekosistem Yönetimi’ ve ‘İşin Geleceği’ olmak üzere üç farklı etki alanı altında oluşturduk. Küresel rekabette yeni normal sürdürülebilirlik. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın yegâne yolu yeşil çelik olacak” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikSürdürülebilirliğin gönüllüsü olduklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Sürdürülebilirlik stratejimizi ‘Karbonsuz Çelik’, ‘Sorumlu Ekosistem Yönetimi’ ve ‘İşin Geleceği’ olmak üzere üç farklı etki alanı altında oluşturduk. Küresel rekabette yeni normal sürdürülebilirlik. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın yegâne yolu yeşil çelik olacak” diye konuştu.
#Tosyalı HoldingSedef taşı doğada bulunan ve merak edilen taşlardan birisidir. Özellikle hem denizde hem de karada bulunması sebebiyle pek çok kişi tarafından merak uyandırmaktadır. Pek çok alanda kullanılan sedef taşı nedir? Nasıl bulunur? Özelliklerini ve faydalarını sizlere detaylıca açıkladık.
#Sedef TaşıAmmonit taşı günümüzde sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasında yer almaktadır. Ammonit taşı nedir? Ne gibi faydaları bulunmaktadır? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Ammonit Taşıİstanbul’da bugün denizde meydana gelen plankton patlaması denizin renginin değişimine neden oldu. Özellikle kıyı bölgelerinde göze çarpan plankton patlaması vatandaşların ilgisini çekti. Sosyal medyada da birçok fotoğrafın paylaşılması üzerine “Plankton patlaması nedir, neden olur?” sorusu ile ilgili araştırmalar artışa geçti. İşte plankton patlaması ile ilgili bilgiler!
#PlanktonUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Yokuştan aşağıya freni boşalmış bir kamyon üzerimize doğru geliyor ve biz seyrediyoruz. Avrupa, Sınırda Karbon Vergisi’ni çok kısa bir süre içerisinde uygulamaya başlayacak. Geç kalındığını düşünüyorum. İş dünyası ve kurulan yeni hükümetin bu konuyu en temel gündem maddesi haline getirmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
#Uluslararası Enerji AjansıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr Hasan Mandal'ın katıldığı törenle HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi'nin imzaları atıldı. Varank, "Proje kapsamında şimdiye kadar Avrupa'dan tek seferde en büyük hibe miktarı olarak 7.5 milyon avroyu da ülkemize kazandırmış olduk" dedi.
#TEKNOFESTUluslararası raporlar Akdeniz havzasını, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olarak tanımlıyor. Bilimsel verilere göre Türkiye, su kaynaklarının azalması ve çölleşme gibi ekolojik olumsuzluklardan etkilenmeye başladı bile. Peki geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızı bu konuda nasıl doğru bilgilerle donatacağız? Ekolojik okuryazarlık eğitiminin çocuklar için neden bu kadar önemli olduğunu sizin için özetledik.
#Sponsorlu İçerikTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaYer kabuğunun içerisinde olan fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımına doğalgaz denilmektedir. Yakıt olarak çok sık şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda doğalgaz yandığı zaman asit yağmurlarına neden olmaz. Kükürt ve kül bileşenleri de oluşturmamaktadır. Günümüzde oldukça değerlidir. Konut, iş yerleri, resmî kurumlarda, endüstride sıklık ile kullanılmaktadır. İlk defa Çin’de kullanıldığı düşünülmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Konutlarda ısı yalıtımı yaparak yüzde 60’a varan oranda tasarruf yapmanın mümkün olduğunu belirten Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “8 ila 12 milyar dolarlık daha az enerji tüketmemiz mümkün; bu cari açığımız için çok önemli. Ayrıca bütün konutların enerji verimli üretilmesi, eskilerin de enerji verimli hale dönüşmesi dünyanın geleceği için çok kıymetli” dedi.
#Isı YalıtımŞarj sürecinde aracı tanıyan en-ix sistemi dolumun her aşamasında kullanıcıyı bilgilendiriyor. Akcan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve En Yakıt A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Özcan Akcan şarj sürecinin sonunda temassız tahsilat yapan sistemin filo araçlarına ihtiyaç halinde gün, saat bazında kısıtlamalar da koyabildiğini söyledi.
#Akcan HoldingJeolojik yapı kelime anlamı olarak coğrafi şekil demektir. Bu coğrafi şekiller doğal yollarla meydana gelen yeryüzü şekilleridir. Jeolojik yapı bilimi de doğal yolla oluşan bu coğrafi şekilleri tek tek inceler. Benzer özelliklere sahip kaya katmanları da buna dahildir. Jeolojik yapı coğrafi şekillerin tüm etkilerini incelemekte ve yerleşmeyi büyük ölçüde etkilemektedir. Jeolojik yapı nedir, neleri etkiler ve ne anlama gelir, ? Jeolojik yapı yerleşmeyi nasıl etkiler gibi soruların cevaplarına yer verdik.
#Jeolojik YapıDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
Ekosistem içinde birbirinden farklı canlılar bulunmaktadır. Özellikle de ekosistemde hayvanlar ve besinler de yer alır. Ekosistem içerisindeki bu canlılar farklılık göstermektedir. Ayrıştırıcı canlılar nedir ve özellikleri nelerdir? Ayrıştırıcı canlılar hangi döngüde yer alır ve azalırsa ne olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kükürt, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Kükürt nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Kükürt nedir? Ne işe yarar? Kükürt nerelerde bulunur ve kullanılır tüm detaylarıyla derledik.