Ramazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaDenizli'den Antalya'ya çalışmak için gittiği otelde sivrisineğin ısırması sonucu fil ayağı hastalığına yakalanan ve 9 yıldır insan içine çıkacağı günün hayaliyle yaşayan güvenlik görevlisinden acı haber geldi. İyileşebilmek için sağlık camiasına yaptığı çağrıyla gündeme gelen güvenlik görevlisi, fenalaşması sonucu kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
#DenizliDenizli'den Antalya'ya çalışmak için gittiği otelde sivrisineğin ısırması sonucu fil ayağı hastalığına yakalanan ve 9 yıldır insan içine çıkacağı günün hayaliyle yaşayan güvenlik görevlisinden acı haber geldi. İyileşebilmek için sağlık camiasına yaptığı çağrıyla gündeme gelen güvenlik görevlisi, fenalaşması sonucu kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
#SivrisinekDenizli’den Antalya’ya çalışmak için gittiği otelde sivrisineğin ısırması sonucu fil ayağı hastalığına yakalanan güvenlik görevlisinin hayatı karardı. İlerleyen hastalığı nedeniyle 9 yıldır insan içine çıkamayan güvenlik görevlisi, enfeksiyonun çürümeye neden olmasından dolayı çoklu organ yetmezliği riskiyle karşı karşıya kaldı.
#DenizliDenizli’den Antalya’ya çalışmak için gittiği otelde sivrisineğin ısırması sonucu fil ayağı hastalığına yakalanan güvenlik görevlisinin hayatı karardı. İlerleyen hastalığı nedeniyle 9 yıldır insan içine çıkamayan güvenlik görevlisi, enfeksiyonun çürümeye neden olmasından dolayı çoklu organ yetmezliği riskiyle karşı karşıya kaldı.
#Sivrisinek IsırığıLenf ödemin lenfatik sistemdeki bozukluk nedeniyle hücreler arası sıvıda meydana gelen artış olduğunu belirten kalp ve damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Ece Tonguç Koçkesen, lenf damarlarında genetik, enfeksiyon (özellikle mantar enfeksiyonları), travma, cerrahi ya da radyoterapi sonrası tıkanıklık oluşması sonucu kol ya da bacakta şişlikler meydana gelebildiğini söyledi.
#İzmirİmparatorluğun simge yapıları, ünlü mimarların eserleri birer anıt gibi ayakta duruyor. Osmanlı’nın en büyük mimarı Koca Sinan ve 19’uncu yüzyıla damga vuran Balyan ailesinin yeri ayrı. Bu hafta, ustaların ustası Mimar Sinan’ın Edirne’deki izlerini ve Balyanlar için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitabı anlatacağım sizlere.
#YazarUşak iline bağlı olan Karahallı ilçesinde yer alan Tarihi Clandras Köprüsü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce, Frigyalılar döneminde yapılmıştır. Köprünün iki tarafı da dağ kayalıklarına dayanan köprünün uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, genişliği ise, 1,75 metredir. Clandras köprüsü nerede? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İstanbul genelinde 3269 cami bulunuyor. Tarihi ve mimari izleri ile tarihin farklı dönemlerinden izler taşıyan bu yapılar manevi atmosferleri ile de ziyaretçilerinin gezmekten büyük mutluluk duyduğu mekanlar arasındadır. Bunlardan biri olan Yeni Cami gezi rotaları için alternatif bir seçenektir. Peki, Yeni Cami Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Mimarı kimdir? İşte detaylar.
#Yeni CamiFatih Camii tarihi bir yapı olarak günümüze kadar gelmiştir. Pek çok yerli ve yabancı turist Fatih Camii'ni görmeye gelmişlerdir. Fatih Camii nerede, özellikleri, nasıl gidilir, mimarı kimdir bilgilerini sizler için derledik.
#Fatih CamiMevlana ülkemizin kültür simgelerinden biridir. Bu sebeple de yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Mevlana Celaleddin Rumi türbesi nerede ve hangi ildedir, ziyaret günleri ile saatleri, bu türbe hakkında detaylı bilgi ve kim tarafından yaptırıldığı ile ilgili bilgileri derledik.
#Mevlana Türbesi13. yüzyılda yaşamış olan Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana, günümüzde eserleriyle ve öğretileriyle genç nesle ulaşmaya devam ediyor. Diğer bütün sufiler gibi Mevlana Celâleddîn-i Rûmî'nin temel öğretisi tevhid düşüncesi etrafında örgütlenir. Celalettin Rumi'nin, rabbine olan bağı ele alınarak Rab'bine duyduğu aşk ile ön plana çıkmıştır. Peki, Mevlana kimdir? Mevlana Türbesi nerede?
#Mevlana KimdirEge’nin ‘başkenti’ İzmir’in tarihi 7 adıma sığar mı? Elbette hayır ama takdir edersiniz ki gazete yazılarının da bir sınırı var! Sizin için bu kez şehrin tarihindeki farklı dönemlerin izini sürebileceğiniz 7 nokta seçtim. Camiden kiliseye, sinagogdan agoraya uğrayacağımız bu önemli mekânların bize anlattığı çok şey var. Ancak hepsinin ortak noktası; İzmir’in tarih boyu farklı dinler ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan birleştiriciliği ve farklılıkları kucaklama şekli. Bu zengin mirası tarihin farklı katmanlarında görebileceğiniz turumuza hemen başlayalım.
#İzmirBursa'nın İznik ilçesinde, ikinci yüzyılda yapıldığı bilinen Roma Tiyatrosu kazılarında, MÖ 6'ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, bunun çok önemli bir bilgi olduğunu vurgulayarak, "Yani tiyatro yapılmadan önce de burada yaşamın varlığı tespit edilmiş oldu." ifadelerini kullandı.
#BURSABir zamanlar bir yerde okumuştum. ‘Mal d’Afrique’ yani “Afrika tutkusu Kenya’da başlar” diyordu. O yüzden ilk defa Kenya’ya gitmiş, Nairobi, Amboseli, Mount Kenya, Masai Mara, Mombasa’yı gezmiştim. Bu ikinci gidişimdi ve bu defa destinasyonum Güney Afrika, Zambia ve Zimbabve’ydi… Bambaşka bir Afrika gördüm… Üstelik iyi bir mevsimde gitmemiştim. Ama anladım. Afrika tutkusu asıl başka bir yerden başlarmış. Bir de hayvan bilgisine sahip olmak için iyi bir ajansa, iyi bir rehbere ihtiyaç varmış. Şimdi Afrika’nın tam zamanı…
#AfrikaKonya’da, Mevlana Müzesinin yaklaşık bin yıllık gül bahçesinde gerçekleştirilen ek bina inşaatı, hafriyat çalışmaları sırasında kemik ve mezar kapak taşları bulunması nedeniyle durduruldu. Gül bahçesine müze binası yapılmasına tepki gösteren Mevlananın 22’nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, "Bu inşaat bizi çok üzüyor. Olmaması gereken bir bina ve inşaat. O binayı türbenin arkasında istimlak edilen alana yapabilirlerdi. Orada buldukları kemikler, ceddimizin kemikleri. Oralar zamanında aile büyüklerimizin defnedildiği yerler" dedi.
#Mevlana