Farsça haberleri sayfasında Farsça hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3722 Farsça haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İlahi anlamına gelen Diana ismi Hristiyanların sıklıkla kullandığı bir kız ismidir. Avcı tanrısına itafen de bu ismin tercih edildiği bilinmektedir. Latince kökenli olan Diana ismi ilk kez Roma mitolojisinde geçer. Diana isminin anlamı nedir ve Diana ne demek? Diana adının özellikleri, analizi ve kökeni nedir sizler için derledik.
#DianaCeylan isminin anlamı, naif, ince bacaklı ve güzel gözlü demektir. Hızlı koşmasıyla bilinen bir geyik türünü temsil etmektedir. Ceylan ismi kız çocuklarına yoğun olarak verilen güzel isimlerdendir. Türkçe kökenli Ceylan ismi, samimiyet ve doğallık çağrışımıyla da tercih edilmektedir. İşte, Ceylan isminin anlamı nedir ve Ceylan ne demek? Ceylan adının özellikleri, analizi ve kökeni hakkında detayları derledik.
#CeylanBuket isminin anlamı; çiçek demetidir. Yaygın kullanılan isimlerden biridir, anlamı ve tınısı güzel Buket ismini aileler kız çocuklarına vermektedir. Bebekler daha doğmadan önce isim verilmektedir. Bu nedenle güzel isimler aranmaktadır. Genel anlamda ise farklı çiçekler bir araya toplanarak oluşturulan demete de Buket denmektedir. Buket isminin anlamı nedir ve Buket ne demek? Buket adının özellikleri, analizi ve kökeni hakkında ayrıntıları derledik.
#BuketÇİN'in başkenti Pekin'den 2 yıl önce otostop ile dünya turuna çıkan, son olarak Hakkari'nin Yüksekova ilçesine gelen Çinli Brian Li (32), İran'a geçmeden önce Farsça öğrenmeye başladı. Yüksekova Halk Eğitim Merkezi'nde açılan Farsça kursuna katılan Li, derslerin 2,5 ay süreceğini ve bu süreyi tamamlamayı düşündüğünü belirtti.
#Brian LiCumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Biz olmasak Suudi Arabistan bir haftada Farsça konuşmaya başlar. Biz yardım etmesek orduları kese kağıdıyla bile savaşamaz. Bizim onlara ihtiyacımız olduğundan daha fazla onların bize ihtiyacı var." dedi.
#ABDGelecek yıldan itibaren liselerde Korece ve Farsça seçmeli ders olarak okutulacak. Öğrenciler, ikinci yabancı dil olarak bu dersleri seçebilecek. Haftada 2 ya da 4 saat olacak derslere, bu bölüm mezunları formasyon alarak girebilecek. Materyalleri ise, MEB bu ülkelerin yetkilileriyle görüşerek hazırlayacak.
#Milli Eğitim BakanlığıKanal T televizyonunda sunuculuk yapan Bahar Özyılmaz'ın Osmanlıca dersi tartışmalarıyla ilgili paylaştığı video, sosyal medyanın gündemine oturdu. Osmanlıca tartışmalarına farklı bir üslupla yaklaşan Kanal T spikeri Bahar Özyılmaz, Facebook profilinde paylaştığı videoda "Osmanlıca bugüne kadar kabul görmüş bir dil değil. Çünkü Osmanlıca Arapça, Farsça ve Türkçe'nin karmasından oluşan uyduruk bir dildir. Osmanlıca'yı bir kenara bırakalım. Günümüzde bir şey okuyacaksak şükürler olsun tercüme diye bir şey çıkarmışlar. İnsanlar her dilden her şeyi rahatlıkla öğrenebiliyor" ifadelerine yer veriyor.Özyılmaz'ın paylaştığı video, kısa sürede sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasına girdi.
#Bahar ÖzyılmazABD'deki seçimin ardından Donald Trump 47. Başkan olarak zaferini ilan etti. İran'ın başkenti Tahran'daki Filistin Meydanı'na İsrail ve ABD karşıtı büyük afişler asıldı. Afişte, Farsça "Amerika en büyük şeytan" sloganı ile İbranice "Amerika seni kullanılmış tuvalet kağıdı gibi atacak" sözleri yer aldı.
#İranAslında büyük şehrin koşturmacasından uzakta dünyaya gözlerini açmıştı. Ama bunun tam tersi bir yerde büyüdü... Hem de dünyanın en büyük, en kalabalık en karmaşık şehirlerinden birinde. Oradayken de kendisine sanat dünyasının kapılarını açan bir okulda eğitim gördü. Çok genç yaşta da Hollywood'un pırıltılı dünyasında kendini kabul ettirdi.
#Adrian Grenier3 metre yüksekliğindeki devasa bloklar, üzerinde jiletli teller... Hemen dibinde derin hendekler. İHA’lar havadan, İKA’lar karadan devriye atıyor. Mehmetçik, 2 bin 350 rakımlı hudut hattında 7/24 gözünü tetikten ayırmıyor. Hedef düzensiz göç, kaçakçılık ve terörist sızmasını sıfıra indirmek...
#GöçmenCUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın TBMM’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gazze’deki soykırımdan sonra Lübnan’a saldıran İsrail’in hedefinin Türkiye olduğuna dair sözlerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “TBMM’nin derhal bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz, tüm spekülasyonları ortadan kaldıracak şekilde bilgilendirme yapmalarını diliyoruz” sözleriyle tepki verdi.
#İsrailABD'li The Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir analize göre, Lübnan'da 'tam ölçekli bir savaş' başlaması durumunda İsrail güçleri Hizbullah'ın çok güçlü olduğu bir sahada savaşmak zorunda kalacak. İsrail'in teknoloji ve istihbarat alanındaki avantajlarının savaşta düşünüldüğü kadar belirleyici olmayacağını yazan gazete, Hizbullah'ın artırdığı askeri kapasitesine dikkat çekti ve Lübnan'ın İsrail için bir bataklığa dönüşebileceği uyarısında bulundu.
#İsrail“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıÖSYM e-YDS 2024/10 İngilizce sınavı başvuruları ile ilgili beklenen duyuru geldi. 7 Eylül 2024 tarihinde uygulanacak olan e-YDS 2024/10 İngilizce Sınavı için başvurular alınmaya başlandı. Yılda toplam 10-15 kere yapılan e-YDS, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Bulgarca olmak üzere 10 farklı dilde düzenlenmektedir. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir. Peki, e-YDS 2024/10 İngilizce ne zaman yapılacak, başvuruları başladı mı?
#E-YDS BaşvurusuPalude etkileşimde olduğu tüm kültürlerden kendine değerler katarken özgünlüğünü korumayı başarmış yüksek mutfak kültürümüzün Osmanlı Sarayları ihtişamında İstanbul’da yaşatılması,modern zamanlarımızın başlangıncının ve mutfağımızın en görkemli anlarının günümüze ışıltılı bir yansımasıdır…
#PaludeŞahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir. Şahmeran konusunda türlü rivayetler bulunuyor. Şahmeran Nedir? Şahmeran Hikayesi (Efsanesi) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Şahmeran Nedir?Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkMeze sofrası farklı lezzetleri bir sofrada buluşturmanın, herkese hitap etmenin en pratik yöntemidir. Kimse dışlanmış hissetmez. Veganların da arkadaş gruplarıyla dışarıda yemek yenileceğinde ilk tercihlerinden biri meze sofrası çünkü hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için de çok geniş bir seçki sunar.
#Mezeİran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer Tebrizli Türk Mesud Pezeşkiyan’ın oldu. ‘En muhafazakâr reformcu’ Pezeşkiyan, başörtüsü zorunluluğundan dış politikaya, ekonomiden etnik kimlik haklarına kadar birçok konuda mevcut yönetimi eleştirmişti. Kalp cerrahı Pezeşkiyan değişim isteyenlerin umudu olarak görülüyor.
#İranİran'da İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl öne alınan cumhurbaşkanlığı seçimi bugün yapılıyor. Birçok ismin adaylık açıkladığı yarışta son anda adaylıktan çekilen isimlerle birlikte seçime 4 isim giriyor. Seçime günler kala anketlerde öne geçen isim ise dikkat çekiyor. Şayet sonuçlar anketlerdeki gibi çıkarsa İran'da ilk kez bir Türk cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak...
#İranPop müziğin içinde “kendi” olarak var olma çabası veren Aleyna Tilki, yeni çalışmasında genç bir kadroyla çalıştı ve kendi şarkılarını yazdı. Tilki, temmuz ayı ile birlikte yeni şarkılarını dinleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Albümünün ilk teklisi “Bedel”, 5 Temmuz’da yayında!
#Sinem VuralHammer, Maria Theresia’nın kurdurduğu “dil oğlanları” diye çevrilen Orientalische Akademie’de Latince, Yunanca, Arapça, Farsça ve Türkçe öğrenmişti. Avusturya Bilimler Akademisi’nin ilk reisiydi. Osmanlı Encümen-i Dâniş’inin ilk Avusturyalı üyesiydi. Tıpkı Ahundzâde’ye Latince alfabesinden dolayı Padişah Abdülmecid’in bir Mecidiye nişan vermesi gibi Hammer’e de ilk örneklerden sayılan ikinci dereceden Mecidiye nişanı verilmiştir.
#Hammer“Yıllar önce bir rüya gördüm. Rüyamda, elimde çok eski bir harita parçası tutuyordum. Harita, Anadolu’nun derinliklerinde bir yeri gösteriyordu ve orada birlikte yaşamanın sırrı saklıydı.” diye başlıyor Vuslat’ın “Emanet” sergisindeki cümleleri. Birlikte yaşamaya dair, serginin küratörü Doç Dr. Ebru Yetişkin de “Bazen usulca havada asılı kalabiliriz. Bazen de bir kara delik gibi gözüken şimdiki zamanın ve geleceğin karanlığından sakınmak için yan yana durarak ışıldayanların iyileştirici ve umut verici gücüne sahip çıkabiliriz.” diyor küratöryal metinde.
#Emanet