Fibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve duygudurum sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Araştırmacılar, fibromiyaljinin, beyninizin ve omuriliğinizin ağrılı ve ağrısız sinyalleri işleme biçimini etkileyerek ağrılı duyuları güçlendirdiğine inanıyor. Peki, Fibromiyalji belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hastalığı tedavisi ve tanısı hakkında bilgiler...
#FibromiyaljiHalk arasında "Yumuşak doku romatizması" olarak bilinen "Fibromiyalji" hastalığı hakkında bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, “Fibromiyalji yani halk arasında bilinen tabiriyle yumuşak doku romatizmasının nedeni tam bilinmeyen, yaygın ağrı ve vücudun belli bölgelerindeki hassas noktalar ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır” dedi.
#FibromiyaljiiFibromiyalji, vücutta kas-iskelet ağrısı ile karakterize ve sıklıkla yorgunluk, uyku, hafıza sorunları ve ruhsal bozuklukların eşlik ettiği sık görülen bir durumdur. Hastalığın kesin nedeni bilinmiyor, merkezi sinir sisteminin ağrıyı düzgün bir şekilde değerlendiremediğinde fibromiyaljinin ortaya çıktığı sanılıyor.
#FibromiyaljiEn çok orta yaşlı kadınlarda görülen fibromiyalji hastalığı, dayanılmaz dereceye varabilen kas ve eklem ağrılarını yanı sıra aşırı bitkinlik, derinleşen mutsuzluk ve yaşam kalitesinde bozulma gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Fibromiyaljinin görülme sıklığı 70 yaşından sonra azalıyor. Peki, Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri neler?
#Fibromiyalji NedirFibromiyalji ya da halk arasında hayalet hastalık olarak bilinen bu rahatsızlık, tıp dünyasında bazı hastalıkların belirtilerini taklit etmesiyle tanınmaktadır. Çabuk yorulma ve ishal gibi belirtilere sahip olan Fibromiyalji hastalığı, uzman müdahalesiyle kontrol altına alınabilmektedir. İşte, Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin’in detaylıca ele aldığı Fibromiyalji nedir konusu ve hastalık hakkında detaylı bilgiler
#FibromiyaljiEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, açıklanamayan genel vücut ve eklem ağrılarına yıllardır tanı konulamaması ve kişiye çevresindekilerin "hastalık hastası" olarak bakmasının, fibromiyaljiden kaynaklanabileceği uyarısında bulundu.
Havaların ısınmasıyla klima kullanımının artması boyun, bel ve sırt ağrıları şikayetleriyle doktora taşınanların sayısında artışlara neden oluyor. Özellikle İstanbul’da sıcaklarla bir arada esen rüzgar ve evlerde açık bırakılan pencereler de şikayetlerin artmasındaki diğer faktörler.
Son dönemde herkes bu trendi konuşuyor. Ağrıları geçirmekten depresyonu iyileştirmeye birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki uzmanlar ve araştırmalar ne diyor? Kızılötesi ısı terapisi gerçekten söylendiği kadar faydalı mı?
#SağlıkÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaJennifer Mann, sağlıklı bir yoga eğitmeni ve üniversite öğrencisiydi. Çok çalışıyordu ama hayatından memnundu. Ancak gizemli bir hastalık Mann'ı yatağından çıkıp banyoya bile gidemeyecek kadar güçsüz hale getirdi. Ağrıları nedeniyle yerinden kıpırdayamıyordu bile... Mann, bu hastalığın hayatını nasıl değiştirdiğini ve sağlığına yeniden nasıl kavuştuğunu anlattı.
#Jennifer MannGünde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkMassachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, belirtileri çok sayıda hastalıkla karıştırılan ‘büyük taklitçi’ ve 'sessiz katil' olarak adlandırılan Lyme hastalığına karşı mücadelede çığır açabilecek bir keşifte bulundu. İnsan terinde yaygın olarak bulunan bir protein, hastalıktan sorumlu bakterileri engelleme yeteneğini göstererek umut ışığı sundu. Peki bu protein tam olarak nedir? Nasıl bir fayda sağlayabilir?
#SağlıkHenüz 29 yaşındaydı... Evleneli 1,5 yıl olmuştu... Sağlıklı, mutlu bir insanken bir anda ağrıları nedeniyle yatağından çıkamaz hale geldi. Genç kadının hayatını yaşanmaz hale getiren gizemli hastalığın ne olduğunu uzmanlar bile çözemiyordu. Belirtilerinin psikolojik olduğunu düşünen doktorlar dahi vardı. Peki neydi bu hastalık?
#Kronik Yorgunluk SendromuKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Sağlık