Herkes merak içinde... Kiminle konuşsam lafa ‘Marmara’ ile giriyor, ‘Ne olacak’ diye devam ediyor sözlerine... Marmara Denizi’nden bahsediyorum. Marmara, su yüzeyini saran ve halkın ‘deniz salyası’ dediğimiz ‘müsilaj’la boğuşuyor. Covid-19 salgını nedeniyle nasıl ki günlük konuşmalarda ‘filyasyon’, ‘entübe’ gibi tıbbi kelimeler bolca kullanılmaya başlandı ise ‘müsilaj’ kelimesi de öyle oldu. ‘Müsilaj’ kelimesi TDK sözlüğünde yok.
#YazarTürkiye’nin, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekilmesine ilişkin tartışmalar sürerken yıllardır sözleşmenin uygulanması için çağrılar yapan üç avukata sorduk: Sözleşmenin kadına şiddet konusunda faydaları neydi?
#Kadına ŞiddetKısaca “İstanbul Sözleşmesi” diye adlandırdığımız “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin metni, daha önce bu başlıkları da kapsayan ya da bağlantılı olan temel haklar ve insan haklarına ilişkin kendisinden önceki bütün uluslararası sözleşmelerin bir dökümünü yaparak başlıyor.
#YAZAR1.5 ayda hakkında 5 milyonu aşkın sosyal medya paylaşımı yapılan İstanbul Sözleşmesi’ni kaleme alan uzmanlardan Prof. Dr. Feride Acar: “Türkiye imzasını çekerse kadınlar devlet tarafından korumasız bırakılmış hisseder, şiddet eğilimindeki erkekler de devletin kendilerine ‘icazet’ verdiğini düşünür.”
#GazetehaberleriBu hafta yine bir kadın cinayetiyle sarsıldık. Pınar Gültekin’in Cemal Metin Avcı tarafından vahşice öldürülmesi ülkeyi yasa boğdu. Bir yandan da Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekip çekmeyeceğiyle ilgili tartışma devam ediyor. Gündemdeki bu konuları konuşmak için aradığımız Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucularından Gülsüm Kav: “2011’de İstanbul Sözleşmesi’nden olumlu bahsedilmesi cinayetleri nasıl azalttıysa, şu anda da olumsuz bir şekilde gündeme gelmesi cinayetlerde sıçrama yaratıyor.”
#GazetehaberleriÜzerinde yaşadığımız yerkürede kadınların eşitliğinin tanımlanması ve şiddete karşı korunmalarında hukuksal zeminde ortaya konmuş olan en ileri metin ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak adlandırılıyor. Resmi ve uzun adıyla da ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’...
#YazarTürkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, bu köşeye defalarca konuk oldu. Pek çok kadına şiddet, istismar ve cinayet vakasına onun sayesinde ulaşabildim. Bu meselenin bu ülkedeki en önemli takipçilerinden biri. Her gün, her an sahada ve mücadelede. Yüzlerce, binlerce kadının hayatını değiştirdi, yardım etti. Kurtarabildikleri oldu, kurtaramadıkları oldu. Kısacası hayatını kadın hareketini adamış biri.Yıllardır “Kurtuluşumuz İstanbul Sözleşmesi!” der durur. En son Emine Bulut vakasında ne kadar haklı olduğunu gördük. Ama İstanbul Sözleşmesi’ni bilen var, bilmeyen var. İki gün boyunca neden bu anlaşmanın kadına şiddet belasından çıkışımız olduğunu anlayacaksınız. Ortada 2011’de imzalanmış, 2014’te yürürlüğe girmiş, ülkedeki “zihinsel dönüşümü” sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşme var. Ama ne yazık ki uygulanmıyor...
#YazarTürkiye başta İstanbul Sözleşmesi’nin hem yapılması hem de Avrupa Konseyi’nde kabul edilmesinde çok önemli bir rol oynadı, hatta sürece öncü oldu. Bu aktif çalışma, belgenin adının İstanbul Sözleşmesi olmasını sağladı. Sözleşmeyi ilk ve çekincesiz olarak imzalayan ilk devlet de Türkiye oldu.
