Birinci Dünya Savaşı öncesindeki felaket çağı olarak nitelendirilen 1800-1900’lü yılların Almanya’sında yoksul ailelerin sattığı çocuk saçlarından yapılan oyuncak bebekler, Gaziantep’teki müzede sergileniyor. Vitrinlerde korunan ve her birinin ayrı hikâyesi olan bebekler, görenleri duygulandırıyor.
#AVRUPADAN HABERİlk kez Türkçeye çevrilen Amerikalı yazar Jenny Offill, üçüncü romanı ‘Hava Durumu’nda iklim değişikliğinin yaratacağı kıyamet beklentilerinin, politik durumun ve kişisel hayatlardaki tıkanıklığın yol açtığı endişeleri konu alıyor. Küçük parçalar halinde, didaktikliğe kaçmayan, şaşırtıcı güzellikte bir dille yazılmış ‘Hava Durumu’, çağdaş yaşamın hem ‘korkunç müziğini’ hem de ‘sessiz ışıltısını’ yakalıyor.
#Jenny OffillHenüz iki yılı bile dolmadan dünyamızı dönüştürmeye başlayan yapay zekâ bir dönüm noktasına yaklaşıyor. Ya sadece beş yıl sonra hemen her alanda insanlardan daha iyi iş çıkaracak ya da hiçbir zaman yüzde 100 randımanlı olamayacak ve balonu yavaşça sönecek.
#Umut Fırat EroğluEminim sizde de oluyordur: Bazı insanlarla bir araya geldikten sonra şöyle bir silkelenir, hız ve motivasyon kazanırsınız. Sahnedeki şovu, hafızası, akıcılığı, hazır cevaplılığı, tüm seyirciye olan hakimiyeti, hayatı algılayışı ve onu muhteşem bir şekilde önünüze getirişi, esprileri ile haklı üne sahip yılların duayen sanatçısı, her daim amatör ruhunu ve heyecanını koruyan Ali Poyrazoğlu ile sohbetin yanında sizler için yaşam derslerini de not ettim. Durmuyor... Durmasın da! Yeni nesil kendisini daha çok tanısın. Zaten hayatında en güvendiği insanların başında öğrencileri olan gençler geliyor. Sektörlere verdiği eğitimleri ise pek kimse bilmez ama kayıtlı 600 bin iş insanına eğitim vermiş. 50 yıldır bir gün bile kapanmayan tiyatro salonu geçen sene yanıyor, her şey gidiyor ama o yıkılıp kurban rolünü oynamıyor; sil baştan başlıyor her şeye çünkü o Ali Poyrazoğlu! Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de çok kıymetli ve gerçek bir sanatçı olan Ali Poyrazoğlu ile yine sizlere ilham olabilirsek ne mutlu bize... Keyifli okumalar!
#1Eminim sizde de oluyordur: Bazı insanlarla bir araya geldikten sonra şöyle bir silkelenir, hız ve motivasyon kazanırsınız. Sahnedeki şovu, hafızası, akıcılığı, hazır cevaplılığı, tüm seyirciye olan hakimiyeti, hayatı algılayışı ve onu muhteşem bir şekilde önünüze getirişi, esprileri ile haklı üne sahip yılların duayen sanatçısı, her daim amatör ruhunu ve heyecanını koruyan Ali Poyrazoğlu ile sohbetin yanında sizler için yaşam derslerini de not ettim. Durmuyor... Durmasın da! Yeni nesil kendisini daha çok tanısın. Zaten hayatında en güvendiği insanların başında öğrencileri olan gençler geliyor. Sektörlere verdiği eğitimleri ise pek kimse bilmez ama kayıtlı 600 bin iş insanına eğitim vermiş. 50 yıldır bir gün bile kapanmayan tiyatro salonu geçen sene yanıyor, her şey gidiyor ama o yıkılıp kurban rolünü oynamıyor; sil baştan başlıyor her şeye çünkü o Ali Poyrazoğlu! Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de çok kıymetli ve gerçek bir sanatçı olan Ali Poyrazoğlu ile yine sizlere ilham olabilirsek ne mutlu bize... Keyifli okumalar!
#Gözde Yener BirmanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ile ortak basın açıklaması düzenledi. Bakan Koca, açıklamasında Kağıthane Devlet Hastanesinin, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınacağını duyurdu.
#Fahrettin Koca1969 tarihinde Neil Armstrong, "İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım" dediğinde uzay maceramız resmen başlamış oldu. Aradan geçen 53 yılda bilim insanları birden fazla kez Ay’a ayak bassa da, artık yeni hedefler için Ay yüzeyi ziyaret edilecek. NASA dün gerçekleştirdiği fırlatma denemesinden başarılı bir sonuç alamadı. Peki Artemis uzay aracı, insanlığın kaderini nasıl değiştirecek? NASA'nın gerçek hedefi ne? İşte 6 SORUDA tüm merak edilenler…
#Artemis 1Sabancı Müzesi’nin bahçesinde bu sene 6’ncısı gerçekleşen tiyatro festivali Müzede Sahne bu kez yakıcı gündemimiz ‘küresel iklim değişikliği’ meselesini odağına taşıyor. Festivale özel olarak üretilen iklim krizi temalı oyunlardan ‘Libido’ ve ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ hafta sonu izlenebilir.
