'Ambulans sesi duyduğumda, oynayan çocuklar gördüğümde...'

Güncelleme Tarihi:

Ambulans sesi duyduğumda, oynayan çocuklar gördüğümde...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 00:00

17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği Marmara Depreminin üzerinden 13 koca yıl geçti… Ardından Düzce, Bingöl, Elazığ başta olmak üzere irili ufaklı onlarca deprem yaşandı… Fay hatlarına yapılan konutlar, sanayi tesisleri, ehil olmayanlarca çizilen projeler, çalınan demirler, çimentolar, sözde denetimler… Sonuç değişmedi. Türkiye, Van ile bir kez daha yıkıldı…

Haberin Devamı

“Ambulans sesi duyduğumda… Oynayan çocuklar gördüğümde….” diye başlıyor cümle ama bitemiyor…Düğümleniyor kelimeler…. İki kızını yitirdiği deprem, daha dün gibi geliyor gözlerinin önüne… AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, kendini toparlamaya çalışıyor. Bir kez daha deniyor cümlesini tamamlamayı: “Siren sesi duyduğumda, siyasetçi olarak açılışlara gittiğimde halay çeken çocukları gördüğümde yeniden  o güne gidiyorum. Bu duyguları içinden atmak zor” diyor…
“Zor, çok zor. 2.5 yaşındaki oğlumla çıktık enkazdan. Oğlumuzla teselli bulmaya çalıştık bunca yıl” deyip;  duruyor yeniden…

FAY HATTI ÜZERİNDEYMİŞ! 

Çocuklarını kaybettiği evlerinin tam da fay hattının üzerinde olduğunu depremden sonra anlıyor. “Ben bir mühendisim. Harita ve Kadastro mühendisiyim. Ama aldığım evin fay hattında olduğunu yıkımdan sonra öğrendim” diyor üzülerek. “Yeni binaydı. Beton kalitesinde sorun yoktu. Ama etriye demirlerinde sorun vardı. Onlar doğru olsaydı bina yine hasar görürdü ama yıkılmazdı.”

Haberin Devamı

GARDROP KURTARDI

Kendi binalarında 8 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Şeker, “Oğlumuz da bizim odamızdaydı. Tavan tam çöktü ama gardropun oluşturduğu ‘yaşam üçgeni’ sayesinde hayatta kaldık” diyor.

AMBULANS GEÇ GELDİ

“Kızlarımın olduğu oda ise tam yıkılmamıştı ama…. Ranzadaydılar. Üstteki kızımı kurtarabilirdik. Biz depremden 45 dakika sonra çıktık. Oğlumuzu arkadaşım kurtardı. Kızlarımı çıkarmak uzun sürdü…. Yardım geç geldi. Öğleden sonra çıkardığımızda büyük kızım yaşıyordu ama ambulans geç geldiği için kurtaramadık… “
Siren sesi! Kelimeler bir kez daha düğümleniyor Şeker’in boğazına… Ben ise dinlemeye bile dayanamıyorum… Siren sesinin yaptığı çağrışımı anlayabiliyorum sadece…

“LÜTFEN NEYE MALOLACAĞINI ÖĞRETİN”

/images/100/0x0/55ea4b54f018fbb8f8768b78

Uzun bir sessizliğin ardından yeniden toparlanmaya çalışıyor İlyas Şeker. “Bu acılar bir daha yaşanmasın. Yıkılan binalarda imzası olan mimarlar, mühendisler, onları yetiştiren hocalar. Lütfen ne yaptığınızı bilin. Attığınız imzanın neye mal olacağını unutmayın. Üniversite hocaları sadece teoriyi öğretmeyin onlara. Doğru yapmazsanız, doğru çizmezseniz, gerçekten kontrol etmezseniz yitecek canları öğretin. Resimlerini, videolarını gösterin depremlerin, sellerin, toprak kaymalarının. Rüzgarın akışına göre yapılmayan binaların neden olduğu hava kirliliğini, solunacak zehirli havanın insan hayatına verdiği zararı öğretin onlara. “

Haberin Devamı

YIKILAN EVİNİN YERİNDE PARK VAR!

Depremle mücadele konusunda çalışmalar yapan Şeker, 2004 yılından sonra iktidar partisi mensubu olarak daha etkin sonuçlar alabilmiş. Kocaeli Belediyesi’nde meclis üyeliği, başkan vekilliğinin yanı sıra imar komisyonunda da görev yapan Şeker, bugün Kocaeli’nde fay hattı üzerindeki tüm binaların yıkıldığını ve buraların yeşil alan olarak düzenlendiğini anlatıyor. Yıkılan evinin olduğu yerin de yeşil alana dönüştüğünü belirten Şeker, “Düzce, Bolu, Yalova, Kütahya, Van gibi yerlerde binaların büyük bölümünün gözden geçirilmesi gerekiyor. Depremde yıkılmamış olsalar bile büyük darbe aldılar. Bunların filmlerinin çekilmesi gerekiyor. Bunun için de hem belediyelere hem de vatandaşa büyük görev düşüyor. Yeni çıkan yasa büyük bir fırsat. Vatandaş devletin uzattığı bu eli tutsun ki; bu acılar bir daha yaşanmasın” diyor.

Haberin Devamı

ÖNCE MALIM YERİNE ÖNCE CANIM,  DEYİN!
 
2011 yılı seçimlerinde milletvekili seçilen Şeker, halen TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu üyesi olarak görev yapıyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası’nın çıkmasında büyük çaba harcayan Şeker, “Vatandaş önce param değil, önce canım, desin. Riskli binasının yıkılmasında öncü olsun. Ev alırken hem zemin etüdünü hem de plan ve projesinin ehil ellerce yapılıp yapılmadığını inceletsin. Mutfak dolabı, fayansı, kapısı, penceresinin güzelliğine gösterdiği özeni evin yeri ve yapımcıları konusunda da göstersin” uyarısında bulundu.

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!