Elazığ depreminin ardından İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan ‘Fay Hattı Haritası’ yasa çalışması, İzmir depreminden sonra hızlandırıldı. Çalışma, şehirlerden geçen aktif fay hatlarının belirlenmesi ve bu alanlara ‘imar izni verilmemesi’ amacı taşıyor. 5 yasa ve 18 şehri ilgilendiren bu çalışmanın, 2021 yılının başlarında tamamlanması planlanıyor.
#Fay Hattı YasasıRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çin'e gerçekleştireceği resmi ziyaret, bugün Batı medyasının en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Gazeteler Putin'in yeni görev döneminde yaptığı ilk yurtdışı ziyaretinin Çin ile derinleşen ittifakın altını çizdiğini belirtirken, görüşmenin zamanlaması dikkat çekiyor...
#RusyaÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci GörürYüzyılın Dönüşümü İstanbul" programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Ülkemizin yapı stokunun çoğu risk altında. 1 milyona yakın depreme dayanıklı konut ve iş yerlerini inşa edeceğiz“ dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. "İstanbul'da kentsel dönüşümün önünde çok engel var" diyen Bakan Özhaseki, "3'te 2 yerine yüzde 50 hususunda ısrar edeceğim. Bir binanın kentsel dönüşüme tabii olması için hak sahiplerinin yarısı evet derse, işe başlayalım diyorum. Ben beş yılda İstanbul’u depreme hazır hale getiririm. Kentsel dönüşümü hızlandırırız. Yasayı çıkarırız. Rezerv alanlarda konut veririz" şeklinde konuştu.
#Mehmet ÖzhasekiFay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#Bursaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa’da deprem yaratacak kırığın yerleşim alanlarını boydan boya geçtiğini anlatırken, 'Gölcük gibi Bursa’da da beklenen depremin kırığı Bursa kentinin tam içinden geçiyor. Bursa’da ne olur ne olmaz diye düşünmeye gerek yok; Gölcük’te ne olduysa Bursa’da da o olur' dedi. Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er ise 'Bursa 7-7.5 büyüklüğünde bir depreme hazırlanmalı" dedi.
#BursaTÜSİAD'ın 'Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma Toplantıları'nın ilk konuğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP Lideri, Başkan Ahmet Davutoğlu'na, Ankara'daki bombalı saldırılar sonrası üç bakanın yaptığı basın açıklamasını izleyip izlemediğini sorduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nun "İzlemedim" yanıtından sonra "Ne olur izleyin" dediğini açıkladı. Konuşmasında kendi partisiyle ilgili de öz eleştiri yapan Kılıçdaroğlu “Belediyelerimiz çok güzel işler yapıyor ama bir özelliğimiz var onu söylemekten kendimi alamıyorum; onlar pireyi deve diye satarlarken biz deveyi pire diye bile satamıyoruz” dedi.İşte konuşmalardan satırbaşları:
KAMU İhale Yasası’na getirilen muafiyetle uygulama projesi dahi olmadan ihaleye çıkma yetkisini alan TOKİ’ye bu imtiyaz pahalıya patladı. İhale bittikten sonra projenin, doğalgaz dağıtım hattı ve fay üzerinde olduğu anlaşılınca ‘pardon’ diyerek sözleşmeleri fesheden TOKİ, müteahhit firmalara 1.7 milyon lira ödemek zorunda kaldı.
#Toki17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği Marmara Depreminin üzerinden 13 koca yıl geçti… Ardından Düzce, Bingöl, Elazığ başta olmak üzere irili ufaklı onlarca deprem yaşandı… Fay hatlarına yapılan konutlar, sanayi tesisleri, ehil olmayanlarca çizilen projeler, çalınan demirler, çimentolar, sözde denetimler… Sonuç değişmedi. Türkiye, Van ile bir kez daha yıkıldı…
Kamuoyunda ‘Kentsel Dönüşüm’ ya da ‘Afet Yasası’ olarak da bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Yasası sayesinde Türkiye’yi 20 yıla yayılacak bir dönüşüm süreci bekliyor. Riskli yapılar belirlendikten sonra, yaklaşık 6.5-7 milyon konutun dönüşmesi planlanıyor. Binaların yıkılması, itiraz süreleri, 3’te 2 çoğunluk, çoğunluk dışında kalanlar konusunda kafalarda soru işaretleri var.
Hürriyet Gazetesi'nin yenilenen haliyle 15 Nisan Pazar günü piyasaya çıkaracağı Emlak Yaşam Eki’nin tanıtımı yapıldı. Tanıtıma katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Ülkemizi salaş, kaçak, depreme dayanıksız enerji salan yapılardan arındırmamız lazım. Bu artık Türkiye’nin olmazsa olmazıdır. Beklemeye tahammülümüz yok." dedi.
Başbakan Erdoğan'ın 12 Şubat'ta geçirdiği ikinci operasyondan bir gün sonra ameliyat olan İBB Başkanı Kadir Topbaş, bugün mesaine başladı. 13 Şubat'ta 'septal deviasyon' ve 'endoskopik sinüs' ameliyatı geçiren Topbaş, operasyon sonrası ilk kez bugün Abant'ta yarı mesai yaptı. Topbaş'ı, Abant'ta görenler, onun burun operasyonundan sonra adeta 10 yaş gençleştiği konusunda hemfikir oldular.
Başbakan Erdoğan'ın 12 Şubat'ta ikinci kez geçirdiği bağırsak ameliyatından bir gün sonra ameliyat olan İBB Başkanı Kadir Topbaş, bugün mesaine başladı. 13 Şubat'ta 'septal deviasyon' ve 'endoskopik sinüs' ameliyatı geçiren Topbaş, operasyon sonrası ilk kez bugün Abant'ta ortaya çıktı. Mesaisine başlayan Topbaş'ın, burnundan geçirdiği operasyon sonrası adeta 10 yaş gençleştiği dikkatlerden kaçmadı.
Öğrenci olayları ve yumurta eylemi ile son günlerin en tartışmalı konusuna değinen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Unutmayalım ki gençlik muhalefet demektir” vurgusuyla, “Gençler niçin öfkeli” sorusunu gündeme getirdi. “Genç işsizliği ortada, gençlerin eğitimle ilgili kaygıları yeterince cevaplanamıyor. Gençlere iğne batırırken kendimize çuvaldız batırmalıyız” dedi.
Başörtüsüne “yükseköğrenim hakkı ve özgürlüğü” diye sloganlaştırılabilecek gelişmelerin çevresindeki hararetli tartışmanın belki de en önemli yansıması, AK Parti’nin “liberal-demokrat intelligentsiya”nın onayından mahrum kalması oldu. AK Parti liderinin, -liderlerinin değil- bu “olgu”dan gerekli dersi çıkartması beklenir.