Güncelleme Tarihi:
DEPREM OLURSA BÜYÜK CAN KAYBI YAŞANIR
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş deprem konusunda topyekün seferberlik ilan ettiklerini söyleyerek, "İstanbul olası bir afeti yaşadığı takdirde Türkiye’de ciddi ekonomik kayıplar, sıkıntılar ve büyük ölçekte can kaybı yaşanabilir. Bu anlamda adımlarımızı buna göre sürdürüyoruz. Topyekün bir seferberlik yapıyoruz" dedi.
Bolu Abant Tabiat Parkı’nda bulunan Abant Palace Otel’de düzenlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Meclis grubu değerlendirme toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve meclis üyeleri katıldı. Bu sabah basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Kadir Topbaş, yaptıkları yatırımların 46 milyar lira olduğunu açıklayarak, "Genel bir değerlendirme yapıp çalışmaları gözden geçirdik. Yerel yönetimlerde Ak Parti önemli bir misyonun sahibidir. Hizmet kalitesi Türkiye tarafından takdir ediliyor. Yaptığımız çalışmalar sadece il boyutunda kalmıyor ve Türkiye’ye örnek teşkil ediyoruz. Büyük yatırımlar yaptık. Bu güne kadar yaptığımız yatırımların toplamı 46 milyar liradır. Dünyada ekonomik, küresel krizin ikinci dalgasının geldiği bu süreçte bile belediyemizin yatırım programının 7.5 milyar lira olması ne kadar dirençli ve doğru çalışma yaptığımızı gösteriyor. Daha güzel bir İstanbul oluşturabilmek için, İstanbulluların daha rahat yaşayabilmeleri için görüşüyoruz. Başarılı ve koordineli çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
Bir gazetecinin, "Bazı ilçe belediye başkanları olası depremde can kaybının 1 milyona ulaşacağını söyleyerek endişelerini dile getiriyor. Depremle ilgili nasıl çalışmalarınız var?" sorusunu Topbaş, şöyle cevapladı:
İSTANBUL’DE DEPREM DÖNÜŞÜMÜ ÇALIŞMALARI
"Biz de bunun endişesini taşıyarak tüm İstanbul’daki belediye başkanlarını toplamak suretiyle, siyaset yapmaksızın deprem dönüşümü adımlarını atmamız gerektiğini ortaya koyduk. Komisyon oluşturup çalışmalarımızı yürütüyoruz. Başbakanımız da bu konuda çok hassas. Bunu bir kader olmaktan çıkartmak adına, ’Afet Dönüşüm Yasası’ adı altında çalışma başlatıldı. Şu anda yasa beklentisi içinde bu çalışmaları yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu çalışmayı yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi’ne çok büyük sorumluluk düşüyor. Ayrıca ilçe belediyelerine de büyük sorumluluk düşüyor. İlçeler veya tamamındaki yapı stokunun bütün envanteri ilçe belediyelerinde bulunuyor. İlçe belediyeleri takip ve kontrolünü onların ruhsatlandırılmasıyla bunlar gerçekleştiriliyor. İlçe belediyeleri konuyu ne kadar yakından takip edip, hassas davranırlarsa kendi arşivlerinde varolan imar dosyalarından durumları net olarak görebilirler. Özellikle bölgenin İstanbul fay hattı üzerinde bulunması ve risk olarak depremi hissetmesi anlamında üniversitelerle, uzman kurum ve kuruluşlarla teşviki mesaimiz var. Bu çalışmaları yürütüyoruz. İlçe belediyeleriyle de mutabakatımız var. Esenler, Beyoğlu, Güngören gibi ilçelerde bu adımları attık. Hazırlanan noktalarda Zeytinburnu da somut adımlarımız var. Şu anda İstanbul’da deprem dönüşümü ile ilgili çalışma başladı. Bunu yapıyoruz. Fikirtepe’de bu çalışma yapıldı. İlçe belediyeleri bize hazırlıklarını getirdiklerinde bizde komisyonda bu durumu değerlendirip somut adımları atıyoruz."
