Birilerinin hayatını fark edilir biçimde değiştirenleri 15 yıldır arayıp bulan, görünür kılan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 2024 ayağı tamamlandı. Altı fark yaratan Türkiye’ye tanıtıldı. İşin güzel tarafı bu yıl tüm Fark Yaratanlar’ın kadın olmasıydı. Hemen hemen hepsi yola eşitlik için çıkmışlardı.. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “İnsanımızın fırsat olduğunda, potansiyeli fark edildiğinde her işi başarabildiğini bir kez daha gördük” dedi.
#Fark YaratanlarHalkbank’ın ‘Üreten Kadınlar’ yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Bugüne kadar 208 bin kadına 51 milyar liralık finansal destek sağladıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ödül töreninde, “Sorumlu bir yaklaşımla hareket ederek, Türkiye’nin üreten kadınlarına sağladığımız desteklerle yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ortamının gelişmesine katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
#HalkbankTüketim çılgınlığına ‘paylaşım’ yaparak karşı koyan Nesteren Şencan, Şişli’de açtığı dükkânda ‘Kadınlar Matinesi’ düzenliyor. Ama bu matinede müzik, dans yok...Kadın satıcılar ikinci el ürünleri satıyor. Şencan, Feriköy pazarındaki tezgâhından başlayan yolculuğunda Sabancı Vakfı’nca “Fark Yaratan” seçildi.
#Nesteren ŞencanMerhum Hacı Ömer Sabancı'nın sağlığında bir yaşam felsefesi olarak kabul ettiği "Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak..." ilkesini benimseyen Sabancı kardeşler, bu düşünceden yollarına devam ederek, hayır işlerini düzenli bir şekilde yürütebilmek amacıyla 1974 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı (Sabancı Vakfı)'nı kurdulardır.
#Ayşegül DOMANİÇ YELÇESabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2022’yi karşıladığımız ilk günlerde vakfın web sitesi aracılığıyla, hayırseverlik ile ilgili yıl değerlendirmesi niteliğinde olan bir mektup yayınlandı. Pandemi ile geçen iki yıl boyunca yaşadığımız sürecin bir değerlendirmesini yapmak ve geleceğe dair çıkarılan notları paylaşmak amacıyla yayınlanan bu mektup, Türkiye’de ‘ilk’ olma özelliğini taşıyor.
#Güler SabancıSabancı Holding desteğiyle düzenlenen “Dün, Bugün, İstanbul” sergisi, 22 genç sanatçının gözünden İstanbul’a dair bir durum tespitinde bulunuyor. Topluluk olarak sürdürülebilirliği odağına alarak faaliyet gösterdiği her alanda olduğu gibi, kültür ve sanata destek kapsamında da öncü ve örnek projelerin yanında olduklarını söyleyen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper “sanatın ve sanatçının, yaşadığımız sosyal ve çevresel sorunlara yönelik farkındalığı artırmak, sürdürülebilir çözümler üretmek açısından da çok önemli bir rol üstlendiğini düşünüyoruz” dedi.
#“Dün Bugün, İstanbul” Sergisi“Şanlıurfa’da bir teleskop görsem kalbim çıkacak gibi olurdu” diyen Halil Bağış, ilkokulda karşısına çıkan bir ‘Satürn’ resmiyle yönünü gökyüzüne çevirdi. İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden mezun olduktan sonra da ‘herkes için gökbilim’ diyerek, Türkiye’nin ilk dijital astronomi kütüphanesi Setaller Lab’ı kurdu.
#GazetehaberleriŞanlıurfalı astronom Halil Bağış, tarafından kurulan Stellar Lab, Türkiye’nin ilk dijital astronomi kütüphanesi olma özelliğini taşıyor. Farklı yaş gruplarına uygun olarak hazırlanan eğitim, atölye ve içeriklerle astronomi bilimini erişilebilir kılmayı hedefleyen Stellar Lab, ‘Herkes için gökbilim’ diyor.
#Stellar LabSabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı'nın 11. Sezon Fark Yaratanlar'ı tanıtıldı. 2009 yılından bu yana 42 şehirden 190 Fark Yaratan'a ulaşan, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan kişilerin hikayelerini görünür kılmak ve topluma ilham vermek için çalışan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, 'Fark Yarat Hayatlar Değişsin' sloganıyla yeni sezona başladı.