#İstanbul SözleşmesiKadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan ‘İstanbul Sözleşmesi’nin Avrupa Konseyi ülkelerindeki uygulamasının denetimini yapan GREVIO’nun (Kadınlara Karşı Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu) başkanı Prof. Feride Acar, Hürriyet’e özel röportaj verdi. ‘İstanbul Sözleşmesi’, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılmış, ilk imzalayan ülke de Türkiye olmuştu.
#GazetehaberleriODTÜ Sosyal Politikalar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feride Acar, yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü kadın hakları ve eşitlik çalışmalarıyla, dünyada cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden ilk 100 kişi arasına girdi. Listede Fransa Cumhurbaşkanı ve Kanada Başbakanı da var.
#Kadın HaklarıDoğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, dün toplanan Doğan Yayın İlkeleri Kurulu toplantısında, “Hiçbir ülke bizi meşru müdafaamızdan alıkoyamaz. Bu dönemi milli birlik ve beraberlik anlayışı içinde başarıyla aşacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.
#GazetehaberleriDoğan Yayın İlkeleri Kurulu toplantısı İstanbul Hilton Oteli’nde gerçekleştirilirken, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, konuşmasında medyaya çağrıda bulundu. “Gelin hep birlikte teröre karşı bir ve beraber olalım, bu güzel vatana sahip çıkalım. Hiçbirimizin gidecek başka vatanı yok. Milletçe kenetlenip ülkemize, insanımıza, demokrasimize ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkacağız” diyen Aydın Doğan, şunları söyledi:
#Aydın DoğanAydın Doğan'dan medyaya çağrı: Gelin hep birlikte teröre karşı bir ve beraber olalım, bu güzel vatana sahip çıkalım. Hiçbirimizin gidecek başka vatanı yok
Doğan Yayın İlkeleri Kurulu, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan başkanlığında, Bodrum'da toplandı. Toplantıda konuşan Aydın Doğan, "Terörün sona erdirilmesi için milletçe elbirliği etmek, tek yürek olmak mecburiyetindeyiz" dedi.
#Doğan HoldingHürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, BM Dünya İnsani Zirvesi için gelen UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova onuruna bir yemek verdi. Vuslat Doğan Sabancı, konuşmasında DHA muhabiri Nilüfer Demir’in çektiği bir fotoğrafın mültecilere bakışı nasıl değiştirdiğini anlatarak, medyanın etkisine dikkat çekti.
#Vuslat Doğan SabancıKOÇ-KAM, ‘Prof. Dr. Nermin Abadan– Unat Sosyal Bilim Ödülü’ için sosyal bilimlerin tüm alanlarına açık olmak üzere kadın araştırmaları ağırlıklı konulardaki araştırma projelerinin başvurularını kabul etmeye başladı. Ödül tutarı 20 bin Amerikan Doları karşılığı Türk Lirası olarak belirlendi.
#ÖdülTürkiye, son 10 yılda kız çocuklarının eğitime katılmasında önemli mesafeler kat etti. Ancak bu tek başına yeterli değil. Uzmanlar, kız çocuklarının okula başlama oranında artış yaşansa da, okul terklerine bakıldığında önemli sorunlar olduğunu söylüyor ve uyarıyor: “Asıl önemli olan kız çocuklarını okulda tutmak.”
#11 Ekim Dünya Kız Çocukları GünüDünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle Aydın Doğan Vakfı öncülüğünde düzenlenen ‘Eğitim Yoluyla Kız Çocukları’nın Güçlenmesi’ konferansında artık okul yapmanın bir adım ötesine geçerek özgüveni olan kızlar yetiştirmenin önemine dikkat çekildi. Hanzade Doğan Boyner, “Kızlara ‘Yalnız değilsiniz’ demek için bir araya geldik” dedi.
#Kız