Kişiye özel çözümler sunan Özel Sculpture Polikliniği’nin kurucusu Güray Akar’la estetik sektöründeki son teknolojik çözümleri konuştuk. Güzellik uğruna yapılan hatalara değinen Akar, estetik yaptırmak isteyenleri merdiven altı merkezlere karşı uyardı: “Eğer 10 bin liralık işlem bir yerde bin lira ise asla yaptırmayın. Güzellik uğruna hayatınızı zehir etmeyin.”
#Estetik2023 yazı, geçmiş yıllara göre oldukça sıcak geçti. Mevsim normallerinin üzerinde geçen yaz ayları ve güneş, cildimize ister istemez bazı zararlar verebiliyor. KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Karas yaz mevsiminin cildinize olan etkilerinden kurtulmak, cildinizi kışa ve 2024’e hazırlamak için kök hücre tedavileri arasında bazı seçenekler bulunduğunu söyledi. Kök hücre tedavilerinin cilt yenilenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Karas, “Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır. Kök hücre cilt bakımı, cildin gençleşmesini ve yeniden canlanmasını hedefler. Özellikle yaşlanma belirtilerini azaltmak, cilt dokusunu iyileştirmek ve cilt tonunu eşitlemek için kullanılır. Kök hücre cildin kendi kendini yenileme kapasitesini ve kolajen üretimini artırır ve yaşlanma belirtilerini azaltır” dedi.
#1Son yıllarda yaşlanma karşıtı tedavilerde kök hücre kullanımının daha popüler hale gelmeye başladığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, yara iyileşmesi ve cilt yenilemesiyle ilgili gelişmelerin anti-aging kullanımını da gündeme getirdiğini belirterek, kök hücre ile cilt gençleştirme yöntemi hakkında bilgiler verdi. Vücudumuzun en büyük organı olan derinin, bariyer fonksiyonu, immün gözetim, D vitamini sentezi, sıcaklık dengesinin düzenlenmesi gibi işlevlerinin yanında kişinin dış dünyayla arasındaki katman olduğunu ve dış görünümde önemli rol oynadığını, bu nedenle sosyal ilişkilerin sağlanmasında da önem taşıdığını belirten Karas, “Derinin bu kadar önemli bir organ olması nedeniyle deri bütünlüğünün bozulması, yaşlanma belirtilerinin geri döndürülmesi, kaybolan deri eklerinin yeniden oluşturulması gibi pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
#1Allojenik hücreler, laboratuvar ortamında çoğaltılarak ve yenidoğanın sünnet derisinden elde edilen kök hücrelerin (yani fibroblastların) kişinin istenilen bölgesine enjekte edilmesiyle yapılır. Diğer otolog kök hücre tedavilerinde olduğu gibi, allojenik hücrelerdeki fibroblastlar numune dokusundan elde edilir.
#FibroblastBağ doku diğer tüm dokuların arasındaki yerleri doldurmakla görevli olan temel dokudur. Hücrelerin arasındaki boşlukları doldurması bağ dokunun en önemli özelliğidir. Temel dokular arasında kabul gören bağ doku fibrillerden oluşur. Aynı zamanda hücreleri birbirine bağlama görevi de olan bağ doku vücudun en önemli dokusu sayılabilir. İşte bağ dokunun nerede bulunduğu ve ne işe yaradığı hakkında tüm detaylar.
#AraştırmaTelomer nedir ve tedavisi nasıl yapılır sorusu son günlerde gündemde yer alıyor. Telomer, son günlerde tedavisi ile dikkat çeken enzimdir. Yaşlanmayı etkileyen bir enzim olduğu için telomer tedavisi adı altında yaşlandırmayı geciktirici yöntemlerde de kullanılan bu enzim, bazı ünlüler tarafından da kullanılmıştır. Peki, telomer nedir ve telomer tedavisi nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Telomer70’e geldiğimde 50, 50’ye geldiğimde 30 gibi göstermek istemediğimi, genç kalmanın sırrını aramadığımı söylemek külliyen yalan olur ancak bunu istemek ile saçma sapan işlere ‘Evet’ demek arasında da ince bir çizgi var bence. ‘Show girl’ Kim Kardashian, genç kalmak için gerekirse ‘dışkı’ bile yiyebileceğini açıkladı. Onun mide bulandıran bu itirafını, genç kalmak için cildine bebeklerin sünnet derisini aşılattığını açıklayan Seren Serengil taçlandırdı. Ki güzelleşmek uğruna hiç ihtiyacı olmadığı halde mide ameliyatı olan ve hayatını riske atan da o değil miydi? Soru şu: Güzelliği ‘takıntı’ haline mi getirdik? Genç kalmak için her şeyi yapar mısınız?