#Sabancı VakfıSabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, çeyrek asır boyunca rekabete dayalı ve finans üzerine çalışma süresinin ardından sivil toplum kuruluşuna (STK) geçti. Çocukluğundan itibaren hayali olduğunu söylediği alanda çalışmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Safkan, gençlere de sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını önerdi.
#Sabancı VakfıSabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, dokuzuncu sezonuyla devam ediyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanıp internette ve televizyonda yayınlanmasıyla projelerin görünürlük kazanmasını ve izleyenlere ilham vermesini hedefleyen Fark Yaratanlar programı, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.
#OtsimoFark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan “Fark Yaratanlar” programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.
#FarkyaratanlarSabancıVakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “Fark Yaratanlar” programıyedinci sezonunda da devam ediyor. Yedinci sezonun on ikinci Fark Yaratan’ı Kanserli Çocuklara Umut Vakfı oldu.Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde200.000 çocuğa her yıl kanser tanısı konurken, tedavisi devam edenler venüksedenler de dâhil edildiğinde bu rakam 300.000’e yaklaşıyor. Türkiye’de isekanser hastası çocuklarla ilgili resmi bir istatistik yok. Tam sayı bilinmesede her yıl 3.000’e yakın çocuğun kanser hastalığına yakalandığı tahmin ediliyor.Kanserin uzun ve yorucu yolculuğunda hem ailelerin hem de çocukların rahatbir şekilde tedavilerine devam etmeleri için bir vakıf uzun süredir çalışmalardabulunuyor. 2000 yılında kurulan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV),kanser hastalığına yakalanmış çocuklar için birçok farklı projeler geliştiriyor. Bu projelerden ikisi “Çocuk Kâşifler Sanal Dünyada” ve “Oyun Benim İlacım”. Geliştirilen bu projelerle çocukların dışdünyadan kopmasını engellemeyi, hastalık süresince çocukluklarını yaşamayadevam edebilmelerini amaçlıyor. Bu projeler arasında belki de en önemlisi “AileEvi”. Aile Evi, çocukları kanserle savaşan ailelerin kullanımı için KAÇUVtarafından hizmete açıldı. Tamamen bağışlarla yapılan KAÇUV Aile Evi, kansertedavisi için şehir dışından gelen ve maddi imkânı olmayan ailelerin tedavisüresince bakım, beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılıyor. KAÇUV bünyesinde bulunan Aile Evi’nden bu güne kadar 300’ü aşkın aile faydalandı. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, kanserhastalığına yakalanmış çocukların umudu oldu. Onlara en ihtiyacı olduklarıdönemde tedavilerinin aksamaması için gerekli desteği sağladı. Normal hayattan kopmamaları ve çocukluklarını yaşayabilmeleri için çalışmalarda bulundu.Hem kanserle yaşamakta zorlanan ailelerin hem de küçük yaştakansere yakalanmış çocukların hayatlarında k
#YedinciSabancıVakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan Fark Yaratanlar Programı’nınyedinci sezonunun sekizinci Fark Yaratan’ı Açık Radyo oldu. Yazar ve radyo programcısı Ömer Madra, 20 yıl önce 92 ortak ile beraberAçık Radyo’yu kurdu. Açık Radyo, toplumsal eşitsizlikler, özgürlük, demokrasi, toplumsalcinsiyet eşitliği ve çevre kirliliği gibi konularda farkındalık yaratmayı veinsanları bilgilendirmeyi amaçlıyor. Açık Radyo kurulduğundan bu yana “kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerineAçık Radyo” parolasıyla yayın hayatına devam ediyor. Açık Radyo adından da anlaşılacağı üzere anlatacak toplumsal bir derdiolan herkese kapılarını açıyor. Açık Radyo’da bugüne kadar 21 farklı ülkeden 1.090 programcı 1.000’in üzerindeprograma imza attı. 20 bin farklı konuk Açık Radyo mikrofonlarına kendi düşünceleriniifade etti. Ömer Madra ve 92 ortak tarafından kurulan Açık Radyo bugüne kadar toplumsal hayatta farkındalık yaratmak ve sorunların çözümüne katkısağlamak amacıyla yüz binlerce kişiye ulaştı. Binlerce hikâye ve düşüncenin duyulmasınayardımcı oldu. Sessizlerin ve alternatif tüm seslerinduyulmasına imkân sağlayarak sivil toplum alanında kocaman bir fark yarattı.
#Fark Yaratanlar