#Bahar ÇuhadarŞ harfinden sonra gelen T, alfabenin 24. sırasında yer almaktadır. Tu, geçmiş zaman cümlelerinde ek olarak kullanılır. Örneğin: 1- Sormuştu. 2- Bulmuştu. 3- Yoktu. Ülkemizde Tu ile başlayan birçok isim kullanılmaktadır. Örnekler: 1- Tuğba 2- Tunç 3- Tuğçe 4- Tugay 5- Tuğra. 6- Tuna. Tu ile başlayan tüm kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimElon Musk, Twitter'ı alma niyetinin ardında yatan nedenin medeniyetin geleceğini kurtarmak olduğunu söylese de uzmanlar satışın gerçekleşmesinin tam bir dijital felakete yol açacağı konusunda hemfikir. Peki Türkiye'deki ve dünyadaki milyonlarca kullanıcıyı ne bekliyor?
#TwitterKutupta Felaket filmi konusu ve oyuncuları izleyiciler tarafından araştırılıyor. Televizyon ekranlarında yeniden izleyici karşısına çıkacak olan filmin yönetmen koltuğunda Eric Paul Erickson, Jon Kondelik oturuyor. Peki, Kutupta Felaket filmi konusu nedir, oyuncuları kimdir?
#Kutupta FelaketAraştırmacı yazar, tarihçi Foti Benlisoy, ‘Kapitalist Kıyamet/Sermaye mi Dünya mı?’ adlı kitabında çağımızın düşünürlerinin ‘dünyanın sonunu hayal etmenin kapitalizmin sonunu hayal etmekten kolay olduğu’ deyişinin karşısında yer alarak, kapitalist dünya sonrasının bir ütopya kadar güzel olabileceğinin savunusuna girişiyor.
#Foti BenlisoyBugün Dünya Çevre Günü... Lakin insanlık ‘çevre’sine dikkat etmiyor! Üzerinde yaşadığımız ve bizden öncekilerden devraldığımız gezegeni, ona ait güzellikleri tüketiyor. Doğanın kestiği faturalar, kimi acı dersler ve hatırlatmalar da çare olmuyor. Bu vesileyle kimi gerçek olaylara dayanan, kimi kurgusal ekolojik meselelerin altını çizen filmleri derledik...
#Yazarİsrail'deki siyasi kriz koalisyon anlaşmasıyla sona erdi. Anlaşma kapsamında önümüzdeki iki yıl başbakanlık koltuğunda oturacak Naftali Bennett, Netanyahu'dan bile ileri seviyedeki Arap ve Filistinli karşıtı söylemleriyle tanınıyor. Önümüzdeki sürecin izlerini Bennett'ın geçmişteki konuşmalarında aradık
#İsrailİstanbul Boğazı’nın önümüzdeki yıllarda donacağı iddialarını ‘saçmalık’ olarak nitelendiren CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şen açıklamasında ‘Bir buzul çağı artık dünyada yok! 20 bin sene sonra olma olasılığı var. O da nasıl olur eğer küresel ısınmayı durdurup sera etkisini ortadan kaldırırsak 20 bin sene sonra olur. Hele 2022, 2023’te olmaz bu. Akan suda da zaten buz durmaz. İkincisi tuzla su da zaten buz tutmaz’ dedi.
#Orhan ŞenGenel çizgileriyle kurak bir kış geçiriyoruz. Yağmur geçen hafta kendisini hatırlattı, meteorolojiye göre yağmaya başlayan kar da nihayet bir süre İstanbul’da konaklayacak. Sonuç ne olur bilemiyoruz ama biz bu konuda da sinemaya başvurduk. Yedinci sanatın, içinde bol bol kar olan, hafızamızda yeri güçlü yapımlarını derledik.
#YazarYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariYakın zamanda ziyarete açılan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip müze antik kent ziyareti ile birleştiğinde insanda duygusal bir etki, bırakıyor. Meşhur Troya savaşları, tahta at efsanesi, Helen- Paris Achilleus ve Hector hepsi sizi bekliyor.
#BursaMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideKorku filmleri ‘Baskın’ ve ‘Housewife’ ile tanıdığımız Can Evrenol’un bir felaket sonrası fantastik anlatı olan son filmi ‘Peri: Ağzı Olmayan Kız’ bugün vizyonda... Evrenol, ‘yeterli salon bulunamadığı’ için gösterimi geciken, sosyal medya destekleriyle gündeme gelip salon bulan filmin yolculuğunu ‘mağduriyetten doğan coşku’ olarak tanımlıyor.
#Can EvrenolAslında büyük bir felaket yaklaşıyor. Ama duyarsızlık son haddinde! Ne devletler ne bireyler ciddiye alıyor. Her şey, ‘Yarından Sonra’ film senaryosu gibi algılanıyor. Fantastik bir buzul çağı yine! Nasıl olsa bizi vurmaz, bize dokunmaz! Ama çocuklarımız son derece ciddiye alıyor. Hatta bu konuda grev yapıyor, okula gitmeyi reddediyorlar. “Geleceğimiz yoksa, okul niye” diye sorguluyorlar. Gidişat durdurulamazsa, gerçekten de bir ‘gelecek’ olmayacak. Bu röportajda Profesör Levent Kurnaz’a ‘iklim değişikliği’ hakkında merak ettiğim her şeyi sordum…
#Levent KurnazBienal, ‘Yedinci Kıta’ başlığıyla üç mekânda kapılarını açacak. Hem kurgu hem gerçek olan yedinci kıta, ‘insan çağı’ anlamına gelen ‘antroposen’in en gözle görünür sonuçlarından birisi. Pasifik Okyanusu’nun ortasında, 1.6 milyon kilometrekare genişliğinde, pet şişelerden, kırık oyuncaklardan, balıkçı ağlarından, poşetlerden ve başka milyonlarca atıktan oluşan dev bir çöplük... Yaşamak istemediğimiz, reddedip attığımız şeylerden oluşmuş bir ülke... İstanbul Bienali de, bu kıta düşüncesini ciddiye almak niyetinde. Bienalin küratörü Nicolas Bourriaud anlattı...
#Bienal