#Ebru ŞalcıoğluABD San Diego’da diyabet üzerine araştırma yapan Türk uzman Gencer Sancar, kan şekerini düzenleyici yeni bir hormon keşfetti. Araştırması ABD’nin pek çok bilim dergisinde geniş yer bulan Sancar, bu hormonla farelerdeki kan şekerini haftalarca düşük seviyede tutmayı başararak insülin direncini kırdıklarını söyledi.
#Gencer SancarTestislerde sperm hücresinin hiç gelişmediği azoospermi olgularının tedavisinde gelinen son aşama, henüz kuyruk oluşumu başlamamış ama belli bir olgunluk aşamasına erişmiş spermatid dediğimiz erken evre sperm serisi hücrelerin tüp bebekte kullanılmasıdır.
#KısırlıkKök hücre; son yıllarda uygulama sonrasında elde edilen sonuçlardan dolayı, hastanın ihtiyacı doğrultusunda önerdiğimiz ameliyatsız estetik olarak nitelendirebileceğimiz bir uygulamadır. Genelde PRP ile karıştırılan bu uygulama ile ilgili merak edilenleri yazdım.
#Kök HücreFibroblast, kök hücre tedavisi anlamına gelen bir tür tedavi yolu olarak bilinir. Kişinin kendi var olan hücrelerini özel bir işlem sonrasında tekrardan aynı kişiye verilmesi olarak bilinir. Bu tedavi yöntemi doğal olan bir tedavi olarak bilinir. Kök hücreler adı verilen fibroblast, kulak arkasından alınmış olan bir cilt parçacığı kullanılması ile elde edilmektedir. Özel işlem sonucunda elde edilmiş olan bu kök hücrelerin, elastik lif, kolajen ve hyaluronik asit yapım aşamasından sorumlu olan hücreler olarak bilinir. Bunların cilt altına enjekte edilmesi ile birlikte cildin kendi kendini yenileme sürecini tetiklemektedir. Peki bu tedavi nedir, kimlere uygulanır ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Beyniniz, bir bilgisayardaki devreler gibi, devrelerde birbirine bağlanan milyarlarca nöronu içeren bir iletişim merkezidir. Beyin devreleri hissettiğiniz, düşündüğünüz ve yaptığınız her şeyi koordine eder. Beyninizdeki her nöronun yüzeyinde, yakındaki nöronlardan sinyaller alan çok çalışan reseptörler vardır. Peki, reseptörler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Reseptör Nedir Ne İşe Yarar?Gözaltı morlukları kadın olsun, erkek olsun pek çok kişinin ortak sorunu… Kişiye sürekli yorgun veya hasta bir ifade veren göz altı morluklarının çeşitli tipleri ve farklı oluşma mekanizmaları var. Tedavisi de ancak morluk tipine uygun yapılırsa başarılı oluyor.
#Gözaltı MorluklarıYatak yaralarının, vücudun fazla basınca maruz kalmasından dolayı veya sürtünmeden ötürü oluştuğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Sıdıka Altop, “Yara bakım ve tedavisinde amaç en kısa zamanda deride hasarlanmış olan bölgedeki doku bütünlüğünü sağlamak ve fonksiyonunu düzeltmektir” dedi.
#Kalp Ve Damar Cerrahisi UzmanıYaşlanmaya bağlı oluşan kırışıklık, nemsizlik, yüz ovali bozulması ve sarkma sorunlarının ‘Redermalizyon’ yöntemi ile tedavi edilebildiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Elif Dinçer, tedavi hakkında önemli bilgiler verdi.
#RedermalizasyonUzun ve yoğun çalışma saatleri, stres, şehir hayatı ve uyku problemleri, kadınların olduğu gibi erkeklerin de göz çevresinde yorgun ve hassas görünüme neden oluyor. Göz çevresindeki morluk ve şişkinlikler kişinin yüz ifadesini olumsuz etkilerken, artık günümüzde çeşitli tedavilerle ortadan kaldırılabiliyor. Dermatoloji uzmanı Dr. Seda Erdoğan, anlatıyor.
#Göz ÇevresiDünya genelinde 50 genetik merkezi araştırmacılarından kurulan "Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu"nun ağır hastalar üzerinde yaptığı araştırma, kronik rahatsızlığı olmamasına rağmen yoğun bakımda tedavi görenlerin genetik yapısının, virüse karşı savaşan "tip I interferon" isimli protein grubunu üretemediğini ortaya çıkardı. Bu çalışmanın ardından İnterferon nedir? sorusunun cevabı internette araştırılan konular arasında.. Peki İnterferon nedir?
#Koronavirüs