Odaklanma sorunu, kişinin uzun bir süre tek bir şeyle ilgilenememesi ve dikkatinin sürekli başka şeylere kayması anlamına gelir. Yapılan araştırmalara göre, odaklanma sorunu çocuklarda, yetişkinlere oranla üç kat daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni zihinsel olabileceği gibi psikolojik faktörlere ve günlük alışkanlıklar da olabilir. Örneğin telefonla ve bilgisayar başında uzun süre vakit geçiren kişilerde dikkat eksikliği çok daha fazladır. Odaklanma sorunu nedir? Nedenleri ve çözüm yolları nelerdir sizin için ayrıntıları ile derledik.
#Odaklanma NedirKilo alımı hakkında merak edilen konulardan biri uykudur. Çok uyumanın insan üzerindeki etkileri geçmişten günümüze araştırılmaktadır. Çok fazla uyku kilo aldırır mı konusu da bu araştırmalarda yer almaktadır. Uyku insan sağlığını büyük ölçüde etkilemektedir. Fakat fazla uyku kişilerde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bunlar arasında kilo alımı da en büyük etkenlerden biridir. Çok fazla uyumak kilo aldırır mı konusu hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamDepresyon kelimesi, günlük hayat içerisinde sıklıkla karşılaşılan ve kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Depresyonun ne anlama geldiği ve hangi durumlarda kullanıldığı ile ilgili bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Depresyon türleri nelerdir, kaça ayrılır? En tehlikeli depresyon hangisidir? Depresyon türleri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Migren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi. Türkiye’de 4 kişiden 3’ü hayat kalitesini düşüren bu hastalığı bilmiyor. Haziran başında Türkiye Migren Raporu’nu açıklayan Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Derya Uludüz: “Migreni olanlar genellikle pratik, hassas yapıya sahip ve mükemmeliyetçidir. Annede migren varsa çocuğa geçme ihtimali yüzde 70. Kadınlarda 3 kat daha sık görülür.”
#GazetehaberleriObezite, sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda; kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalıklar ve sağlık sorunları riskini artıran karmaşık bir hastalıktır. Obezite genellikle, kalıtımsal özelliklerin çevre, beslenme ve egzersiz faktörleriyle şekillenmesinden kaynaklanır.
#ObezitePandemi sürecinde birçok kişi en yakınlarını özlediğini söylese de aslında ‘çok yakın’ olduklarımız ile bir şekilde görüşebildik. Ancak daha uzak arkadaşlarımız ile bağlantımız neredeyse koptu. Araştırmalar pandemi sürecinde daha çok ‘yakın olmayan arkadaş’ noksanlığının etkilerini ortaya koyuyor. Bu ilginç araştırmayı ve zayıf arkadaşlık kavramını Uzman Klinik Psikolog M. Berk Karaoğlu ile konuştuk.
#Zayıf ArkadaşlıkAlt göz kapaklarının altındaki koyu halkalar hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça yaygın bir durumdur. Genellikle gözaltı torbalarının eşlik ettiği koyu halkalar, olduğunuzdan daha yaşlı görünmenize neden olabilir. Herkeste görülmeleri mümkün olsa da yaşlılarda, genetik yatkınlığı olanlarda ve daha koyu bir cilt tonuna sahip kişilerde daha sık görülür.
#Gözaltı MorluklarıCovid-19 vaka sayısındaki artış, kısıtlamaları da beraberinde getirdi. Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, karantina olanların ve test sonuçları pozitif çıkanların ruh sağlığı etkilenmemesi için evde nelerin yapılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.
#KarantinaYaşadığımız dünyada birçok zararlı alışkanlık, insan hayatını tehdit etmektedir. Bu alışkanlıklardan birçoğu sağlığa zararlıdır. Bazıları ise insanların psikolojisini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkiler. 6. Sınıflar için ''Zararlı Alışkanlıklar'' konusunu tüm yönleriyle anlattık.
#6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Zararlı Alışkanlıklar Konu AnlatımıSağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 5 kadından ve her 10 erkekten birini etkileyen migren konusunda harekete geçti. Türk Nöroloji Derneği - Başağrısı ve Ağrı çalışmaları Derneği ile Migren Klinik Protokolü hazırlanırken, migren tedavi algoritması da çıkarıldı. Protokole göre, başağrısı için hastaneye başvuran kişinin öncelikle migreninin olup olmadığı belirlenecek. Eğer ağrının nedeni migrense migrenin türü ortaya çıkarılacak. Kişiye ağır olmayan ataklar için tetikleyicilerden uzak durması ve yaşam şeklinin değiştirmesi önerilecek. Ağrılar çok şiddetli ise ilaçlı tedavi uygulanacak. Çocuk ve ergenler için de bölüm ayrılan protokolde, “Akupunkturun migrende kullanılması için bilimsel kanıt yok. Hacamat ve sülük tedavisinin ise migren tedavisinde yeri yok” denildi.