VATANDAŞ ÇOK HASSAS
İstanbul’da olacak olası bir depremde Türkiye’de ciddi ekonomik kayıplar ve sıkıntıların yanında büyük ölçekte can kaybı yaşanabileceğini söyleyen Topbaş, "Vatandaşlar çok hassas. Geçmişten çok daha farklı ve duyarlılar. Çok hassas davranıyorlar. Beklenti içindeler. Beraberce bu adımı atıyoruz. Gerekirse imardaki düzenleme ve bazı fırsatlar vererek vatandaşımızın bazı fedakarlıklarını yapması koşuluyla bunlar gerçekleşebilir. İstanbul olası bir afeti yaşadığı takdirde Türkiye’de ciddi ekonomik kayıplar ve sıkıntılar ve büyük ölçekte can kaybı yaşanabilir. Bu anlamda adımlarımı buna göre sürdürüyoruz. Topyekün bir seferberlik yapıyoruz. Türkiye’nin bütün bölgeleri için geçerli ama İstanbul için daha önemli diyebilirim" dedi.
"KANAL İSTANBUL BELKİ 2023’E VARMADAN TAMAMLANACAK"
Kanal İstanbul projesine dahil olmak isteyen uluslararası firmaların olduğunu belirten Topbaş, "Başbakanımızın seçim öncesi bahsettiği ve gerçekten 2023 hedefli vizyon projesidir. Aynı zamanda Yassı Ada ve Sivri Ada’daki kültür adası projesi aynı zamanda Haydarpaşa ve Galataport bunlardan diğerleri ve Taksim projesi diye bahsedeceğimiz proje. Bunlar İstanbul’u dünya çapında dikkat çeken projeler. Bunlar için uluslararası ölçekte bir çok yatırımcı var. Bu projeye katılmak isteyen, içinde olmak isteyen katılımcılar var. Çünkü İstanbul dünyanın odak noktasında ve dünyanın yönetim merkezi hassasiyetini taşıyor. Burada iş yapmak büyük bir ayrıcalık noktasına geldi. Kanal İstanbul, İstanbul’un coğrafyasında farklı bir olguyu ortaya koyuyor. İkinci bir boğazdır. Bir taraftan da kentin riskini azaltacak. Alanlar üzerinde netleşiyor. Biraz daha çalışmak lazım. Geçen hafta başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımızla birlikte üçlü zirve yaptık. Şu anda hazırlıklar yapılıyor. Belki 2023’e varmadan bu tamamlanacak. İstanbul bu güzelliklere kavuşacak" diye konuştu.
İSTANBULLULARA TEŞEKKÜR ETTİ
Topbaş, kar konusunda İstanbullulara teşekkür ederek, şöyle konuştu:
"Maalesef bazı yönetimler yılda 1-2 gün kardan dolayı büyük yatırımlara girmedikleri için sıkıntı çekiyorlar. Göreve geldiğimiz zaman bizden önceki dönemde ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Biz de büyük yatırımlar yaptık. İstanbullular bize çok ciddi destek veriyor. Sadece yönetimlerin başarılı olması yetmiyor. Ekipman güçlü bile olsa yaşayan kentli bu konuda hassasiyet göstermiyorsa sonuca varmak mümkün değil. İstanbullular bizim anonslarımızı dikkate aldılar. Rahat bir süreç geçirdik. İstanbul ülke özelliği gösteriyor. 14 milyonluk bir şehir. 23 milyon insan günde yer değiştiriyor. Böyle bir şehirde günlük harekete baktığınız zaman bunun yönetimi, algılanması ve başarıya ulaşması büyük bir güç gerekiyor. Ekibime ve İstanbullulara teşekkür ediyorum."
Kadir Topbaş daha sonra otelde bulunan vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.