#Sağlık BakanlığıUyku, hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. 14-17 yaş arasındaki çocukların günde 10 saat uyuması gerekirken, bu rakam yetişkin bireylerde 7-9 saat arasında değişmektedir. Düzenli bir uyku çekmenin yanı sıra her şeyin fazlası zarardır atasözünü akıllara getirmek gerekir. Bu nedenle olması gerekenden fazla uyumak çeşitli sağlık sorunlara yol açabilir.
#Çok Uyumanın ZararlarıUyku, hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. 14-17 yaş arasındaki çocukların günde 10 saat uyuması gerekirken, bu rakam yetişkin bireylerde 7-9 saat arasında değişmektedir. Düzenli bir uyku çok önemli olsa da her şeyin fazlası zarardır. Eğer gereğinden faza uyuyorsanız bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İşte çok fazla uyumanın sağlığa zararları...
#Çok UyumakGöz altı morlukları olarak bilinen ve alt göz kapaklarının altında koyu halkalar şeklinde gözle görülür halde koyu renkte olan durumdur.. Çoğu zaman göz altı torbalarının da eşlik ettiği göz altı morlukları kişinin olduğundan daha yaşlı ve yorgun görülmesine neden olur.
#Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir?Sağlıksız besinler, yetersiz uyku, stres ve hareketsiz bir yaşam, metabolizmanın işleyişini aksatarak hastalıklara yol açabiliyor. Kaygılarla dolu bir yaşam da yine mutsuzluk ve depresyona neden olarak sağlığı olumsuz etkiliyor. Endokrin ve Metabolizma Bölümünden Doç. Dr. Gökhan Özışık, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Sağlıklı HayatSon yıllarda değişen yaşam koşulları sağlığımızı olumsuz yönde etkilemekte ve her geçen yıl daha fazla sayıda hastalık ile karşılaşmamıza neden olmaktadır. Stresli yaşam, hava kirliliği, gıdalarımızdaki katkı maddeleri, hareketsiz yaşam ve sigara gibi birçok çevresel faktör nedeniyle vücudumuzun birçok sistemi bozulmakta ve depresyondan kansere kadar pek çok hastalığın sıklığı giderek artmaktadır.
#SpermNöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, doktorun yazmadığı uyku ilaçlarının kullanılmaması gerektiğini belirterek, "Basit bir uyku hapının kalpte ritim bozukluğuna ve ani durmalara neden olduğunu biliyoruz. Doktorun yazmadığı, bitkisel kökenli, herkesin kullandığı, konu komşunun önerdiği ilaçlara itibar etmemek gerekir" dedi.
#SağlıkÇalışırken kendimizi kaybediyoruz ve gün bittiğinde neredeyse tüm enerjimizi de tüketmiş oluyoruz. Bu nedenle eve vardığımızda kolumuzu kaldıracak halimiz kalmıyor. Oysa gün içerisinde yapacağımız bir kaç rahatlatıcı hareketle bunun üstesinden gelmek ve enerjiyi doğru yönetmek mümkün.
#Rahatlatıcı HareketlerHepimiz mutluluğun peşinde koşuyoruz ve belki de koşarken aslında burnumuzun hemen ucunda, sabahın ilk ışığında ya da yanımızdaki insanda bulabileceğimizi unutuyoruz. Aslında hayat çok karmaşık ve zor değil. Biz onu yaşanması zor bir hale getiriyoruz. Bu nedenle belki de daha mutlu bir hayata adım atmak bizim elimizde.
#MutlulukÇalışırken kendimizi kaybediyoruz ve gün bittiğinde neredeyse tüm enerjimizi de tüketmiş oluyoruz. Bu nedenle eve vardığımızda kolumuzu kaldıracak halimiz kalmıyor. Oysa gün içerisinde yapacağımız bir kaç rahatlatıcı hareketle bunun üstesinden gelmek ve enerjiyi doğru yönetmek mümkün.
#Ofis